Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικές πηγές: Δεν υπεγράφη συμφωνία με Ουκρανία

Φωτιές άναψε ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι που μιλά για «εφαρμογή συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία». Δεν υπεγράφη καμία συμφωνία υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές. Η ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητικές πηγές: Δεν υπεγράφη συμφωνία με Ουκρανία

Σχετικά με τα περί υπογραφής συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας - Ουκρανίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό, από την κυβέρνηση ξεκαθάριζαν πως δεν υπεγράφη καμία συμφωνία.

Η ομάδα των G7 τον περασμένο Ιούλιο υιοθέτησε μια κοινή Δήλωση υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, στην οποία έχουν προσχωρήσει και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.

Σε συνέχεια αυτής της Δήλωσης η ΕΕ συζητά με το Κίεβο συμφωνία υποστήριξης ασφαλείας ΕΕ-Ουκρανίας. Η χώρα μας όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητάει αντίστοιχα με την Ουκρανία διμερώς.

Οι συζητήσεις αυτές έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας σε όλους τους τομείς, δηλαδή οικονομία, ανασυγκρότηση, ενέργεια, πολιτική προστασία, ανθρωπιστική βοήθεια, προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς, εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, κυβερνοασφάλεια κ.λπ.

Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο πολύπλευρης υποστήριξης της Ουκρανίας και της ενταξιακής της πορείας. Έχουν συμφωνήσει η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Δανία. Διαπραγματεύονται η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και οι Βαλτικές χώρες.

Ζελένσκι: Μίλησα με Μητσοτάκη για την εφαρμογή των συμφωνιών μας

Οι παραπάνω διευκρινήσεις έρχονται μετά από ανάρτηση του Β. Ζελένσκι στην οποία γράφει, μεταξύ άλλων, ότι συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφαλείας. Αναλυτικά:

Μίλησα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνας μας.

Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας. Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο σήμερα το πρωί. Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας που βασίζεται στη Δήλωση του Βίλνιους της G7.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική Μητσοτάκη στο Ουκρανικό βλάπτει την εθνική ασφάλεια

«Οι σημερινές δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι για την επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό σχετικά με "την εφαρμογή των συμφωνιών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κου Μητσοτάκη στην Ουκρανία και την εν εξελίξει αμυντική συνεργασία, ειδικά όσον αφορά την αεράμυνα”, αποτελούν την πλέον ανησυχητική επιβεβαίωση για την αδιαφανή και ανεύθυνη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εγκλωβισμένη στο δόγμα του ‘’δεδομένου συμμάχου’’», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία για το περιεχόμενο των συμφωνιών με την ουκρανική πλευρά και ειδικότερα για τις συμφωνίες που αφορούν την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας», καταλήγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v