Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Μπλόκο ΝΔ στην ΕΕ για προστασία εργαζομένων σε πλατφόρμες

Επίκαιρη ερώτηση από τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς. Με την αποχή η ελληνική κυβέρνηση στην ψηφοφορία απέτρεψε τη δυνατότητα να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία για έγκριση της Οδηγίας. Η «blocking minority».

Τσακαλώτος: Μπλόκο ΝΔ στην ΕΕ για προστασία εργαζομένων σε πλατφόρμες

O βουλευτής Β. Τομέα Αθήνας της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου με θέμα "Μπλοκάρισμα της οδηγίας για την προστασία των εργαζομένων στις πλατφόρμες".

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση:

«Στις 16 Φεβρουαρίου 2024 υποβλήθηκε προς έγκριση από τους πρεσβευτές της COREPER η τελική συμβιβαστική συμφωνία στην οποία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ύστερα από σκληρές και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις στις 8 Φεβρουαρίου 2024. Ωστόσο η Ελληνική κυβέρνηση, μαζί με μια μικρή μειοψηφία κρατών μελών (Γαλλία, Εσθονία, Γερμανία) που αποκαλείται πλέον πανευρωπαϊκά ως η ‘blocking minority’, με την αποχή της στην ψηφοφορία απέτρεψε τη δυνατότητα να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία για την έγκριση της Οδηγίας.

Με τη στάση της αυτή μπλόκαρε ουσιαστικά τη συμφωνία που θα δημιουργούσε μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία σε σχέση με την κοινωνική ασφάλιση, τη φορολογία και την υγεία για τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε πλατφόρμες.

Επειδή ήδη από το 2021, σύμφωνα με μελέτες και στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπήρχαν περίπου 28 εκατομμύρια εργαζόμενοι και εργαζόμενες που απασχολούνταν σε μία ή περισσότερες από τις περίπου 500 ψηφιακές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επειδή, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, ανάμεσά τους, εκτιμάται ότι 5,5 εκατομμύρια είναι στην πραγματικότητα λανθασμένα ταξινομημένοι ως αυτοαπασχολούμενοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ως εκ τούτου δεν έχουν πρόσβαση στην προστασία και την πρόνοια που προβλέπεται για τους μισθωτούς. Ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 43 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2025.

Επειδή στην Ελλάδα o προβλεπόμενος αριθμός ατόμων που εργάζονται μέσω επιτόπιων και διαδικτυακών ψηφιακών πλατφορμών εργασίας ήδη το 2021 είναι στο σύνολο 625.953.

Επειδή στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη πορεία που έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη από εργαζόμενους της Efood - εταιρίας που μέσα σε 5 χρόνια (2017-22) έχει αυξήσει τα κέρδη της κατά σχεδόν 600% - οι οποίοι διεκδικούσαν και κατάφεραν υπογραφή της συλλογικής συμβάσης, γεγονός που αποτελεί σημαντικό προηγούμενο.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

  1. Ποια συγκεκριμένα σημεία της συμφωνίας αποτελούν πρόβλημα ή ενοχλούν την ελληνική κυβέρνηση ώστε να μπλοκάρει την οδηγία και με ποια εντολή η κυβέρνηση γύρισε την πλάτη σε 30 εκατομμύρια από τους πιο ευάλωτους και εκμεταλλευόμενους εργαζόμενους στον κόσμο, ενώ άξιο απορίας είναι ποιοι λόγοι και ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται πίσω από τη στάση αυτή της Ελληνικής Κυβέρνησης;
  2. Ποιο είναι το σκεπτικό της κυβέρνησης να στηρίξει τις ξένες πολυεθνικές και τις εγχώριες επιχειρήσεις της ψηφιακής οικονομίας εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και πώς σκοπεύει άραγε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη αύξηση αυτής της κατηγορίας εργαζομένων που παραμένουν – βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας - χωρίς καμία προστασία όταν απορρίπτει την Ευρωπαϊκή οδηγία;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v