Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου οι Θεσσαλοί αγρότες

Το master plan για την ανασυγκρότηση της περιοχής στο επίκεντρο της συνάντησής τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επί τάπητος το ζήτημα του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Δεν συζητά νέα μέτρα δημοσιονομικού κόστους η κυβέρνηση.

Ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου οι Θεσσαλοί αγρότες

Οι αγρότες επιστρέφουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Τρεις εβδομάδες μετά το προηγούμενο ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άκουσαν τις αποφάσεις του, ο πρωθυπουργός θα δεχθεί σήμερα και πάλι τους εκπροσώπους των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, μόνο όμως της Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης αρχικά θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων τη Θεσσαλίας και στη συνέχεια με αυτούς των αγροτικών φορέων της περιοχής, με κύριο στόχο την παρουσίαση και συζήτηση για το σχέδιο ανασυγκρότησης του πολύπαθου τόπου, που καταστράφηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο από το κτύπημα της θεομηνίας «Ντάνιελ».

Η σχετική μελέτη εκπονήθηκε από την ολλανδική εταιρεία HVA, η οποία παρουσίασε πριν από λίγες μέρες στον πρωθυπουργό τις προτάσεις της (master plan) για την ανάταξη και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Το σχέδιο, όπως έκανε γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου της περασμένης εβδομάδας, περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να οργανωθούν οι υποδομές, το αρδευτικό, η προστασία πόλεων και κοινοτήτων από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, τα συστήματα επεξεργασίας των μετεωρολογικών δεδομένων και έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς και τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων.

Οι προτάσεις θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να τις μελετήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία, αλλά και οι ίδιοι οι Θεσσαλοί, οι οποίοι θα κάνουν τις παρατηρήσεις τους επί του θέματος.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει στους σημερινούς προσκεκλημένους του στο Μέγαρο Μαξίμου και το ζήτημα του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας το οποίο θα θεσπιστεί τις επόμενες μέρες και στο οποίο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των αγροτών. Στόχος, να οργανωθούν σε νέες βάσεις οι ζωτικές υποδομές της περιοχής με αρωγό την επιστημονική γνώση και με συστηματική αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Οι απαραίτητοι πόροι

«Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι σοβαρός και όχι ευκαιριακός», δήλωσε (στην ΕΡΤ) ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, για έργα μεταξύ των οποίων, η αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Η συνάντηση με τους αγρότες, όπως ανέφερε ο ίδιος, «έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποίαν έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται τα μέτρα που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στην προηγούμενη συνάντησή του με τους αγρότες και τα υλοποιεί -και αυτό αναγνωρίζεται από τον αγροτικό κόσμο. Ταυτόχρονα έρχεται σε μια περίοδο που ολοκληρώνεται σε ένα βαθμό η πρώτη φάση της αποκατάστασης και της κρατικής αρωγής στη Θεσσαλία, αλλά συγχρόνως βρισκόμαστε στην αρχή της δεύτερης φάσης, που είναι η ανασυγκρότηση της περιοχής».

Όσον αφορά τυχόν αγροτικά αιτήματα με δημοσιονομικό κόστος, από την Κυβέρνηση διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή και υπενθυμίζουν ότι έχει ήδη ικανοποιηθεί μέρος των χρόνιων αιτημάτων τους από τον πρωθυπουργό.

Οι αγρότες, από την πλευρά τους, ζητούν την άμεση αποζημίωσή τους στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν για την οικοσκευή, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και την χαμένη παραγωγή. Επίσης, θα αιτηθούν να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποστράγγιση των νερών στη λίμνη Κάρλα, με 120.000 στρέμματα να παραμένουν κάτω από το νερό, αλλά και λύση για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v