Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς αποτιμά το Μαξίμου την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό

Ελληνική δέσμευση για συνέχιση στήριξης της Ουκρανίας. Αναστάτωση από την ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους. Στο συνέδριο του ΕΛΚ ο πρωθυπουργός, «ναι» στην νέα θητεία Φον ντερ Λάιεν.

Πώς αποτιμά το Μαξίμου την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό

Θετικά αποτιμά το Μέγαρο Μαξίμου τα αποτελέσματα της χθεσινής «επεισοδιακής» επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό και τη συνάντησή του με τον Β. Ζελένσκι. Με τη συμβολική αυτή κίνηση, ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει ένα νέο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και της Ε.Ε. στην Ουκρανία, με το τετ α τετ να έχει συμφωνηθεί στα τέλη Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη βούληση της χώρας μας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην ιστορική και πολιτιστική σημασία της Οδησσού. Σε αυτό το πρίσμα εντάσσεται και το μήνυμά του προς το ελληνικό στοιχείο της Ουκρανίας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής παιδείας της Διασποράς και έδρα της Φιλικής Εταιρείας.

Όπως έγινε γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στον κ. Ζελένσκι για συνέχιση της βοήθειας προς τη χώρα του, «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Ελλάδας και χωρίς να αποδυναμωθούν οι αμυντικές ικανότητες της».

Παράλληλα, εξετάστηκαν διάφοροι τομείς συνεργασίας, όπως στον τομέα της ενέργειας, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του νότιου διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης και αναπτύσσει τον κάθετο συνδετήριο διάδρομο για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.

«Όλη η Ευρώπη στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Και φυσικά η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από αυτήν την προσπάθεια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απέρριψε «κάθε ανιστόρητο αναθεωρητισμό», ενώ χαρακτήρισε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως «βασικό κόμβο προς την Ουκρανία».

Η επίσκεψη βεβαίως πραγματοποιήθηκε στην σκιά της ρωσικής επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους, κοντά στην ελληνική κυβερνητική αποστολή, με αποτέλεσμα να επικρατήσει αναστάτωση. «Ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά, όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα... Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Διήμερο συνέδριο

Η αφορμή για την επίσκεψη στην Οδησσό, δόθηκε στον κ. Μητσοτάκη με τη χθεσινή παρουσία του στο Βουκουρέστι, για το διήμερο συνέδριο του ΕΛΚ, όπου έφτασε το απόγευμα.

Στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρουμανίας, Κλάους Ιοάνις, με τον οποίο συζήτησε διμερή ζητήματα και θέματα που αφορούν τη συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Μαρσέλ Τσιολάκου, ενώ το μεσημέρι θα μιλήσει στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οι σύνεδροι θα επικυρώσουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκ μέρους του ΕΛΚ για δεύτερη συνεχή θητεία στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα συζητήσουν για τις κρίσιμες ευρωεκλογές του Ιουνίου, με την ακροδεξιά να εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη.  Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης πριν από λίγες μέρες είχε συνυπογράψει με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ την επίσημη στήριξη στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Προεδρία της Κομισιόν. Η τελική απόφαση πάντως θα ληφθεί μετά τις Ευρωκάλπες από τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και ακολούθως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ψήφισμα για Μπελέρη

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, παρουσίασε στην ολομέλεια έκτακτο ψήφισμα για την καταδίκη του Φρέντη Μπελέρη, το οποίο ψηφίστηκε και υιοθετήθηκε από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα γκρίζα σημεία της υπόθεσης Μπελέρη και επισημαίνεται ότι μετά από 10 μήνες φυλάκισης, το αλβανικό δικαστήριο μόλις χθες τον καταδίκασε με ποινή δύο ετών, χωρίς να λάβει υπόψη την ομολογία του κύριου μάρτυρα της υπόθεσης, ο οποίος δήλωσε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να κατηγορήσει ψευδώς τον Μπελέρη. Κάτι που, όπως τονίζεται στο ψήφισμα, δεν θα συνέβαινε ποτέ σε κανένα δικαστήριο κράτους της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v