Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κασσελάκης: Νέος ΣΥΡΙΖΑ με νέα κυβερνητική ομάδα και πρόγραμμα

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν λύνει τα πραγματικά προβλήματα, είναι καλή στο μάρκετινγκ, αλλά τώρα είμαστε κι εμείς καλοί στο μάρκετινγκ». Τι είπε για τη διακυβέρνηση Τσίπρα και την «κωλοτούμπα». Τα όρια στη βοήθεια προς Ουκρανία.

Κασσελάκης: Νέος ΣΥΡΙΖΑ με νέα κυβερνητική ομάδα και πρόγραμμα

Στον νέο ΣΥΡΙΖΑ, που χτίζεται «με το άνοιγμά του στην κοινωνία» εστίασε εκ νέου ο Στέφανος Κασσελάκης, αυτή τη φορά από το Φόρουμ των Δελφών.

Συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο των Financial Times, Tony Barber, επέμεινε στην πρόβλεψή του ότι η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ «θα κλείσει πολύ γρήγορα μέσα στον επόμενο μήνα», τονίζοντας μάλιστα ότι το κόμμα του θα εκπλήξει την Ευρώπη στις ευρωεκλογές.

«Η ευθύνη μου είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να βάλει μπροστά μία νέα κυβερνητική ομάδα και ένα πρόγραμμα, αυτό ακριβώς κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε επί μνημονίων ενώ τώρα οι συνθήκες είναι διαφορετικές, ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη που επιδρούν αρνητικά στη ζωή των πολιτών.

«Δυστυχώς η χώρα μας είναι πολύ χαμηλά στην Ευρώπη, είναι τελευταία σε επενδύσεις, προτελευταία στην αγοραστική δύναμη, χαμηλά στον ΦΠΑ, ενώ έχουν μειωθεί κατά 10% οι ιδιωτικές επενδύσεις. Έχουμε λοιπόν πολλή δουλειά να κάνουμε για την αντιμετώπιση της ύφεσης».

Για να καταλήξει στέλνοντας και τα αναγκαία μηνύματα (εντός κι εκτός κόμματος): «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε μια σημαντική περίοδο πέντε ετών να φέρει αποτελέσματα. Ωστόσο δεν έχει γίνει τίποτα για τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας, δεν ελέγχεται η αγορά εργασίας, ενώ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στο κράτος δικαίου. Δεν λύνουν τα πραγματικά προβλήματα. Είναι καλοί στο μάρκετινγκ, αλλά ευτυχώς, τώρα είμαστε καλοί στο μάρκετινγκ κι εμείς».

Η «ετικέτα» και η διακυβέρνηση Τσίπρα

Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ιδεολογικά πιο κοντά στο ισπανικό, στο γερμανικό ή στο γαλλικό αριστερό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης απάντησε ότι οι απαντήσεις που ζητά η κοινωνία δεν είναι «θέμα ετικέτας». «Οι άνθρωποι, όταν ξυπνούν το πρωί και σκέφτονται πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς, δεν σκέφτονται αυτό», είπε.

Αφού τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με το πρόγραμμά του, δίνει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα, στήριξε την κυβέρνηση Τσίπρα και σχολίασε τα περί «κωλοτούμπας».

«Σας υπενθυμίζω ότι στο διάστημα 2010-2014 είχαμε δύο μνημόνια και οι τότε κυβερνήσεις δεν άφησαν ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του κράτους και έφεραν τον κόσμο στα πρόθυρα της φτώχειας και της αυτοκτονίας.
Σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που εξελέγη για να διαχειριστεί τη λιτότητα που επέβαλε η Γερμανία στη χώρα.

Οι πολίτες έδωσαν στον Αλέξη τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί και αυτό έκανε. Εκτός από το μαξιλάρι (σ.σ. τα 37 δισ. ευρώ), κατάφερε να έχει τα καλύτερα μέτρα στήριξης, γι' αυτό η Ελλάδα μπόρεσε μετά να αντιμετωπίσει την πανδημία και άλλες κρίσεις.

Καλώς ή κακώς, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τα προβλήματα που οι άλλοι είχαν αφήσει. Τώρα είναι η στιγμή να δούμε ότι υπάρχει το αριστερό παρεμβατικό επιθετικό κόμμα που χρειάζεται η χώρα».

Πρόσθεσε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο προοδευτικό κόμμα στη χώρα και ότι υπήρχαν «κάποιοι διχασμοί», που όμως δεν αφορούν τον ιδεολογικό πυρήνα του. Σε αντίθεση, όπως παρατήρησε, με τη ΝΔ, αφού έχει στο εσωτερικό της τον «ομοφοβικό» Αντώνη Σαμαρά.

Για την Ουκρανία

Σε ερώτηση για τη βοήθεια στην Ουκρανία, απάντησε:

«Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία. Η Ελλάδα έχει ρόλο να διαδραματίσει, με ανθρωπιστική βοήθεια και με πρόσβαση μέσω των λιμένων της. Αλλά άλλες χώρες, με καλύτερη οικονομική θέση, να παρέχουν τη στρατιωτική βοήθεια που χρειάζεται».

Και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε (ως Ευρώπη) περισσότερη διατλαντική ανεξαρτησία. Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι αμυντική συμμαχία κι εμείς να εστιάσουμε στην ανεξαρτησία της στρατιωτικής ικανότητας της ΕΕ».

