Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ποιες θέσεις προσέρχεται ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Τι θα πει για την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία. Η ανάγκη κοινού βηματισμού και η στήριξη στην Ουκρανία. Η πρότασή του για την κρίση στη Γάζα.

Με ποιες θέσεις προσέρχεται ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Την ανάγκη κοινού βηματισμού στις αμυντικές προμήθειες της Ε.Ε. και κοινών προσπαθειών για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας αναμένεται να επαναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διήμερη παρουσία του στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός επιμένει στην άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξοδεύει «πιο έξυπνα» στην άμυνα και θα τονίσει ότι η Ε.Ε. πρέπει να βρει τρόπο για κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού στην Ουκρανία με αποζημίωση των κρατών-μελών για αμυντικό υλικό ευρωπαϊκής προέλευσης.

Όπως υπενθυμίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, η Ελλάδα είναι από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά αμυντικών δαπανών στη Συμμαχία, οπότε «έχει βαρύνοντα λόγο» στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Αναφορικά με τη συμμετοχή τρίτων χωρών στην αμυντική στήριξη της Ουκρανίας, η θέση της Ελλάδας είναι ότι αυτή θα πρέπει να γίνει μέσω των σχημάτων που έχουν ήδη διαμορφωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι τρίτες χώρες δεν παρακάμπτουν τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, κάτι που θα επισημάνει εκ νέου ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον των ομολόγων του.

Ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί θετικός στην πρόβλεψη της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών κατά τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, όμως θα υπογραμμίσει ότι αυτή η πρόβλεψη δεν αρκεί, ούτε είναι φιλόδοξη σε σχέση με όσα πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Παράλληλα, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς θα βρεθούν αυτά τα κεφάλαια, πώς θα χρηματοδοτηθεί δηλαδή η ευρωπαϊκή άμυνα, τη στιγμή που απαιτείται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε διάφορα πεδία.

Ουκρανία και Γάζα

Πέρα από την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία, βασικά θέματα στην ατζέντα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι επίσης η στήριξη στην Ουκρανία, οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και η ευρωπαϊκή διεύρυνση.

Για την Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει εκ νέου τη σταθερή θέση της Ελλάδας για τη συνέχιση της στήριξης της χώρας. Με την ευκαιρία, αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό και την επίθεση με πυραύλους κατά την παραμονή του εκεί, τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και για τη σημασία του ουκρανικού Νότου, με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών.

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την αυξανόμενη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις μεγάλες απώλειες αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Θα επισημάνει την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης όλων των ομήρων και διάνοιξης όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι αθώοι που υποφέρουν στη Γάζα. Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι είναι σημαντικό να αποτραπεί η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, ενώ θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει σε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v