Η κίνηση Ανδρουλάκη για πρόταση μομφής και τα πρώτα «ναι»

Απαιτούνται 50 υπογραφές. Η Νέα Αριστερά συμφωνεί. Η πολιτική «αριθμητική» στο προσκήνιο. Αναμένεται θέση-έκπληξη από τον ΣΥΡΙΖΑ. KKE: Αν βρείτε τους 50 θα στηρίξουμε. ΝΔ: Οι μάσκες έπεσαν.

Η κίνηση Ανδρουλάκη για πρόταση μομφής και τα πρώτα «ναι»

Τη συνδρομή των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης για να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Τη νέα αφορμή έδωσαν οι σημερινές αποκαλύψεις (από το “Βήμα”) για κρατική “μονταζιέρα” στις συνομιλίες του σταθμάρχη, προκειμένου να ενισχυθεί το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να υποβάλει μόνο του την πρόταση μομφής διότι διαθέτει 32 βουλευτές ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 50 υπογραφές. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να υποβληθεί το αίτημα από κοινού είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ (36 βουλευτές) είτε με το ΚΚΕ (21) είτε με τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας μαζί (11 και 6) συν έναν, τουλάχιστον, ανεξάρτητο βουλευτή. Ήδη, η Νέα Αριστερά έκανε δεκτό το αίτημα, που σημαίνει ότι τα “ναι” γίνονται 43.

Κατά τις πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται σε μία θέση που θα υπερβαίνει την πρόταση μομφής. Την επίσημη δήλωση αναμένεται να κάνει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης εντός της ημέρας.

KKE: Αν βρείτε τους 50 θα στηρίξουμε

“Εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα”, απαντά ο Περισσός, που σημαίνει “βρείτε από αλλού τους 50 και θα στηρίξουμε”.

Το ΚΚΕ τονίζει:

“Δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα. Ενώ και στα ζητήματα που εμφανίζεται να διαφωνεί, π.χ. νόμος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, υιοθετεί τη βασική στρατηγική γραμμή της ΝΔ, όπως είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 κι ο εξωραϊσμός της ΕΕ.

Ακόμη και για το έγκλημα των Τεμπών η πρότασή του αφορούσε μόνο στη διερεύνηση αδικημάτων που σχετίζονται με την οικονομική ζημία της ΕΕ.

Προφανώς τώρα και κάτω από την επίδραση των δημοσκοπήσεων, αναζητά διέξοδο στα πολιτικά του αδιέξοδα.

Φυσικά, εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα. Άλλωστε, το ΚΚΕ εκφράζει την μομφή του απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ καθημερινά, με την πρωτοπόρα συμβολή του στους εργατικούς, λαϊκούς και νεανικούς αγώνες που έχουν στριμώξει την κυβέρνηση και στους οποίους το ΠΑΣΟΚ ήταν, όχι μόνο προκλητικά απόν, αλλά και τις περισσότερες φορές απέναντι”.

Το δεσμευτικό εξάμηνο

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Αριστερά είχε ζητήσει από την αντιπολίτευση να καταθέσουν πρόταση μομφή και στις 6 Μαρτίου, με αφορμή τότε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Χωρίς επιτυχία, αφού από τα άλλα κόμματα εκτιμήθηκε ότι το θέμα δεν προσφερόταν για πλήγμα στην κυβέρνηση.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισημάνει τότε ότι, εάν “καιγόταν” η δυνατότητα πρότασης μομφής, δεν θα μπορούσε να κατατεθεί άλλη πριν περάσουν έξι μήνες, όπως ορίζει το Σύνταγμα. “Και κανείς δεν ξέρει τι άλλο θα ‘σκάσει’ μέσα σ' αυτό το διάστημα”, σημείωναν. Eν αναμονή της νέας απόφασης, λοιπόν.

Ν. Ανδρουλάκης: Ζητώ να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας

H ανακοίνωση του κ. Ανδρουλάκη έχει ως εξής:

“Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα. Είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τη ζωή τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέφτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη.

Απέναντί μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας. Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων”.