ΥΠΕΘΟ: Εκτεθειμένος ο Κασσελάκης, μηδενίζει συστηματικά κάθε πρόοδο της Ελλάδας

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελάκης προσπαθεί να προκαλεί με κάθε τρόπο την προσοχή, αλλά η οικονομία δεν προσφέρεται για τηλεοπτικές και άλλες παραστάσεις. Και οι δηλώσεις του στους Δελφούς τον εκθέτουν διότι, πέρα των άλλων, επιβεβαιώνουν ότι δεν γνωρίζει τα βασικά μεγέθη της οικονομίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. 

Οπως επισημαίνει το ΥΠΕΘΟ, «ο κ. Κασσελάκης συστηματικά μηδενίζει κάθε πρόοδο που η χώρα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια. Μιλάει για ανύπαρκτη εξωστρέφεια την ίδια ώρα που οι εξαγωγές (αγαθά και υπηρεσίες) από 73 δισ. το 2019 έφθασαν σχεδόν στα 100 δισ. το 2023.

Μιλάει επίσης για ανύπαρκτες επενδύσεις την ίδια ώρα που η Ελλάδα, μεταξύ 2019 και 2023 είναι πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σωρευτική αύξηση 43%, έναντι μόλις 1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη.

Καλό είναι πριν ο κ. Κασσελάκης μιλήσει - όπως αναφέρει - με τους ξένους επενδυτές να ενημερωθεί για τις πραγματικές πολύ θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών και κατάκτηση των ίδιων των πολιτών».

ΝΔ: Τα δυο ψέματα του Στέφανου Κασσελάκη

«Παρότι ξέρουμε ότι βασικός αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα και με αυτά μαχόμαστε καθημερινά, δεν μπορούμε να αφήνουμε αναπάντητα τα ψέματα του κ. Κασσελάκη, ούτε να μην καλύπτουμε τα «κενά μνήμης» που εμφανίζεται να έχει από τη μία δημόσια τοποθέτησή του έως την επόμενη», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. 

Και συνεχίζει: Ας δούμε δύο χαρακτηριστικά σημερινά του ψέματα:

Ψέμα πρώτο
«Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τους φόρους καθαρά για λόγους μάρκετινγκ, αλλά έγινε το αντίθετο».

Ποια είναι η αλήθεια;

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μειώσει από το 2019 πάνω από 50 φόρους και εισφορές, που οδήγησαν στην έμμεση αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών ταυτόχρονα με την άμεσες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ πάνω από 30%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί, τη μείωση του Φόρου Επιχειρήσεων από το 29% στο 22%, τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 55%.

Όπως δε τόνισε μόλις χθες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επίσης από τους Δελφούς, στον προϋπολογισμό του 2025 θα περιλαμβάνεται μια σειρά από μέτρα για την ενίσχυση εισοδημάτων και μείωση φόρων συνολικού ύψους 870 εκ. ευρώ.

Ψέμα δεύτερο
«Η χώρα μας είναι πολύ χαμηλά στην Ευρώπη τόσο σε ρυθμό ανάπτυξης, όσο και σε επενδύσεις»

Ποια είναι η αλήθεια;

Έχουν περάσει μόλις 48 ώρες από τη δήλωση του Επιτρόπου Οικονομίας της Ε.Ε. ότι η Ελλάδα τρέχει με ανάπτυξη 2%, ενώ η Ευρώπη με 0% και κάτι, γεγονός που, όπως επισήμανε, κάνει τη διαφορά. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έκανε ειδική αναφορά στην αύξηση των επενδύσεων και επιπλέον των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς όπως η έρευνα, η ανάπτυξη, η εκπαίδευση, αλλά και για το πώς η Ελλάδα αυξάνει τις εξαγωγές, που είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό μήνυμα.

Ο κ. Κασσελάκης δήλωσε επίσης ότι μπορεί να επικοινωνήσει καλύτερα από όλους με τους ξένους επενδυτές καθώς, όπως είπε, είναι ο μόνος πολιτικός ηγέτης στην Ελλάδα που έχει πετύχει στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν ξέρουμε αν αναφέρεται σε παλιούς γνωστούς του από το Ντέλαγουερ ή όχι. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι δεν έχει δώσει απαντήσεις για τις εταιρείες του και παραμένει ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που δεν έχει υποβάλει ακόμα δήλωση πόθεν έσχες.

Μας μίλησε ακόμα για το «μαξιλάρι των 37 δις», αλλά «ξέχασε» να μας πει ότι ήταν το ενέχυρο των δανειστών για την τεράστια προσωπική αναξιοπιστία του προκατόχου του.

Και φυσικά, «ξέχασε» ότι δημιουργήθηκε από μια σκληρή φορομπηχτική πολιτική που τσάκισε τη μεσαία τάξη.

Και κάτι τελευταίο: Το «μαξιλάρι» για το οποίο σήμερα περηφανεύεται ήταν ή δεν ήταν «η πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», όπως δήλωνε ο ίδιος πριν από μερικούς μήνες;», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας απάντησε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κα Βούλα Κεχαγιά

Οπως αναφέρει, «η Νέα Δημοκρατία ενοχλείται όταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης αναφέρεται στα πεπραγμένα της. Η κυβερνητική παράταξη που «έπνιξε» τους πολίτες με τους έμμεσους φόρους και εξαπάτησε προεκλογικά τους ελεύθερους επαγγελματίες επιβάλλοντας τους οριζόντιο χαράτσι, νομίζει πως μπορεί να συνεχίσει να κοροϊδεύει τους πολίτες επιχειρώντας την διαστρέβλωση της αλήθειας.

Σε ό,τι αφορά το «μαξιλάρι" των 37 δισ., τελικά δεν είναι της ΝΔ, όπως προκλητικά φώναζε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στις 26 Οκτώβρη 2020, λέγοντας πως «το μαξιλάρι είναι δικό μας»;». 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v