Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θύελλα αντιδράσεων μετά την απόφαση ΣτΕ για τις παρακολουθήσεις

Δευτέρα μεταβαίνει στην ΑΔΑΕ για να ενημερωθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλά για ήττα Μητσοτάκη. Αρχισε το ξήλωμα του παρακράτους της ΝΔ, δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση αφορά το νόμο του 2021 και όχι τον νεότερο του 2022, σημειώνει ο Π. Μαρινάκης. Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Θύελλα αντιδράσεων μετά την απόφαση ΣτΕ για τις παρακολουθήσεις

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε η απόφαση του ΣτΕ με την οποία επιστρέφει την υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ομόφωνα, έκρινε ότι ο νόμος 4790/ 2021 που εφαρμόστηκε απαγορεύοντας την ενημέρωση του κ. Ανδρουλάκη είναι αντισυνταγματικός. Κατόπιν αυτών, εκτιμάται ότι η Αρχή θα ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα για την παρακολούθησή του.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι είναι υπέρμετρο το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης ενημέρωσης όσων θίγονται τα δικαιώματά τους από παρακολουθήσεις, έστω κι αν η επίκληση είναι λόγοι εθνικής ασφάλειας. 

Ανδρουλάκης: Ήττα Μητσοτάκη η απόφαση του ΣτΕ για τις υποκλοπές

«Σήμερα είναι η πρώτη νίκη του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών που οργάνωσε το Μέγαρο Μαξίμου. Σήμερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που η κυβέρνησή σας ψήφισε για να καλύψετε το παρακράτος των υποκλοπών», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε ανάρτηση στα social media, μετά τη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο περί μη ενημέρωσης για τις υποκλοπές.

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι μια ήττα της κυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικά του πρωθυπουργού, που έφτιαξε έναν αντισυνταγματικό νόμο που μόνο στόχο είχε να καλύψει το παρακράτος των υποκλοπών. Είναι μια νίκη των θεσμών και του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών», πρόσθεσε.

«Σήμερα δόθηκε και μια απάντηση στις συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, που είχαν το θράσος να με διαβάλλουν ως εκβιαζόμενο. Πήραν και αυτοί την απάντηση στα ψέματά τους. Εκκωφαντικά και θεσμικά». 

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ανδρουλάκης στη Βουλή, τη Δευτέρα θα πάει στην ΑΔΑΕ προκειμένου να ενημερωθεί για ποιο λόγο μπήκε σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

«Κόλαφος για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο που κατασκευάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το 2021, ώστε να μπορεί το κέντρο των παρακολουθήσεων να κάνει ανενόχλητο τη δουλειά του», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο, με ομόφωνη απόφαση της Oλομέλειας, έκρινε ότι είναι υπέρμετρο και άρα αντισυνταγματικό το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης ενημέρωσης όσων θίγονται τα δικαιώματά τους από παρακολουθήσεις, ακόμη κι αν η "επίκληση" είναι λόγοι εθνικής ασφαλείας», προσθέτει.

«Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών έχει πλέον τον λόγο. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από αυτούς που νομίζουν ότι θα μπορούν για καιρό να παίζουν μαζί της.

Υ.Γ. Την ώρα που όλος ο προοδευτικός κόσμος προτάσσει την ανάγκη μονομέτωπου αγώνα κατά της πολλάκις υπόλογης αλλά και πανταχόθεν στριμωγμένης Δεξιάς, ο κ. Ανδρουλάκης νιώθει την ανάγκη να προτάξει το μικροπολιτικό του συμφέρον, αποδεικνύοντας ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων. Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε μάχες για τη διαλεύκανση του σκανδάλου και στον Πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη, που συνεχίζει να αγωνίζεται για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει τώρα την ευκαιρία να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της παρακολούθησής του. Αφού το κάνει, ελπίζουμε να υποβάλει επιτέλους και μήνυση εναντίον εκείνου που διέταξε την παρακολούθησή του. Πλέον δεν θα έχει καμία δικαιολογία...».

Κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ απαντά το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής σημειώνοντας ότι «είναι τουλάχιστον προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να δίνει “νομικές συμβουλές” στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης πιάστηκε να παραβιάζει τον νόμο για το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, που έφερε το κόμμα που ηγείται.

Άλλωστε, την εποχή του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν ο κ. Ανδρουλάκης αγωνιζόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας, ο κ. Κασσελάκης ασχολιόταν με τις επιχειρήσεις του στον φορολογικό παράδεισο του Delaware και ήταν υποψήφιος Υπουργός του κ. Μητσοτάκη.

Άραγε, σε ποιους αγώνες του Προέδρου του αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ;»

Η ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που επισημαίνει: «Την ίδια ημέρα που ο Προοδευτικός κόσμος ζει μια μικρή «νίκη» απέναντι στο παρακράτος της Δεξιάς, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να στρέφει τα πυρά του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη ταυτιζόμενο με τις συκοφαντίες και τα ψέματα της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον πως ο κύριος Ανδρουλάκης και το κομματικό επιτελείο του έχουν αποφασίσει πως το να γίνουν η «ουρά» της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μονόδρομος. Ας κάνουν ό,τι καταλαβαίνουν.»

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης

Στα παραπάνω αντέδρασαν κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας ότι με βάση τα όσα διαβάζουμε στην περίληψη της απόφασης:

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v