Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτική αναταραχή και γραμμές άμυνας μετά την απόφαση του ΣτΕ

Τι προκάλεσε η κήρυξη ως αντισυνταγματικού του νόμου που απαγόρευε στους παρακολουθούμενους από την ΕΥΠ να ενημερωθούν…για τους λόγους της παρακολούθησης. Κυβερνητική αμηχανία και ξαφνική κόντρα Χ.Τρικούπη-Κουμουνδούρου.

Πολιτική αναταραχή και γραμμές άμυνας μετά την απόφαση του ΣτΕ

Αμηχανία, εκνευρισμό και σουρεάλ καταστάσεις προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία ο νόμος του 2021, που δεν επέτρεπε στα θύματα παρακολούθησης από την ΕΥΠ (μεταξύ αυτών και στον Νίκο Ανδρουλάκη) να ενημερωθούν για τους λόγους που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση.

Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης είναι ότι ο εν λόγω νόμος αντικαταστάθηκε από άλλον, το 2022, που δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης, χωρίς όμως να εξηγεί γιατί αρχικά ψήφισε έναν αντισυνταγματικό νόμο.

Η αμηχανία της Χ.Τρικούπη, εν προκειμένω, αφορά το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ (όπως ονομαζόταν τότε το κόμμα) είχε… υπερψηφίσει αυτό τον αντισυνταγματικό νόμο, ενώ η υπόλοιπη αντιπολίτευση - και δη, η αξιωματική - τον είχε καταψηφίσει και καταγγείλει.

Σύμφωνα με την (από καιρό) απάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η επιλογή αυτή “ήταν λάθος”, επισημαίνοντας ότι ο κ.Ανδρουλάκης δεν ήταν τότε πρόεδρος του κόμματος. (Σ.σ. για ευνόητους λόγους σταματούν εδώ την αυτοκριτική).

Μετά την απόφαση του ΣτΕ ο κ.Ανδρουλάκης γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί μεθαύριο στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) προκειμένου να ενημερωθεί από τον επικεφαλής της Χρήστο Ράμμο για τους λόγους της παρακολούθησης του.

Εν προκειμένω, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο κ.Ράμμος δεν μπορεί να προβεί σε ενημέρωση εάν δεν προηγηθεί συνεδρίαση των μελών της Αρχής, αφήνοντας να εννοηθεί πως μία τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί, χρονικά, να γίνει μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Η αντιπολίτευση υπενθυμίζει με τη σειρά της ότι η σύνθεση της ΑΔΑΕ (εξαιρουμένου του κ.Ράμμου του οποίου δεν έχει λήξει ακόμα η θητεία) άλλαξε τον περσινό Σεπτέμβριο με οριακή “και αμφισβητήσιμη, Συνταγματικά”, πλειοψηφία από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία επιτεύχθηκε με τις θετικές ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης.

Σε κάθε περίπτωση, ένα ερώτημα που εγείρεται από πολλές πλευρές είναι εάν ο κ. Ανδρουλάκης θα ενημερώσει, με τη σειρά του, τη Βουλή για τους “εθνικούς λόγους” παρακολούθησης του από την ΕΥΠ.

Το ερώτημα εγείρεται λόγω των … “δράκων” που ακούστηκαν (υπογείως) όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση, με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να αναφέρεται ειρωνικά σε υπονοούμενα ότι ήταν “πράκτορας της Κίνας”.

Η ξαφνική κόντρα Χ.Τρικούπη - Κουμουνδούρου

Όσο για την μεγάλη κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στην Χ.Τρικούπη και στην Κουμουνδούρου, επισήμως αφορά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες από τη Βουλή ο κ.Ανδρουλάκης στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή τον αποκαλούσε “εκβιαζόμενο” πολιτικό.

Πηγές της Κουμουνδούρου, αλλά και όλα τα στελέχη του κόμματος, επέλεξαν “χαμηλούς τόνους”, εξηγώντας ότι το μείζον αυτή τη στιγμή είναι η επιβεβαίωση, από το ΣτΕ, της αντισυνταγματικότητας ενός νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση για να συγκαλύψει την υπόθεση των υποκλοπών. “Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε όταν πρέπει”, λένε, με την επισήμανση ότι “η κόντρα, αυτή τη στιγμή, δίνει επικοινωνιακή ανάσα στην κυβέρνηση”.

Υποστηρίζουν πάντως ότι ο πραγματικός λόγος της “άκαιρης” επίθεσης του κ.Ανδρουλάκη στον ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη δημοσκοπική άνοδο του κόμματος και το (προς το παρόν, τουλάχιστον) “κλείδωμα” της δεύτερης θέσης, έναντι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v