ΣΥΡΙΖΑ: Με «καρατομήσεις» και νέα πρόσωπα ο ανασχηματισμός σε κόμμα-Βουλή

Στο Εκτελεστικό Γραφείο η Ολγα Γεροβασίλη. Ελαφριά «ποινή» στον Παύλο Πολάκη, απομάκρυνση Γιώργου Τσίπρα, αναβάθμιση Θ. Μωραϊτη. Κομβικοί ρόλοι και προαγωγές. Ποιο όνομα ακούγεται για νέα εκπρόσωπος του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Με «καρατομήσεις» και νέα πρόσωπα ο ανασχηματισμός σε κόμμα-Βουλή

Στον αναμενόμενο από το πρωί ανασχηματισμό σε κόμμα και κοινοβουλευτικούς τομείς προχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης, κλείνοντας τον μακρύ και ταραγμένο κύκλο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς υλοποίηση της συνεδριακής απόφασης, συγκροτείται Εκτελεστικό Γραφείο, δηλαδή πολιτικό και ευέλικτο όργανο για την παρακολούθηση της λειτουργίας του κόμματος.

Στο όργανο θα μετέχει η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα συνεδριάζει σε διευρυμένη σύνθεση, καθώς θα προσκαλούνται και οι: Νίκος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης, Κυριακή Μάλαμα, Πάνος Ρήγας, Λευτέρης Κρέτσος, Γιάννης Μπουρνούς.

Όπως προκύπτει, πέραν της κ. Γεροβασίλη, ο κ. Παππάς ανήκει στα λεγόμενα κορυφαία στελέχη με ισχυρά ερείσματα στην Κεντρική Επιτροπή και συνομιλητής του κ. Κασσελάκη στις κομβικές στιγμές: τον στήριξε ανοικτά στην δεύτερο γύρο των περσινών εκλογών για την προεδρία του κόμματος, ενώ αποτέλεσε την τριάδα των “ειρηνοποιών” που, μαζί με τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Γιώργο Τσίπρα, απέτρεψαν την προσφυγή στις κάλπες για νέα προεδρική εκλογή.

Η σύνθεση του Ε.Γ. είναι, κατά κύριο λόγω, “προεδρική”.

Η μόνιμη σύνθεση του Εκτελεστικού Γραφείου παραμένει η ίδια με εκείνη που υπήρχε επί Αλέξη Τσίπρα, με τη διαφορά ότι πρόεδρος τώρα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ τη θέση που κατείχε η Έφη Αχτσιόγλου αναλαμβάνει η κ. Γεροβασίλη.

Δηλαδή, το Ε.Γ. θα αποτελείται από τους: Στ. Κασσελάκη, Ράνια Σβίγκου, Σωκράτης Φάμελλος (με την ιδιότητα πλέον του επικεφαλής της Κ.Ο.), Θεοδώρα Τζάκρη (ως Γραμματέας της Κ.Ο.), Ρένα Δούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και το πρόσωπο που θα αναλάβει εκπρόσωπος του κόμματος.

Η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου θα γίνει τη Δευτέρα, οπότε εκεί θα αποσαφηνιστεί πώς θα λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση.

Επίσης, προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, ο αναπληρωτής Γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης παραιτήθηκε (σ.σ. είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ της νέας προεδρικής εκλογής) και στη θέση του, αλλά με την ιδιότητα του Συντονιστή Οργανωτικού Γραφείου, μετακινείται το μέλος της Κ.Ε., Γιάννης Βουλγαράκης.

Πλην άλλου απροόπτου, παραμένει Γραμματέας η Ράνια Σβίγκου.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, οι κακές σχέσεις του τελευταίου διμήνου ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και στον κ. Κασσελάκη, αλλά και η επιλογή του βουλευτή να παραβιάσει τη “γραμμή” και να απόσχει από την ψηφοφορία για την ισότητα στον γάμο, του κόστισε τη θέση του Συντονιστή τομεαρχών. 

Στη θέση του ορίστηκε ο μέχρι χθες τομεάρχης Δικαιοσύνης, Γιάννης  Σαρακιώτης (με αναπληρώτρια την Ραλλία Χρηστίδου), ενώ ο κ. Πολάκης αναλαμβάνει τον τομέα Διαφάνειας, στον οποίον είχε διαπρέψει την προηγούμενη τετραετία.

Επίσης, απομακρύνεται από διευθυντής της Κ.Ο. ο Γιώργος Τσίπρας και στη θέση του αναλαμβάνει ο Θάνος Μωραΐτης. Το επιχείρημα που ακούγεται είναι ότι ο κ. Γ. Τσίπρας θα διεκδικήσει θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι μέτρησε αρνητικά η θέση του υπέρ της νέας προεδρικής εκλογής.

Ορίζονται επίσης αναπληρωτές κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Χρήστος Γιαννούλης

Για εκπρόσωπος του κόμματος ακούγεται η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά, μέχρι σήμερα διευθύντρια της “Αυγής”, καθώς η Δώρα Αυγέρη θα είναι υποψήφια για τις ευρωεκλογές.

Στους τομεάρχες δεν έγιναν σημαντικές αλλαγές, πλην της αντικατάστασης όσων αναβαθμίσθηκαν σε νέους ρόλους. Αναλυτικά η λίστα των Τομεαρχών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι:

Τομεάρχης Εξωτερικών: Ρένα Δούρου
Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών- αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού: Όθων Ηλιόπουλος
Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας: Ευάγγελος Αποστολάκης
Tομεάρχης Εσωτερικών: Γιώτα Πούλου
Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών- αρμόδιος για Μακεδονία-Θράκη: Πέτρος Παππάς
Τομεάρχης Διαφάνειας: Παύλος Πολάκης
Τομεάρχης Οικονομικών: Νίκος Παππάς
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών για θέματα Ανάπτυξης: Μαρίνα Κοντοτόλη
Τομεάρχης Υγείας: Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
Τομεάρχης Παιδείας: Διονύσης Καλαματιανός
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας: Ράνια Θρασκιά
Τομεάρχης Δικαιοσύνης: Αλέξανδρος Αυλωνίτης
Αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας αρμόδιος για τον αθλητισμό: Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Τομεάρχης Πολιτισμού: Κυριακή Μάλαμα
Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη: Κώστας Μπάρκας
Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών: Χάρης Μαμουλάκης
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Δικαιοσύνης αρμόδια για δικαιώματα & ισότητα: Έλενα Ακρίτα
Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: Βασίλης Κόκκαλης
Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιος για την Κτηνοτροφία: Γιώργος Παπαηλιού
Τομεάρχης Εργασίας& Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Γαβρήλος
Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής: Γιώργος Καραμέρος
Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας: Μίλτος Ζαμπάρας
Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας: Συμεών Κεδίκογλου
Τομεάρχης Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής: Κατερίνα Νοτοπούλου
Τομεάρχης Τουρισμού: Καλλιόπη Βέττα
Τομεάρχης Μετανάστευσης & Ασύλου: Γιώργος Ψυχογιός
Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής:  Νίνα Κασιμάτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v