Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ποια ονόματα προηγούνται στην ηλεκτρονική ψηφοφορία

Ψήφισαν 57.000 μέλη και 6.000 φίλοι. Ποιοι προηγούνται στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Την Παρασκευή η εκδήλωση για την παρουσίαση του συνόλου του ευρωψηφοδελτίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποια ονόματα προηγούνται στην ηλεκτρονική ψηφοφορία

Τους 35 υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξαν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στις 9 μ.μ. χθες (δόθηκε παράταση μίας ώρας) είχαν ψηφίσει 57.000 μέλη (παλιά και νέα) και 6.000 φίλοι, αριθμός που θεωρείται «πολύ σημαντικός», δεδομένου ότι η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη.

Τα αποτελέσματα ανά περιφέρεια φτάνουν στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, της οποίας επικεφαλής είναι ο Φώτης Κουβέλης, ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται αύριο.

Κατά τις πληροφορίες, στην ηλεκτρονική ψηφοφορία προηγούνται ο καθηγητής, σύμβουλος του προέδρου για ευρωπαϊκά θέματα, Νικόλας Φαραντούρης, ο (μπασκετομπολίτας) Νίκος Παππάς, η (Ολυμπιονίκης και πρωτεργάτρια του “me too” στη χώρα) Σοφία Μπεκατώρου, ενώ ψηλά βρίσκονται ο πρώην βουλευτής Γιώργος Τσίπρας και ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα ανακοινωθεί η σειρά κατάταξης των υποψηφίων κατά τις προκριματικές εκλογές, προκειμένου να μην επηρεασθεί η ψήφος στις ευρωεκλογές.

Ο συγκεκριμένος τρόπος διαμόρφωσης του ευρωψηφοδελτίου χαρακτηρίζεται ως γιορτή της Δημοκρατίας από την Κουμουνδούρου, ενώ κάνει πράξη τη δέσμευση του Στέφανου Κασσελάκη για το χτίσιμο «του νέου ΣΥΡΙΖΑ με άνοιγμά του στην κοινωνία».

Από τις περίπου 400 αιτήσεις που εστάλησαν, επελέγησαν 205 πρόσωπα που διεκδίκησαν μία θέση στο ευρωψηφοδέλτιο.

Από τη σημερινή διαδικασία αναδείχθηκαν 35 υποψήφιοι, ενώ πέντε θέσεις θα συμπληρωθούν απευθείας από τον κ. Κασσελάκη. Οι δύο νυν ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, χωρίς να λάβουν μέρος στις σημερινές προκριματικές εκλογές.

Η εκδήλωση για την επίσημη ανακοίνωση και των 42 ευρω-υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει την Παρασκευή.

Κατά την ψηφοφορία, μέλη και φίλοι επέλεξαν συγκεκριμένο αριθμό υποψηφίων ανάλογα με την περιφέρεια που ψήφισαν. Για παράδειγμα, όποιος ψήφισε εντός Αττικής, επέλεξε υποψηφίους από την ομάδα της Αττικής.

Αυτό έγινε ώστε οι 205 υποψήφιοι να είναι έστω και στοιχειωδώς γνωστοί στους ψηφοφόρους και να υπάρχει αναλογικότητα, κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί εάν όλοι ψήφιζαν για όλους, από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη.

Δια ζώσης ψήφισαν όλα τα μέλη και οι φίλοι, σε όποιο εκλογικό τμήμα τους εξυπηρετούσε. Στη διαδικτυακή ψήφο είχαν δικαίωμα μόνο όσοι υπέβαλαν το αίτημα στην πλατφόρμα isyriza.gr μέχρι την προηγούμενη Κυριακή. 
 
Στην ίδια πλατφόρμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να δουν ποιους και πόσους ψηφίζουν ανά περιφέρεια.
 
Δηλαδή: 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v