Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κασσελάκης: Ακύρωσε συνάντηση στη Ν. Υόρκη με το αμερικανο-ισραηλινό AIPAC

«Απάντηση σε όσους μιλούν για μονόπατη φιλοϊσραηλινή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ». Β. Κεχαγιά: «Καταδικάζουμε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, του Ισραήλ στη Δαμασκό και στους άμαχους της Γάζας, όπως και της Χαμάς στο Ισραήλ».

Κασσελάκης: Ακύρωσε συνάντηση στη Ν. Υόρκη με το αμερικανο-ισραηλινό AIPAC

Σε μία σημαντική κίνηση, που δίνει απάντηση και σε επικριτές του για αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά ο Στέφανος Κασσελάκης: ακύρωσε την προγραμματισμένη (από καιρό) συνάντηση του στη Νέα Υόρκη με μέλη της ΑIPAC, μετά και την άρνηση του Ισραήλ να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει σήμερα προκειμένου ο κ. Κασσελάκης να παρουσιάσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Παλαιστινιακό. “Ο ίδιος αποφάσισε την ακύρωση μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς όλοι οι περιφερειακοί δρώντες οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες των διεθνών δρώντων”, αναφέρουν πηγές.

Με την επισήμανση ότι το Ισραήλ, αυτή την κρίσιμη στιγμή, αρνείται να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση.
Σημειώνεται ότι το ΑIPAC (American Israeli Public Affairs Committee) είναι οργανισμός που επιδιώκει και προωθεί τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ ενώ ασκεί μεγάλη επιρροή στον Λευκό Οίκο.

Με την επιλογή αυτή, καθώς και με την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις, η Κουμουνδούρου απαντά σε (εξ΄ αριστερών) επικριτές του κ. Κασσελάκη, τον οποίον εμφανίζουν ως περίπου “φιλοϊσραηλινό” που δεν τηρεί τις ισορροπίες και ακυρώνει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του κόμματος.

Β. Κεχαγιά: «Όχι 100-0 υπέρ του Ισραήλ»

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε μέσα από μία προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση της εκπροσώπου του κόμματος, Βούλας Κεχαγιά, την οποία στη συνέχεια ανέλυσε, στο ίδιο πλαίσιο, ο βουλευτής, τομεάρχης Άμυνας και ναύαρχος ε.α., Ευάγγελος Αποστολάκης.

“Εκφράζουμε μεγάλη ανησυχία για μία ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή. Εμείς έχουμε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή την επίθεση αυτή που έγινε με drones από το Ιράν. Ομοίως καταδικάζουμε και την τυφλή επίθεση στην Δαμασκό από το Ισραήλ. Όπως επίσης καταδικάζουμε τις επιθέσεις του Ισραήλ σε αμάχους Παλαιστινίους στην Γάζα, αλλά καταδικάσαμε και την τυφλή επίθεση της Χαμάς εναντίον αμάχων Ισραηλινών μέσα στα αστικά κέντρα. Καταδικάζουμε όλες αυτές τις εχθροπραξίες και θέλουμε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, επιστροφή όλων των ομήρων και έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών”, δήλωσε η κ. Κεχαγιά.

Και πρόσθεσε απευθυνόμενη στους αναφανδόν υποστηρικτές του Ισραήλ οι οποίοι επιχαίρουν για τη δική του στάση και τακτική:

“Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια συνθήκη κατά την οποία πρέπει αφενός να προσδιορίζει τους συμμάχους της, αφετέρου να καταδικάζει κάθε πλευρά που σηματοδοτεί βιαιότητα ή πολεμικές εχθροπραξίες. Εντούτοις θα πρέπει να μην είναι μονόπατη, όχι 100-0 υπέρ του Ισραήλ. Αυτή είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Να προσδιορίζουμε τις φιλίες, τους συμμάχους μας αλλά να μη κλείνουμε τα μάτια και σε διάφορες εχθροπραξίες ή σφαγές που γίνονται, όπως για παράδειγμα στους αμάχους στη Γάζα που είναι Παλαιστίνοι.
Εμείς ζητάμε αυτό που ζητά αυτονοήτως η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ, δηλαδή κατάπαυση των εχθροπραξιών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v