Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτήθηκε ο ΓΓ του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή της λίστας με τα emails

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η λίστα με τα emails δόθηκε στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου από συνεργάτη του Μ. Σταυριανουδάκη, μέσω του Ν. Θεοδωρόπουλου. Αμφότεροι απομακρύνονται. Για τεράστιο σκάνδαλο μιλά η αντιπολίτευση. Οι αντιδράσεις.

Παραιτήθηκε ο ΓΓ του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή της λίστας με τα emails

Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ Μιχάλης Σταυριανουδάκης καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου, συνεργάτης του έδωσε στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου τη λίστα με τα emails που στάλθηκαν στους απόδημους.

Όπως υποστηρίζουν από το υπουργείο, η λίστα δόθηκε τον Μάιο του 2023, επί υπηρεσιακής κυβέρνησης και δεν έχει σχέση με την επιστολική ψήφο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης, όταν ήρθαν στη δημοσιότητα οι καταγγελίες για τα μαζικά mails από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ξεκίνησε έρευνα παράλληλα με αυτές της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και του υπουργείου Εσωτερικών, όπως είπε και δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη.

Τελικά, όπως προέκυψε, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, τη λίστα (επρόκειτο για emails κάποιων εκλογέων του 2023), η κα Ασημακοπούλου την απέκτησε από συνεργάτη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, μέσω του Νίκου Θεοδωρόπουλου.

Εξ αυτού υποστηρίζεται ότι η επίμαχη διαρροή δεν σχετίζεται επ' ουδενί χρονικά με την πλατφόρμα εγγραφών για την επιστολική ψήφο, γιατί ο κος Σταυριανουδάκης είχε αυτή την αρμοδιότητα μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως έλεγαν από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, κινούμενος πάντα με βάση τις δικές του αξίες, ήθελε να κλείσει το θέμα χωρίς καμία έκπτωση και για αυτό, η μεν Ασημακοπούλου διευκόλυνε και έθεσε εαυτήν εκτός κούρσας ευρωεκλογών, ο δε Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της διαρροής προσωπικών δεδομένων.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον Νίκο Θεοδωρόπουλο, που σήμερα είναι Γραμματέας αποδήμων της ΝΔ.

Όπως συμπληρώνουν κυβερνητικές πηγές, η εξέλιξη αυτή αδικεί την εν γένει παρουσία της Ασημακοπούλου στο ευρωκοινοβούλιο καθώς και το έργο του Σταυριανουδάκη στο Εσωτερικών, αλλά είναι κάποια πράγματα που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν.

Στέφανος Κασσελάκης: Παραμένουν ερωτήματα

Άλλο ένα «κάτσε λίγο στην άκρη μέχρι να ξεχαστεί και επιστρέφεις» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τον σάλο για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων αποδήμων, η κυρία Ασημακοπούλου αποσύρεται -ετεροχρονισμένα- από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Οι ερωτήσεις για τον κ. Μητσοτάκη εξακολουθούν να ισχύουν:

  • Πώς η ευρωβουλεύτρια απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών;
  • Συνεργάστηκε με το υπουργείο Εσωτερικών ή ΠΩΣ αλλιώς;

Καλώ τον πρωθυπουργό να σταματήσει να κρύβεται. Όσα εξιλαστήρια θύματα κι αν θυσιάσει, και αυτή η πραγματικότητα θα τον κυνηγάει.

ΠΑΣΟΚ: Επιβεβαιώθηκε αυτό που καταγγείλαμε 

Σήμερα επιβεβαιώθηκε αυτό που καταγγείλαμε από την αρχή: Η Νέα Δημοκρατία έχει μετατρέψει το Υπουργείο Εσωτερικών, με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας και του Μεγάρου Μαξίμου, σε εκλογικό της κέντρο, σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ.

Προσωπικά δεδομένα δεκάδων χιλιάδων αποδήμων έφτασαν μέσω του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου και του Τομεάρχη Απόδημου της Νέας Δημοκρατίας σε ευρωβουλευτή της. Η αποχώρηση της κας Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο αφορά μόνο την ίδια και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απαλλαγή από τις βαρύτατες ευθύνες της.

Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και η ακεραιότητα των εκλογικών δεδομένων. Υπεύθυνη επεξεργασίας των δεδομένων αυτών είναι βάσει του νόμου η αρμόδια υπουργός κα Κεραμέως και το υπουργείο Εσωτερικών.

Η υπουργός πρέπει να λογοδοτήσει για τη διαρροή των δεδομένων και να αναλάβει την ευθύνη. Ευθύνη που τη βαραίνει προσωπικά ως επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών και δεν μεταβιβάζεται σε γενικούς γραμματείς και λοιπά στελέχη.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαιώθηκε ότι το υπ. Εσωτερικών λειτουργούσε ως παραμάγαζο της ΝΔ

Με την αποπομπή της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, η κυβέρνηση ομολόγησε την ενοχή της για το σκάνδαλο της διαρροής χιλιάδων ηλεκτρονικών διευθύνσεων αποδήμων στην ευρωβουλεύτρια. Ενός σκανδάλου που μένει να δούμε το πραγματικό βάθος και την έκτασή του, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απομάκρυνση της ευρωβουλευτή από τα ψηφοδέλτια αλλά και την παραίτηση του ΓΓ του υπ. Εσωτερικών.

