Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: «Ταμείο Απανθρακοποίησης» των νησιών με ευρωπαϊκά κονδύλια

Οι πόροι θα ανέλθουν «σε 2 δισ. ευρώ για διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο, αποθήκευση ενέργειας και ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής», είπε ο πρωθυπουργός. Τέσσερις δεσμεύσεις.

Μητσοτάκης: «Ταμείο Απανθρακοποίησης» των νησιών με ευρωπαϊκά κονδύλια

Τη σύσταση ενός ειδικού Ταμείου Απανθρακοποίησης (Decarbonization Fund) για τα νησιά μας, με χρηματοδότηση από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 9ο «Our Ocean Conference», στην Αθήνα.

Το Ταμείο αυτό, όπως είπε, «οι πόροι του οποίου θα μπορούσαν τελικά να ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ, ανάλογα με την τιμή του δικαιώματος άνθρακα, πρόκειται να χρηματοδοτήσει τη σύνδεση των νησιών μας με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Θα συμβάλει στην κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων. Πάνω στο ‘’απέραντο γαλάζιο’’ της, η ‘’ελληνική Πολυνησία’’ πρέπει και θα γίνει πιο πράσινη».

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης γνωστό ότι «ιδιωτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, με επικεφαλής το Bloomberg Ocean Fund, έχουν συμφωνήσει να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση μιας γραμματείας που θα υποστηρίζει διεθνείς διασκέψεις στο μέλλον, αρχής γενομένης από τους επόμενους διοργανωτές, τη Νότια Κορέα, μέσω της παρακολούθησης των υφιστάμενων δεσμεύσεων και της υλοποίησής τους».

Όπως ανέφερε στους προσκεκλημένους στη Διάσκεψη, «συναντιόμαστε σήμερα με μια νέα αίσθηση του επείγοντος. Ο κόσμος μας αλλάζει ταχύτερα από την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές. Αυτό δημιουργεί τεράστιες πιέσεις -πολιτικές, οικονομικές, φυσικές και κοινωνικές. Κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει οτιδήποτε χωρίς να λάβει υπόψιν την κλιματική κρίση. Η λύση σε μακροπρόθεσμο επίπεδο είναι πολύ σαφής: να επιτευχθεί δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Η Ελλάδα κάνει αυτό που της αναλογεί. Οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 43% από το 2005- αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 90%».

Σε αυτή τη Διάσκεψη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «έχουμε επεκτείνει τις δεσμεύσεις μας, επιτρέψτε μου να αναδείξω τέσσερις πιο σημαντικές:

  1. Θα δημιουργήσουμε δύο επιπλέον μεγάλα θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών μας κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων μας.
  2. Θα απαγορεύσουμε την αλιεία με μηχανότρατες στα εθνικά θαλάσσια πάρκα μας έως το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030.
  3. Θα δημιουργήσουμε ένα υπερσύγχρονο σύστημα επιτήρησης, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και τεχνητή νοημοσύνη, για να περιπολούμε αποτελεσματικά αυτές τις περιοχές, έως το 2026.
  4. Θα απομακρύνουμε τα πλαστικά απορρίμματα στα ύδατα κατά 50% και τα μικροπλαστικά κατά 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2019.

Συνολικά, κατά την προετοιμασία της γι’ αυτή τη Διάσκεψη, η Ελλάδα έχει προσδιορίσει 21 δράσεις, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ, συνεισφέροντας σημαντικά, πιστεύω, στην υγεία του Ωκεανού μας στο μέλλον».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «έχουμε την πολιτική βούληση να δράσουμε. Μόνο αν συνεργαστούμε μαζί, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και κοινωνία των πολιτών, πιστοί στο πνεύμα της ισότητας και της αλληλεγγύης, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την παγκόσμια πρόκληση. Ευελπιστώ ότι θα ανατρέχουμε στο 9ο «Our Ocean Conference» ως ένα σημείο καμπής στη μακρά διαδρομή προστασίας του ωκεανού μας. Μόνο μέσω των δράσεών μας μπορούμε να πούμε ότι πραγματικά αφήσαμε το στίγμα μας, βοηθώντας τον ωκεανό μας να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v