Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΑΣΟΚ: Σύγκληση Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την ΚΑΠ

«Η απουσία του στοιχειώδους διαλόγου, όπως έπραξε ο κ. Αυγενάκης, όταν μεταξύ άλλων κατέθεσε σειρά προτάσεων χωρίς έστω μια υποτυπώδη διαβούλευση με τους φορείς, αποβαίνει τελικά σε βάρος των αγροτών», αναφέρει ανακοίνωση. Η απάντηση του ΥΠΑΑΤ.

ΠΑΣΟΚ: Σύγκληση Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την ΚΑΠ

Επιστολή Βουλευτών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για τη νέα ΚΑΠ:

«Προς
τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κ. Χρήστο Μπουκώρο

Κύριε Πρόεδρε,

Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, με την από 29/2/2024 απαντητική της επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη, πρότεινε ως πλέον κατάλληλο τόπο για την συζήτηση των προτάσεων που αφορούν την αναθεώρηση της Νέας Κ.Α.Π., την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου θα αναλυθεί η προετοιμασία και οι θέσεις της κυβέρνησης, τα κόμματα θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και θα κληθούν να συμβάλουν με τις απόψεις τους οι φορείς των αγροτών, καθώς και επιστημονικοί φορείς.

Ο κ. Αυγενάκης, όχι μόνο δεν αποδέχθηκε την πρόταση μας, προσπάθησε μάλιστα να ευτελίσει την έννοια του σοβαρού και τεκμηριωμένου διαλόγου όπως απαιτεί το μέγεθος των προβλημάτων του αγροτικού τομέα και υπεκφεύγει συστηματικά μεταθέτοντας της ευθύνες της κυβέρνησης για την αποτυχία του δικού της Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου στους Πράσινους και Σοσιαλιστές…

Κύριε Πρόεδρε,

Επειδή η απουσία του στοιχειώδους διαλόγου, όπως έπραξε ο κ. Αυγενάκης, όταν μεταξύ άλλων κατέθεσε στις 26 Φεβρουαρίου μια σειρά προτάσεων χωρίς έστω μια υποτυπώδη διαβούλευση με τους φορείς, αποβαίνει τελικά σε βάρος των αγροτών, σας καλούμε να συγκαλέσετε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα την αναθεώρηση της Νέας Κ.Α.Π., να προσκαλέσετε τον κ. Αυγενάκη και του αρμόδιους φορείς, ώστε πραγματικά να αποδείξουμε ότι στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρινόμαστε στον θεσμικό μας ρόλο».

Οι Αιτούντες Βουλευτές

Λιακούλη Ευαγγελία
Κατρίνης Μιχάλης
Νικητιάδης Γεώργιος
Πάνας Απόστολος
Παρασύρης Φραγκίσκος
Χνάρης Εμμανουήλ
Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ
Σταρακά Χριστίνα

ΥΠΑΑΤ: Αντί στείρας κριτικής, το ΠΑΣΟΚ καλό θα ήταν να ζητήσει από την ευρωσοσιαλιστική ομάδα να στηρίξει τις αλλαγές στην ΚΑΠ

«Μνημείο πολιτικής υποκρισίας» χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την επιστολή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χρήστο Μπουκώρο, με την οποία ζητά τη σύγκληση της Επιτροπής προκειμένου να συζητηθεί η αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, ενώ κατηγορεί τον αρμόδιο υπουργό Λ.Αυγενάκη για «απουσία στοιχειώδους διαλόγου» και ότι «κατέθεσε στις 26 Φεβρουαρίου μια σειρά προτάσεων χωρίς έστω μια υποτυπώδη διαβούλευση με τους φορείς». Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί το ΠΑΣΟΚ, «έστω και τώρα, λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της 26ης Μαρτίου, να πιέσει την ευρωσοσιαλιστική ομάδα, στην οποία ανήκει, για να στηρίξει τις αναγκαίες αλλαγές στην ΚΑΠ 2023-2027».

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε τα εξής:

«Η επιστολή του ΠΑΣΟΚ αποτελεί μνημείο πολιτικής υποκρισίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τις 23 Φεβρουαρίου, είχε ζητήσει από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα προτάσεις για τις δομικού χαρακτήρα αλλαγές, που, κατά την κρίση τους, πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ.

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε με μία επιστολή, στην οποία δεν υπέβαλε καμία πρόταση και ουσιαστικά περιοριζόταν σε κριτική προς τον υπουργό, παραβλέποντας φυσικά ότι ουσιαστικά με πρωτοβουλία της χώρας μας άνοιξε η συζήτηση των αλλαγών.

Αλλωστε, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που είχε ολοκληρωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις να καταθέσει στην ΕΕ για τις τεχνικές και δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και δεν είναι τυχαίο ότι το ΕΛΚ υιοθέτησε και τις 19 προτάσεις που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης.

Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ, αντί να πράξει το αυτονόητο, να ζητήσει δηλαδή από τους ευρωσοσιαλιστές να στηρίξουν κάποιες από τις προτάσεις της Ελλάδας, το μόνο που κάνει είναι να ασκεί στείρα κριτική. Με την τακτική του, λειτουργεί ουσιαστικά σε βάρος των συμφερόντων των αγροτών, που αναμένουν να υπάρξουν αλλαγές τουλάχιστον στη γραφειοκρατική αντίληψη της ΚΑΠ.

Δεν μας παραξενεύει η πρακτική του ΠΑΣΟΚ. Είναι γεγονός ότι καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να επιστρέψει στα μονοπάτια του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας και, όπως, φαίνεται και από τη σημερινή επιστολή, οι προσπάθειες αυτές βρίσκονται σε... καλό δρόμο.

Παρά ταύτα, καλούμε το ΠΑΣΟΚ, έστω και τώρα, λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της 26ης Μαρτίου, να πιέσει την ευρωσοσιαλιστική ομάδα, στην οποία ανήκει, για να στηρίξει τις αναγκαίες αλλαγές στην ΚΑΠ 2023-2027. Θα ήταν μία πράξη υπευθυνότητας, την οποία αναμένουν οι Έλληνες αγρότες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v