Ωστόσο, συνεχίζει η Κουμουνδούρου, «με την καρατόμηση του ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και την «παραίτηση» του Γραμματέα Διασποράς της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την λειτουργία του Υπουργείου Εσωτερικών ως κομματικού «παραμάγαζου» της ΝΔ, κάτι που παραδέχτηκε σήμερα και γλαφυρά περιέγραψε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μόνο και μόνο γι’ αυτό, η κ. Κεραμέως είναι πολιτικά εκτεθειμένη και οφείλει εξηγήσεις, όπως και συνολικά η κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι ο Γραμματέας Διασποράς της ΝΔ επιβραβεύτηκε με ανανέωση της θητείας του στη συγκεκριμένη θέση στις 26 Φεβρουαρίου -περίπου ένα μήνα μετά από την ψήφιση του νόμου για την επιστολή ψήφο- από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Προφανώς ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, σε ό,τι αφορά το πολιτικό αξιακό σύστημα της ΝΔ.

Πέρασε μόνο μία εβδομάδα, από τις 7 Μαρτίου, όταν η κ. Κεραμέως διαβεβαίωνε ότι το ΥΠΕΣ δεν είχε σχέση με την διαρροή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων. Το ίδιο είχε κάνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

Στην περίπτωση της κ. Ασημακοπούλου μπορεί να έχουμε άλλη μια περίπτωση «κάτσε λίγο στην άκρη μέχρι να ξεχαστεί και επιστρέφεις», όπως μας έχει συνηθίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Υπάρχουν, όμως, ερωτήματα από τα οποία δεν μπορεί να ξεφύγει χωρίς κόστος ο Πρωθυπουργός: τι άλλο δεν μας λένε; Η ευρωβουλεύτρια ήταν η μόνη που απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών ή απλώς η πρώτη που εκτέθηκε κάνοντας χρήση τους; Ποιοι άλλοι απέκτησαν πρόσβαση και σε ποια στοιχεία; Πόσοι και ποιοι ακόμη εμπλέκονται στο σκάνδαλο;

Σε κάθε περίπτωση, η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη, για άλλη μια φορά, με μια αντιθεσμική «πρωτοτυπία» της κυβέρνησης, η οποία προφανώς έχει την σκοπιμότητά της: οι «ποινές» επιβλήθηκαν πριν παρουσιαστούν τα επίσημα στοιχεία των ερευνών και προσδιοριστούν με ακρίβεια οι ένοχοι και τα παραπτώματα.

Μπροστά στα μάτια των πολιτών ξεδιπλώνεται μία ακόμα επιχείρηση συγκάλυψης, ακόμα μια υπόθεση πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων που ευτελίζονται, ένας ακόμη λόγος διασυρμού μας στην Ευρώπη. Άραγε πόσα σκάνδαλα μπορεί να απορροφήσει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης; Τέσσερις έρευνες σε εξέλιξη επί δύο βδομάδες και κανένα αποτέλεσμα, καμία ανακοίνωση».

Σε νεότερη ανακοίνωσή του, το κόμμα τονίζει ότι «η ομολογία της κυβέρνησης ότι από το υπουργείο Εσωτερικών παραδόθηκαν χιλιάδες emails με προσωπικά δεδομένα στη Νέα Δημοκρατία και ακολούθως στην ευρωβουλευτή της, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός τεράστιου σκανδάλου, οι πτυχές του οποίου δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί σε βάθος.

Είναι προφανές ότι τόσο ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών όσο και ο γραμματέας του τομέα απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας που παρέλαβε προσωπικά δεδομένα Ελλήνων του εξωτερικού και τα «αξιοποίησε» παραδίδοντάς τα τουλάχιστον στην κ. Ασημακοπούλου (ποιος ξέρει πού αλλού) θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικά αδικήματα.

Το Μαξίμου οφείλει να παραδώσει τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε κατά δήλωσιν του κ. Μητσοτάκη στην αρμόδια Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και συγχρόνως να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Η διαδρομή των απόρρητων στοιχείων που συνδέονται με εκλογές από το υπουργείο Εσωτερικών στον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας έχει έναν πρόδηλο συνδετικό κρίκο και άπαντες μπορούν να κατανοήσουν ποιος είναι αυτός. Κοινώς, ποιος έδωσε την εντολή για την παράδοση προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο στο κόμμα της ΝΔ;

