Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα στοιχήματα και οι προκλήσεις του 15ου συνεδρίου της ΝΔ

Ανοίγει σήμερα η αυλαία των εργασιών του κορυφαίου γαλάζιου κομματικού οργάνου. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Μάνφρεντ Βέμπερ μεταξύ των ομιλητών. Το απόγευμα η εναρκτήρια ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα στοιχήματα και οι προκλήσεις του 15ου συνεδρίου της ΝΔ

Με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ανοίγουν σήμερα το απόγευμα στο Ζάππειο οι τριήμερες εργασίες του 15ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ. Στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο πρωθυπουργός, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων από το εξωτερικό, θα επιχειρήσει να σημάνει τη φυγή προς τα εμπρός και την εκλογική αντεπίθεση της ΝΔ ενόψει των καλπών της 9ης Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση πιέζεται από αρκετά ανοιχτά μέτωπα, στη γαλάζια παράταξη προσδοκούν τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της, μέσα από ένα τριήμερο γεμάτο ιστορικές αναδρομές και το «διαχρονικό αποτύπωμα της ΝΔ στην ιστορία της Μεταπολίτευσης».

Η παράταξη που, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, «αποκατέστησε τη Δημοκρατία, έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη και σήμερα κάνει την Ελλάδα μία πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα». Κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και στη σημερινή του παρέμβαση, με έντονο το συναίσθημα και έχοντας στο επίκεντρο τον «κομματικό πατριωτισμό».  

Η επιλογή του χώρου διεξαγωγής του Συνεδρίου, λένε στην Πειραιώς, δεν είναι τυχαία, καθώς στο Ζάππειο υπέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τη συμφωνία πλήρους ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Παρόντες θα είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι πάντως δεν θα πραγματοποιήσουν ομιλίες.

Στην Αθήνα για το συνέδριο θα βρεθούν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκ νέου επικεφαλής υποψήφια του ΕΛΚ για την προεδρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου.

Μέτρο και ευθύνη

Όπως αναφέρει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, τη στιγμή που ο λαϊκισμός και οι διχαστικές ρητορικές θέτουν σε νέα δοκιμασία τις κοινωνίες, το συνέδριο της κυβερνώσας παράταξης σηματοδοτεί την ευκαιρία να αποσταλεί προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα του μέτρου και της ευθύνης. 

Ανάμεσα στα 2.742 στελέχη που θα δώσουν το παρών από όλη τη χώρα περιλαμβάνονται και εκπρόσωποι των απόδημων Ελλήνων. Εκτός από τις ομιλίες των στελεχών -ήδη έχουν εγγραφεί ως ομιλητές 220 σύνεδροι-, θα λειτουργήσει εντός του Ζαππείου και έκθεση φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού στην οποία θα αποτυπώνεται η διαδρομή της παράταξης στα 50 χρόνια της ιστορίας της.

Οι ομιλίες των συνέδρων θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι: «50 Χρόνια ΝΔ: Οι ιδέες και οι άνθρωποι», «50 Χρόνια ΝΔ: Για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη», «50 Χρόνια ΝΔ: Για ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο» και «50 Χρόνια ΝΔ: Μεγαλώνει γιατί εξελίσσεται».

Μεγάλο είναι εξάλλου το ενδιαφέρον για την κάλυψη του συνεδρίου τόσο από τα εγχώρια ΜΜΕ όσο και από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, με διαπιστευμένους περισσότερους από 180 δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

Επίσης, καθ’ όλο το τριήμερο θα υπάρχουν περίπτερα ξένων ιδρυμάτων (Konrad-Adenauer, Wilfried Martens, Hanns Seidel) και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v