Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΝ: Μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

Θετική ανταπόκριση τις πρώτες ώρες, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET. «Πρωταθλητές» στην υποβολή αιτήσεων οι αγρότες της Θεσσαλίας, όπου έχουν υποβληθεί πάνω από 250 αιτήσεις. Οι ενισχύσεις.

ΥΠΕΝ: Μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

Εντυπωσιακή ζήτηση καταγράφει μέσα σε λίγες μόνο ώρες το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι». Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, την 1η μέρα οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 675 καλύπτοντας πάνω από 7,28 εκατ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό.

«Πρωταθλητές» στην υποβολή αιτήσεων οι αγρότες της Θεσσαλίας, όπου έχουν υποβληθεί πάνω από 250 αιτήσεις.

Μέσω του προγράμματος ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Προϋπόθεση να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως παράγοντας τη δική τους «πράσινη» ενέργεια, θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, με το ποσό της επιδότησης να μην σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες.

Διευκρινίζεται πως για αιτήσεις ισχύος έως 30kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), ενώ για αιτήσεις από 31kW έως 50kW συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ -ως απλός αυτοπαραγωγός).

Στο πρόγραμμα η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητας και έως την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού:

  • Α’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά έως και 10,8kW
  • B’ Oμάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8kW και έως 50kW

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v