Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Θέλει «μη κρατικά πανεπιστήμια» αλλά όχι το κυβερνητικό μοντέλο

Υπαναχώρηση από το αρχικό «μάλλον ναι» λόγω …ΣΥΡΙΖΑ και ευρωεκλογών. Η «ανάσα» από Γ. Παπανδρέου, οι δύο «επίφοβοι» βουλευτές και οι σκέψεις για κομματική πειθαρχία.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Θέλει «μη κρατικά πανεπιστήμια» αλλά όχι το κυβερνητικό μοντέλο

Τη χρυσή τομή ανάμεσα στο “ναι στα μη κρατικά πανεπιστήμια” και στο “όχι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια” αναζήτησε η Χ. Τρικούπη για μεγάλο χρονικό διάστημα και, όπως έδειξαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη την βρήκε: το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τάσσεται υπέρ των μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αρκεί, πρώτον, να αναθεωρηθεί προηγουμένως το “άρθρο 16” του Συντάγματος που ορίζει ρητά τον δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και, δεύτερον, να εξασφαλιστεί η ουσιαστική στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων. 

Πλην νέου απροόπτου, θα συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος προκειμένου να δοθεί το στίγμα αυτής της τακτικής και, επιπλέον, να διασφαλιστεί ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θα μετρήσει, πάλι, απώλειες στην ψηφοφορία στη Βουλή, όπως έγινε με τις έντεκα αποχές βουλευτών του στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Σε αντίθεση δε, με την επιλογή να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας σε εκείνο το νομοσχέδιο λόγω επειδή αφορούσε “τη συνείδηση” του καθένα, σ' αυτό για τα πανεπιστήμια αναμένεται να τεθεί. 

“Όπως σε κάθε νομοσχέδιο, το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει συντεταγμένα, με ενιαία ψήφο, δεν μπορεί να ψηφίζει ο καθένας κατά το δοκούν”, δήλωσε προ ημερών ο εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας. Διευκρινίζοντας ότι το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων “αποτελούσε εξαίρεση και ειδική συνθήκη”. 

Τα μηνύματα αφορούσαν δύο (προς το παρόν) βουλευτές: τη Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, με την πρώτη να έχει δηλώσει ότι θέλει να το ψηφίσει και τον δεύτερο να ζητά από την κυβέρνηση “δικλείδες ασφαλείας προς το δημόσιο συμφέρον” ώστε “να το ψηφίσουμε”.  Οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι ότι και οι δύο θα το ψηφίσουν, ιδίως εάν τεθεί κομματική πειθαρχία, “έστω και με βαριά καρδιά”, όπως τους αποδίδεται. 

Η “στροφή” και ο Γ. Παπανδρέου

Όσο για τη στροφή της “γραμμής”, δεδομένου ότι στην έναρξη της συζήτηση, τον Δεκέμβριο, ο κ. Ανδρουλάκης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, οι ερμηνείες οδηγούν στην κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και στη μάχη για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. 

Η Χ. Τρικούπη, συνυπολογίζοντας αφενός την εξαρχής καθαρή θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο “όχι” και, αφετέρου, τη σφοδρή αντίδραση μεγάλου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας, κυρίως των φοιτητών, αναζήτησε αιτιολόγηση αυτής της στροφής.

Πέραν του “σκανδιναβικού μοντέλου” που λανσάρισε ο κ. Ανδρουλάκης, η οχύρωση έγινε πίσω από τη θέση περί παραβίασης του Συντάγματος, προσπερνώντας διαβεβαιώσει Συνταγματολόγων του δικού του χώρου (Ευάγγελος Βενιζέλος και Νίκος Αλιβιζάτος) περί του αντιθέτου. 

Το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ανέδειξε ακριβώς αυτό το βασικό επιχείρημα, της αντισυνταγματικότητας, ανακούφισε τόσο την ηγεσία του κόμματος όσο και πολλούς βουλευτές που δεν έβρισκαν διέξοδο… σκανδιναβικό μοντέλο. 

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2007, τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του “άρθρου 16” στην επικείμενη, τότε, Αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά υπαναχώρησε λόγω της σφοδρής αντίδρασης του κ. Βενιζέλου και της Νεολαίας του κόμματος.

Σήμερα οι ρόλοι αντιστράφηκαν και αυτό ακριβώς προβάλλουν στελέχη του κόμματος: “η διαφορά είναι ότι η συζήτηση το 2007 είχε γίνει στο πλαίσιο της Συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ τώρα η κυβέρνηση το παραβιάζει”.

Και δεν δέχονται την επιχειρηματολογία Βενιζέλου-Αλιβιζάτου πως δεν ισχύει η παραβίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v