Υπενθυμίζουμε ότι για το σκάνδαλο με την παράνομη εξαγωγή του κακόβουλου λογισμικού Predator προς το Σουδάν και τη Μαγαδασκάρη με άδεια του τότε γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννη Σμυρλή δεν δόθηκε καμία επίσημη απάντηση σε σχέση με την εσωτερική «έρευνα» που διατάχθηκε. Ο κ. Σμυρλής παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του υπουργείου και ακολούθως… προήχθη σε γενικό διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα φροντίσει για την αποκάλυψη όλων των στοιχείων ενός ακόμη σκανδάλου της διακυβέρνησης Μητσοτάκη που εγείρει ζητήματα διαβλητότητας των εκλογών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγές ΝΔ: Διαχρονικά άγνωστη η λέξη παραίτηση σε αυτούς που κουνάνε το δάχτυλο 

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας σχολίαζαν ότι «είναι προκλητικό αυτοί που καμαρώνουν ότι έχουν στις τάξεις τους αμετάκλητα καταδικασμένους για βαρύτατα αδικήματα και πρωταγωνιστές σκοτεινών υποθεσεων χειραγώγησης των Μέσων και της δικαιοσύνης, για τους οποίους η λέξη παραίτηση είναι διαχρονικά άγνωστη, να κουνάνε το δάχτυλο σε περιπτώσεις που οι παραιτήσεις προηγήθηκαν των πορισμάτων των αρμοδίων αρχών, οι οποίες προφανώς συνεχίζουν να κάνουν όσα προβλέπονται».

Παύλος Μαρινάκης: Είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων

Υπάρχει μια έρευνα εν εξελίξει απ’ την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και η αντίστοιχη έρευνα που γίνεται από το ΥΠΕΣ, αλλά εμείς δεν θέλαμε να υπάρχει καμία σκιά και να μένουν αναπάντητα ερωτήματα. Είδαμε και μια προσπάθεια της Αντιπολίτευσης να εργαλειοποιήσει με την αντίθετη έννοια την επιστολική ψήφο, σχολίασε ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον Real FM για τις κυβερνητικές κινήσεις.

Το ένα συμπέρασμα είναι ότι κάποια mails έφυγαν, ενώ δεν έπρεπε να φύγουν μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου του 2023 από συνεργάτη του τότε ΓΓ του ΥΠΕΣ κ. Σταυριανουδάκη, γι’ αυτό κι εκείνος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε, αν και δεν έχει πλέον αυτά τα καθήκοντα, έχει άλλα καθήκοντα που δεν σχετίζονται με τους εκλογείς, ή οτιδήποτε σχετικό με τις εκλογές. Και μέσω του Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ του κ. Θεοδωρόπουλου φαίνεται ότι πήγαν σύμφωνα με αυτά που προέκυψαν από αυτή την έρευνα στην Ευρωβουλευτή της ΝΔ, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω προφανώς, αν η ίδια γνώριζε.

Ο κ. Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από τα τωρινά του καθήκοντα για λόγους πολιτικής ευθύνης, αν και δεν είχε μέχρι σήμερα τα καθήκοντα αυτά, γι’ αυτό και όλο αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με τις εκλογές ούτε με την επιστολική ψήφο. Γιατί μιλάμε για στοιχεία που προέκυψαν μετά την ψηφοφορία, αλλά είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Τα στοιχεία δόθηκαν κάποιο χρονικό διάστημα, εβδομάδες, μήνες, μέσω του δεύτερου προσώπου, πριν από την αποστολή του μέιλ που έκανε. Όμως, το πρόσωπο αυτό τα είχε πολλούς μήνες πριν, από ό,τι έχουμε καταλάβει, που το προσδιορίζουμε κάπου μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών του 2023. Είναι στοιχεία τα οποία προέκυψαν μετά την εκλογική διαδικασία. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για να μη γίνει απόπειρα εργαλειοποίησης. Ένα πράγμα είναι οι εκλογές, ένα πράγμα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν μετά τις εκλογές.

Άρα είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Δεν είναι ζήτημα ασφάλειας εκλογών. Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο, γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή όχι απλώς την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο αλλά τον ορισμό της νέας Κυβέρνησης, της Κυβέρνησης του Ιουνίου.

Στην αντεπίθεση η Ασημακοπούλου: «Πώς έγινα μέλος του iSyriza εν αγνοία μου;»

«Ήρθε η ώρα ο κ. Κασσελάκης να μας απαντήσει για το πώς με έκανε το δικό του κόμμα μέλος του iSyriza εν αγνοία μου», επισημαίνει σε ανάρτησή της η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Γράφει, συγκεκριμένα:

«Ο κ. Κασσελάκης επιμένει να εργαλειοποιεί ένα θέμα που διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές. Η Κυβέρνηση, το κόμμα μου κι εγώ απαντήσαμε με πράξεις. Τώρα ήρθε η ώρα ο κ. Κασσελάκης να μας απαντήσει για το ΠΩΣ με έκανε το δικό του κόμμα μέλος του isyriza εν αγνοία μου. Οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις στους πολίτες».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v