Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ κάνει τα πάντα για να συγκαλύψει την υπόθεση Predator

«Δεν έχει προχωρήσει η διασταύρωση της λίστας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τους 92 επιβεβαιωμένους στόχους του Predator με τα αντίστοιχα στοιχεία επισυνδέσεων της ΕΥΠ», αναφέρει ανακοίνωση,

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ κάνει τα πάντα για να συγκαλύψει την υπόθεση Predator

«Οι αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσαν χθες οι ΗΠΑ επιβάλλουν η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να αξιοποιήσει όλα τα στοιχεία που θα της γνωστοποιήσουν το επόμενο διάστημα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, για τις οικονομικές συναλλαγές των μετόχων της Intellexa, των εργαζομένων και των συνεργατών της, κάτι που υπαγορεύει η διεθνής πρακτική», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Predator».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων που εξέθεσε και εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να κάνει τα πάντα για να συγκαλύψει την υπόθεση και να θέσει εμπόδια στη διερεύνησή της.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσα στον τελευταίο χρόνο απαγόρευσε τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης όπως το Predator, ανακοίνωσε την απαγόρευση της χορήγησης βίζας σε όσους εμπλέκονται στην παραγωγή, εμπορία και διάχυση του παράνομου λογισμικού και χθες, κάνοντας ένα ακόμη καθοριστικό βήμα, έθεσε σε καθεστώς δρακόντειων οικονομικών κυρώσεων την κοινοπραξία Intellexa, τους βασικούς μετόχους της και την ελληνική θυγατρική της.

Μάλιστα, στο αιτιολογικό της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρεται ρητά πως οι κυρώσεις στην ελληνική Intellexa σχετίζονται με το ότι «εξήγαγε τα εργαλεία παρακολούθησής της σε αυταρχικά καθεστώτα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει ενημέρωση από τις 14 Φεβρουαρίου 2023 για το θέμα αυτό. Αν και έχει παρέλθει ένα και πλέον έτος και η σχετική Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών έχει ολοκληρωθεί εδώ και 15 μήνες, τόσο η Κομισιόν όσο και η ελληνική κοινή γνώμη παραμένουν στο σκοτάδι για τις ευθύνες των εκλεκτών και του ίδιου του Μεγάρου Μαξίμου .

Με βήμα σημειωτόν εξελίσσεται και η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Αν και τον προηγούμενο Οκτώβριο η έρευνα αφαιρέθηκε από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών, οι οποίοι χειριζόντουσαν την υπόθεση για 14 μήνες, και ανατέθηκε σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με επίκληση την ανάγκη επίσπευσή της, πέντε μήνες μετά δεν έχει υπάρξει πρόοδος και δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη.

Κυρίως όμως δεν έχει προχωρήσει η διασταύρωση της λίστας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τους 92 επιβεβαιωμένους στόχους του Predator με τα αντίστοιχα στοιχεία επισυνδέσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, προκειμένου να καταδειχθεί αν τα ίδια άτομα που ήταν θύματα του Predator, είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ. Δηλαδή δεν έχει γίνει η βασική προανακριτική ενέργεια για την πιστοποίηση του κοινού κέντρου παρακολουθήσεων.

Οι αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσαν χθες οι ΗΠΑ επιβάλλουν η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να αξιοποιήσει όλα τα στοιχεία που θα της γνωστοποιήσουν το επόμενο διάστημα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, για τις οικονομικές συναλλαγές των μετόχων της Intellexa, των εργαζομένων και των συνεργατών της, κάτι που υπαγορεύει η διεθνής πρακτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα επιμείνει ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών και να αναδειχθούν οι ευθύνες του εποπτεύοντος την ΕΥΠ πρωθυπουργικού γραφείου, που για περισσότερο από μια διετία είχε θέσει υπό παρακολούθηση πολιτικούς, υπουργούς, δημοσιογράφους, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, επιχειρηματίες, αλλά και απλούς πολίτες, τόσο μέσω της ΕΥΠ , όσο και μέσω του Predator.

Η Δημοκρατία μας πρέπει να σταματήσει να στιγματίζεται από το σκάνδαλο των υποκλοπών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η Χώρα πρέπει να σταματήσει να διασύρεται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v