Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγική δύο σημείων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η θετική ατζέντα και η φυγή προς τα εμπρός. Γραμμή απάντησης στις κατηγορίες και προκλήσεις της αντιπολίτευσης. Σε προσωπικούς τόνους η ανάρτηση στήριξης της συζύγου του, Μαρέβας.

Στρατηγική δύο σημείων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε δύο ταμπλό είναι αποφασισμένος να κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των ευρωεκλογών που πλησιάζουν. Από τη μία, ο πρωθυπουργός, μετά το τελευταίο δύσκολο διάστημα για την κυβέρνησή του, φέρεται αποφασισμένος να επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο την θετική ατζέντα, επιχειρώντας την πολυπόθητη φυγή προς τα εμπρός. Από την άλλη εμφανίζεται διατεθειμένος να μην αφήνει καμία κατηγορία ή πρόκληση της αντιπολίτευσης αναπάντητη, «σηκώνοντας το γάντι» όπου χρειαστεί και παρά την πρόθεσή του να μην πάει προς τις κάλπες σε κλίμα πόλωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψή του στο Μοσχάτο το περασμένο Σάββατο, σήμερα θα βρεθεί στα Καλάβρυτα, σε συνέχεια των στοχευμένων περιοδειών του σε όλη τη χώρα, ενώ εντός της εβδομάδας θα βρεθεί, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, και σε άλλον δήμο της Αττικής.

Την Παρασκευή, θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία στο 15ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ, κατά τη διάρκεια του οποίου, θα εορταστούν τα 50 χρόνια ζωής της παράταξης και θα επιχειρηθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση, με φόντο τις εκλογές του Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιμένει στην προβολή του θετικού αφηγήματος προς την κοινωνία, σε κάθε ευκαιρία. Έτσι χθες επανήλθε, μέσω του Tik Tok, στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού από τα 780 στα 830 ευρώ που είναι σε ισχύ από χθες και αφορά -όπως σημειώνει- εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους και κυρίως τους νέους.

Και αυτή δεν ήταν η μόνη χθεσινή ανάρτηση του πρωθυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς το βράδυ με κείμενό του στο Facebook θέλησε να υπερασπιστεί τη σύζυγό του, Μαρέβα για τη «βάναυση στοχοποίησή της». Έντονα ενοχλημένος από την εμπλοκή της οικογένειάς του στην πολιτική αντιπαράθεση, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «τελείως ψευδές και ανυπόστατο» το δημοσίευμα της κυριακάτικης «Εστίας», ενώ έβαλε σφόδρα κατά της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενας Ακρίτα, για την «χυδαία και ανυπόστατη» -όπως έγραψε- ανάρτησή της σε βάρος της συζύγου του.

Πειστικά στοιχεία

Και αν η συγκεκριμένη τοποθέτηση είχε έντονα προσωπικούς τόνους, η γραμμή που γενικότερα έχει δώσει στους στενούς του συνεργάτες ο πρωθυπουργός είναι από τη θέση άμυνας που βρίσκονται εσχάτως με αφορμή διάφορα θέματα, να περάσουν στην αντεπίθεση, με πολιτικά επιχειρήματα και συγκεκριμένα, πειστικά στοιχεία.

Το πιο δύσκολο για την κυβέρνηση ζήτημα εξακολουθεί να είναι αυτό της τραγωδίας των Τεμπών, το οποίο συντηρούν τα κόμματα της μειοψηφίας και πιθανόν να κυριαρχήσει μέχρι τις εκλογές. Κατά τη χθεσινή μέρα, πάντως, υπήρξε κυβερνητική απάντηση τόσο στην κίνηση Ανδρουλάκη να μεταβεί στον Άρειο Πάγο με αφορμή το πρωτοσέλιδο του Βήματος της προπερασμένης Κυριακής, όσο και στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για το κατηγορητήριο σε βάρος του Κώστα Καραμανλή. «Τα περί μονταζιέρας, περί οποιουδήποτε δόλου να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη, έχουν καταρριφθεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ενώ λίγο αργότερα αρμόδιες πηγές χαρακτήριζαν «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» του ΣΥΡΙΖΑ τη δημοσιοποίηση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην υπουργού, χωρίς όμως αυτό να έχει κατατεθεί υπογεγραμμένο στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, ενώ διαψεύδεται επισήμως το ενδεχόμενο ανασχηματισμού για την παρούσα φάση, κανείς δεν μπορεί να πει το ίδιο για αργότερα, το πιθανότερο μετά τις ευρωκάλπες. Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν αξιοποίησε την παραίτηση Παπασταύρου και Μπρατάκου για να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά αποφάσισε να κάνει ανακατανομή των ρόλων μόνο στα υπάρχοντα στελέχη του περιβάλλοντός του. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v