Νέα Αριστερά: Συμφωνούμε

Το πρώτο “ναι” ήρθε από τη Νέα Αριστερά, με ανακοίνωση του κόμματος:

“Η Nεα Aριστερά στις 6 Μαρτίου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας στην από κοινού κατάθεση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Επέλεξαν για μικροκομματικούς λόγους να απορρίψουν την πρόταση αυτή. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση της Νέας Αριστεράς. Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια. Το δήλωσε σήμερα νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Η παραμονή της αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία. Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο”.

 Π. Μαρινάκης: Αντικυβερνητική εκστρατεία - Οι μάσκες έπεσαν

«Το σημερινό πρωτοσέλιδο του «Βήματος της Κυριακής» και η αυτόματη αποδοχή του από την αντιπολίτευση σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσίευσή του δηλώνει πολλά. Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτική με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, λίγο αργότερα, για την από κοινού πρόταση δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση», αναφέρει δήλωση-απάντηση του Παύλου Μαρινάκη, υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Αναλυτικά:

«Οι μάσκες έπεσαν! Και τώρα γίνεται φανερό ότι αυτή η αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία και όχημά της την κυνική εκμετάλλευση του πόνου, δεν ήταν παρά ένα μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα. Εκστρατεία όπου συμμετέχουν, μάλιστα, οι πιο διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να υιοθετήσει αμέσως την προπαγάνδα ενός δημοσιεύματος με ανυπόστατα στοιχεία, που πήραν αμέσως απάντηση. Εκείνος, όμως, προτίμησε να μετατρέψει το κόμμα του σε πράσινη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ουρά του κ. Βελόπουλου. Και σε βοήθημα των «Σπαρτιατών».

Ας πάρουμε πρώτα τα πράγματα με τη σειρά:

1.⁠ ⁠Άπαντες συμφωνούν, ακόμα και οι συκοφάντες, ότι η Δικαιοσύνη έχει αυτούσιο το υλικό των διαλόγων πριν από το δυστύχημα για την έρευνά της. Ουδείς αμφισβητεί ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ διαβίβασε στις ανακριτικές αρχές ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ. Άρα, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλοίωσης της δικαστικής έρευνας.

2.⁠ Είναι τόσο «μεγάλη» η δήθεν αποκάλυψη του σημερινού ΒΗΜΑτος ώστε σειρά μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας ΕΡΤ, αλλά και του site του ίδιου συγκροτήματος, την έχουν αναφέρει από τις 2 Μαρτίου του 2023. Και στο υλικό αυτό οι διάλογοι περιλαμβάνουν, βεβαίως, όλα τα πρόσωπα που συνομιλούσαν..

3.⁠ Σε κάθε περίπτωση, όλα τα στοιχεία που ήρθαν ήδη στη δημοσιότητα, καθώς και η ομολογία του ίδιου του μοιραίου Σταθμάρχη οδηγούν στο ακλόνητο συμπέρασμα του ανθρώπινου λάθους. Μαζί, ασφαλώς, με μία αλυσίδα παραβιάσεων του Κανονισμού Ασφαλείας και των όποιων άλλων αμελειών ερευνά η Δικαιοσύνη.

Τι ισχυρίζονται, λοιπόν, τώρα, οι συκοφάντες-τυμβωρύχοι; Αμφισβητούν, για πρώτη φορά ύστερα από έναν χρόνο, ακόμα και το ομολογημένο ανθρώπινο παράπτωμα; Θέλουν να πουν ότι για το δυστύχημα δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός και ότι φταίει «γενικά» μόνο η κυβέρνηση;

Αυτή η χυδαία προσπάθεια θα αποτύχει. Πολύ περισσότερο καθώς όλοι οι πολίτες, πλέον, διαπιστώνουν ότι σε αυτόν τον πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης παίρνουν μέρος και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Συμφέροντα που θέλουν να την καταστήσουν όμηρο των δικών τους σχεδιασμών. Ματαιοπονούν!

Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω σε εποχές αβεβαιότητας και εκβιασμών από ισχυρά συμφέροντα και κομματικές σκοπιμότητες. Καλοδεχούμενη, συνεπώς, η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη αν κατατεθεί. Είναι η καλύτερη ευκαιρία να διαπιστώσουν οι Έλληνες ποιοι συντάσσονται με την ομαλότητα, τη σταθερότητα και τη συνέχεια και ποιοι θέλουν να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας προς την πρόοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v