Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά από την Τουρκία

Αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων. «Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα». Προειδοποιεί και την ΕΕ.

Νέα αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά από την Τουρκία

Zήτημα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου εγείρει και πάλι η Τουρκία, αυτή τη φορά με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Οπως μεταδίδει η Καθημερινή, με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».

«Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται», συνεχίζει η ανακοίνωση, ενώ απευθύνει προειδοποιήσεις και προς την Ε.Ε.: «Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., να μη γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα»,

Αναλυτικά ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει δύο νέα θαλάσσια πάρκα, το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ωκεανών που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα αυτή τη φορά.

Συνιστούμε στην Ελλάδα να μη χρησιμοποιήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες.

Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., να μη γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα.

Από την άλλη, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες και, στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να επισημάνουμε ξανά ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται. Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v