Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Συναγερμός για την αποχή και την χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές

Σε εγρήγορση ο κομματικός μηχανισμός. Ο πήχης που βάζει η Πειραιώς και οι διαρροές προς τα δεξιά κόμματα. Τα γαλάζια διακυβεύματα και η στρατηγική.

ΝΔ: Συναγερμός για την αποχή και την χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές

Με το χρόνο για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου να έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα, στη ΝΔ ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση με στόχο ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα και σε αυτές τις κάλπες.

Βεβαίως, στην Πειραιώς δεν αρκούνται απλώς στην πρωτιά, η οποία -όπως τουλάχιστον προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις- δείχνει σχεδόν σίγουρη. Ταυτόχρονα, θέλουν να διατηρήσουν τη μεγάλη διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και το γαλάζιο ποσοστό να είναι κατ’ ελάχιστον αυτό που έλαβε η ΝΔ στις Ευρωεκλογές του 2019 (33,12%).

Πήχης, πολύ πιο χαμηλός από το 40,56% του περασμένου Ιουνίου, με τις διαφορές πάντως ανάμεσα στις δύο κάλπες να είναι δεδομένες, όπως δεδομένη είναι και η επιφυλακτική στάση που κρατούν από την κυβερνώσα παράταξη κάποιοι από όσους την ψήφισαν πριν από 8 περίπου μήνες.

Η αποχή και η χαλαρή ψήφος είναι ένας από τους μεγάλους «πονοκεφάλους» του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει της 9ης Ιουνίου και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει στις δημόσιες παρεμβάσεις του να αναφέρεται στα διακυβεύματα των συγκεκριμένων εκλογών.

«Οι κάλπες αυτές δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας. Για να το πω διαφορετικά: οι επιλογές μας για την Ευρώπη θα έχουν μετάφραση ελληνική», τόνισε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, χαιρετίζοντας την Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ενώ και χθες, Σάββατο, από τον Ασπρόπυργο, υπογράμμισε τη «μεγάλη σημασία των ευρωεκλογών για τη διαμόρφωση των ισορροπιών στην Ευρώπη την επόμενη μέρα».

Κατά την επιχειρηματολογία του, ο κ. Μητσοτάκης:

1. Συνδέει την ισχυρή ΝΔ στις κάλπες με την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον,

2. δίνει έμφαση στην «δοκιμασμένη συνταγή» της παράταξης που μπορεί να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα των Ελλήνων στην Ε.Ε.,

3. υπενθυμίζει κάποια από τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησής του σε σχέση με την Ε.Ε.

«Καθιέρωσε τα εθνικά μας σύνορα ως ευρωπαϊκά, συνδιαμορφώνοντας τώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια αποτελεσματική πολιτική για το μεταναστευτικό». Επίσης, «έφερε στον τόπο μας πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα σημαντικό μέρος των οποίων κατευθύνεται στην παιδεία και ειδικά στα δημόσια πανεπιστήμια».

Έχουν αποστασιοποιηθεί

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ΝΔ φαίνεται να είναι από τα κόμματα δεξιά αυτής, με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να «φλερτάρει» -σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις- με διψήφιο ποσοστό. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή για την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών δείχνει να έχει ενοχλήσει ψηφοφόρους της «δεξιάς πτέρυγας» του κυβερνητικού κόμματος που έχουν αποστασιοποιηθεί -άγνωστο για πόσο- από αυτό. Το Μέγαρο Μαξίμου, σε κάθε ευκαιρία, αναδεικνύει πολιτικές που βρίσκουν ευήκοα ώτα στους συγκεκριμένους ψηφοφόρους, όπως η ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας και της δημόσιας ασφάλειας, ενώ αναζητούνται και κάποια ηχηρά ονόματα – εκφραστές του συγκεκριμένου χώρου που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα πυκνώσει τις περιοδείες του στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα, επανέφερε στον δημόσιο διάλογο τους όρους «συμβόλαιο αλήθειας» που έχει υπογράψει με τους πολίτες. «Θα ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη την οποία μας δείξατε στις τελευταίες εκλογές. Κρατήστε το αυτό ως ένα συμβόλαιο αλήθειας το οποίο υπογράφουμε και θα βλέπετε διαρκώς τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα παρά τις μεγάλες δυσκολίες, την καθημερινότητα να βελτιώνεται και τη χώρα συνολικά να προοδεύει», ανέφερε στην τελευταία του επικοινωνία με πολίτες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, προτάσσεται η θετική ατζέντα με πρωτοβουλίες βελτίωσης της καθημερινότητας, όπως η ενίσχυση του εισοδήματος με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή της ακρίβειας, την οποία εξακολουθεί ο πρωθυπουργός να χαρακτηρίζει ως το κορυφαίο πρόβλημα της κοινωνίας, ωστόσο υποστηρίζει ότι η πολιτική της κυβέρνησης για μειώσεις τιμών «έχει ήδη αρχίσει να φέρνει μετρήσιμα αποτελέσματα». Ενδεικτικά, στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν το βρεφικό γάλα, καθώς και σε πολλά άλλα προϊόντα, που μέσω μιας συντονισμένης πολιτικής παρέμβασης στη λειτουργία της αγοράς, φαίνεται να αποδίδει, μειώνοντας την συνολική επιβάρυνση του καλαθιού του σούπερ μάρκετ και του κάθε νοικοκυριού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v