Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΑΣΟΚ: Ένταση για το «όχι» στα μη κρατικά πανεπιστήμια

Συνεδρίαση της Κ.Ο. με δύο ενστάσεις για τη στροφή στην αρνητική ψήφο. Αναμένεται να τεθεί κομματική πειθαρχία από τον Ν. Ανδρουλάκη.

ΠΑΣΟΚ: Ένταση για το «όχι» στα μη κρατικά πανεπιστήμια

Με πρωταγωνιστές τους βουλευτές Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Νάντια Γιαννακοπούλου, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αρχίζει αύριο στη Βουλή και θα ψηφιστεί την Παρασκευή. Όπως αναμενόταν (και είχαμε αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ προ δύο ημερών), οι δύο προαναφερθέντες βουλευτές διαφωνούν με το “όχι” του κόμματός τους, δεδομένου ότι αρχικά είχε διαφανεί θετική στάση.

Εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, που είναι και το πιθανότερο, ο κ. Κωνσταντινόπουλος αναμένεται ότι θα “πειθαρχήσει”, ενώ η κ. Γιαννακοπούλου έχει διαμηνύσει πως δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στο κόμμα, κάτι που μπορεί να σημαίνει αποχή από την ψηφοφορία.

Η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε σήμερα στη συνεδρίαση πως το “σκανδιναβικό μοντέλο” δεν υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ρωτώντας επικριτικά πώς επελέγη η προβολή του χωρίς να προηγηθεί συζήτηση στο κόμμα.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος επικαλέστηκε τη θέση υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων του Γιώργου Παπανδρέου το 2007, για να δεχτεί παρατήρηση περί “επιλεκτικής” αναφοράς, τόσο από τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και από τον Παναγιώτη Δουδωνή. Όπως του υπενθύμισαν, δηλαδή, ο κ. Παπανδρέου, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τότε, είχε πράγματι ταχθεί υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά αυτό έγινε στη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δεδομένου, όπως έχει εξηγηθεί από τη Χ. Τρικούπη, ότι το Συνταγματικό “άρθρο 16”, που ορίζει “κοφτά” τον δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν αναθεωρήθηκε, οποιαδήποτε προσπάθεια παράκαμψής του συνιστά παραβίαση του Συντάγματος.

Αυτό ακριβώς το στοιχείο επικαλέσθηκε πρόσφατα και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, δηλώνοντας αντίθετος με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ανδρουλάκης: Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία

Στη συνεδρίαση της Κ.Ο., ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε για το νομοσχέδιο Πιερρακάκη:

«Διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματος μας είναι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει:

  1. Ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο
  2. Ισχυρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια
  3. Ισχυρή ρύθμιση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Τον κ. Μητσοτάκη βοηθά η ανυπαρξία αντιπρότασης. Εμείς, όμως, έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση τόσο για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων όσο και για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, να ιδρύσουν ένα παράρτημα επί της ουσίας κερδοσκοπικό στη χώρα μας. Η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή εξαίρεση και ο κ. Μητσοτάκης μας καθιστά εκ νέου εξαίρεση, καθώς θα επιτρέπεται η ίδρυση κερδοσκοπικών ξένων παραρτημάτων αλλά όχι ελληνικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Δεν μπορεί κάποιοι εδώ και δύο χρόνια να αγοράζουν και να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επενδύσεις τους. Αυτό δεν είναι διευθέτηση;

Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v