Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Οι δυσεπίλυτοι γρίφοι και η στρατηγική ανάκαμψης

Η σκιά των παραιτήσεων Παπασταύρου – Μπρατάκου και τα μηνύματα Μητσοτάκη στους υπουργούς του. Η καθημερινότητα και οι κυλιόμενες μετρήσεις. Οι αλλαγές στο Μαξίμου.

Κυβέρνηση: Οι δυσεπίλυτοι γρίφοι και η στρατηγική ανάκαμψης

«Δεν έχουμε περιθώριο για κανένα λάθος». Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τα κυβερνητικά στελέχη, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την καταψήφιση από τη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας, αλλά και των ηχηρών παραιτήσεων των δύο στενών του συνεργατών, Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου.

Είναι ίσως η πιο δύσκολη στιγμή της κυβέρνησης από το 2019 έως σήμερα, με τα αρκετά ανοιχτά μέτωπα να μην αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τον χρόνο για τις κρίσιμες -όπως αποδεικνύεται- ευρωεκλογές να μετρά αντίστροφα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τρόπους για να ξεπεράσουν τους κλυδωνισμούς και να καταφέρουν να ορίσουν ξανά την ατζέντα στον δημόσιο διάλογο. Σε αυτόν, προς ώρας μονοπωλεί η τραγωδία των Τεμπών, η οποία, παρά την ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την παρέμβαση του πρωθυπουργού από το βήμα της Ολομέλειας, είναι εμφανές ότι δεν βοηθά στην προσπάθεια για την επιζητούμενη ανάκαμψη.

Προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση δεν συνδράμουν, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε τα στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων που φτάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο και σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών, κυρίως με την υγεία και την ασφάλεια. Είναι δύο θέματα που απασχολούν έντονα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί με αυτό της ακρίβειας και τα υπογράμμισε ιδιαιτέρως ενώπιον των υπουργών του στην προχθεσινή εισαγωγική του τοποθέτηση, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης αποτελεσματικής διαχείρισής τους.

Η επόμενη μέρα

Η καθημερινότητα εκτιμάται ότι θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα των καλπών της 9ης Ιουνίου και κατ’ επέκταση, σύμφωνα και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, «και το τι θα γίνει την επόμενη μέρα στην Ευρώπη, αλλά και το τι θα γίνει την επόμενη μέρα στην Ελλάδα». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προβολή των καλών ειδήσεων, ως αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου, όπως για παράδειγμα η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.   

Στα θετικά των τελευταίων κυλιόμενων μετρήσεων, όπως τις διαβάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ αρχίζει να ανεβαίνει και η πεποίθηση που υπάρχει είναι ότι θα μπει φρένο στην πτώση των ποσοστών του κόμματος του τελευταίου διαστήματος. Όπως και να’ χει, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το επόμενο κύμα των δημοσκοπήσεων, στο οποίο θα μετρηθούν και όλες οι τελευταίες εξελίξεις, ενώ μια πολύ καλή ευκαιρία για την αρχή της ανάκαμψης στην Πειραιώς θεωρούν το τριήμερο 15ο συνέδριο της ΝΔ που θα διεξαχθεί από την προσεχή Παρασκευή και για τρεις μέρες στο Ζάππειο.

Στην πρώτη γραμμή της πρωθυπουργικής και κυβερνητικής ρητορικής αναμένεται να παραμείνει, εξάλλου, το μήνυμα ότι η ΝΔ δεν συγκυβερνά με κανέναν επιχειρηματία ή εκπρόσωπο οικονομικών συμφερόντων. «Προσωπικά εγώ, αλλά και η παράταξή μας λογοδοτεί μόνο στον ελληνικό λαό. Δεν συγκυβερνούμε με κανέναν», επανέλαβε κατά την χθεσινή του περιοδεία στο Μοσχάτο ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέχεια της σχετικής τοποθέτησής του στη Βουλή.

Αναβάθμιση Βορίδη

Την ίδια ώρα, η αποχώρηση από το Μέγαρο Μαξίμου των δύο κορυφαίων πρώην υπουργών, εκ των πραγμάτων έχει ανοίξει τη συζήτηση για αλλαγές, όχι μόνο στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, αλλά και στο ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα. Αρμόδιες πηγές το διαψεύδουν τουλάχιστον για την παρούσα φάση, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν ότι ο πρωθυπουργός θα θελήσει να δώσει νέα ώθηση στην κυβέρνησή του με διορθώσεις σε υπουργεία που διαπιστώνει πρόβλημα είτε πριν είτε μετά τις ευρωεκλογές.

Κάποιοι θέτουν και ζήτημα αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης, καθώς οι κ. Παπασταύρου και Μπρατάκος είχαν σημαντικούς ρόλους στα του επιτελικού κράτους, κάτι που προς ώρας πάντως δεν επιβεβαιώνεται.

Το βέβαιο είναι ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος μετακομίζει από τη Ζαλοκώστα στο Μέγαρο Μαξίμου, αναλαμβάνοντας μέρος από τις αρμοδιότητες του Σταύρου Παπασταύρου και θα συνεπικουρείται από τον νομικό Στέλιο Κουτνατζή, γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου επί Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων.

Όσον αφορά τον διάδοχο του Γιάννη Μπρατάκου, η απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας. Το όνομα του Γενικού Γραμματέα της Βουλής, Γιώργου Μυλωνάκη τελικά δεν προχώρησε, ενώ ακούγεται αυτό του Μιχάλη Μπεκίρη, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή. Πλέον, ο ρόλος του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερο διοικητικός και λιγότερο πολιτικός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v