Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π. Μαρινάκης για FT: Καμία διακινδύνευση της αποτρεπτικής μας ικανότητας

Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο δημοσίευμα των Financial Times για τις πιέσεις να παραχωρήσει η χώρα αμυντικά συστήματα στην Ουκρανία.

Π. Μαρινάκης για FT: Καμία διακινδύνευση της αποτρεπτικής μας ικανότητας

«Μέχρι στιγμής εμείς έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη στήριξή μας στην Ουκρανία, στον ουκρανικό λαό, έχει πάει εκεί και ο πρωθυπουργός», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για το δημοσίευμα των Financial Times ότι ασκούνται πιέσεις να παραχωρήσει η Ελλάδα Patriot και S-300 στην Ουκρανία.

«Από εκεί και πέρα όμως δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση -το ξεκαθαρίζω αυτό για να μην παρεξηγηθούμε- που θα διακινδυνεύσει έστω και κατ’ ελάχιστον την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας μας. Πολλές φορές έχω προβεί σε πολλές διαψεύσεις, σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά».

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου για το ίδιο θέμα, ο κ. Μαρινάκης απάντησε:

«Δεν γνωρίζω για οποιαδήποτε πίεση (προς τον πρωθυπουργό). Μένω στην προηγούμενη τοποθέτησή μου».

Για το υπόμνημα που κατέθεσε η ΝΔ στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Η ΝΔ έκανε το ελάχιστο που θα μπορούσε, το υπόμνημα έχει μια σαφέστατη και εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση, το αρμόδιο τμήμα του Α.Π. θα κρίνει. Δεν ξέρω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε υπόμνημα, ως όφειλε. Πολύ καλύτερα από τα ωραία λόγια είναι οι πράξεις, και η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που δεν έβρισκαν αίθουσα για την δίκη της Χρυσής Αυγής είναι όσα έγιναν στη συνέχεια».

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι «πιστεύουμε στον διάλογο, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε ούτε κατ’ ελάχιστον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Συνεχίζουμε και πιστεύουμε στο κλίμα του διαλόγου και παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

Για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την είσοδο του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τη διαφορετική στάση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη από τη Ντόρα Μπακογιάννη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Καμία απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν μπορεί να επηρεάσει την ένταξη του Κοσόβου. Θέλουμε να επιλυθούν οι διαφορές όπως προβλέπονται, η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει, παραμένει η ίδια, ο κ. Γεραπετρίτης εκφράζει την ελληνική θέση».

Σχετικά με την υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη, ο κ. Μαρινάκης είπε πως «δεν μιλάμε για διμερές ζήτημα, αλλά για ζήτημα κράτους δικαίου. Θέλουμε να συμβολίσουμε την ανάγκη σεβασμού στο κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το τεκμήριο αθωότητας. Πολλά από αυτά που έχουν ακουστεί, έχουν διαψευστεί από μέλη της οικογένειάς του. Οι άνθρωποι αυτοί διαχρονικά στηρίζουν τη ΝΔ, αλλά το ζήτημα Μπελέρη δεν είναι κομματικό. Ο πρωθυπουργός δεν ασχολείται για πρώτη φορά με την ομογένεια και τους κατοίκους της Χειμάρρας».

Αναφορικά με αποδοκιμασίες ιερέων κατά κυβερνητικών στελεχών επειδή ψήφισαν υπέρ του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομοφύλων ζευγαριών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Δεν νομίζω ότι μεμονωμένα περιστατικά χαρακτηρίζουν τους ιερείς και την Εκκλησία, που αποδεδειγμένα στηρίζει αυτούς που έχουν ανάγκη, πρεσβεύει την αγάπη και την αλληλεγγύη με όσα εκφράζει διαχρονικά και δεν χρειάζεται να μείνουμε σε μεμονωμένα περιστατικά».

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσει το Μαξίμου αν δέχτηκε πιέσεις για τους S-300

Μετά και τις σημερινές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Μαρινάκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών καλούμε τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να απαντήσουν άμεσα για το εάν ισχύει ή όχι το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δέχτηκε πιέσεις στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να παραχωρήσει τα αντιπυραυλικά συστήματα S 300 στην Ουκρανία, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ

Οπως αναφέρει, «Οι αποκαλύψεις των FT επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μυστικής διπλωματίας από πλευράς της κυβέρνησης όπως και υπό διαμόρφωση κρυφές συμφωνίες για την Ουκρανία τις οποίες μάλιστα είχε αποκαλύψει ο ίδιος κ. Ζελένσκι με αναρτήσεις του στα social media ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία.

Στη διάρκεια του briefing επίσης, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «είναι κάτι καλό να συμβαίνει» το να παρεμβαίνουν δημοσιογράφοι ή εξωθεσμικοί παράγοντες για να αλλάζουν ή να τροποποιούνται κυβερνητικά νομοθετήματα, κάτι που αποκάλυψε με ενθουσιασμό ο εκλεκτός υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ και οπαδός του χουντικού συνθήματος «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» κ. Αυτιάς. Μας είπε δηλαδή σήμερα ο κ. Μαρινάκης ότι η κυβέρνηση ακούει και προσαρμόζεται στις παρατηρήσεις τρίτων και «φίλων» της για κρίσιμα νομοσχέδια, την ίδια ώρα που συστηματικά αγνοεί τις θεσμικές επισημάνσεις και τις τροπολογίες της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Είναι τουλάχιστον ατυχές να κατηγορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο εκπρόσωπός της τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την Χρυσή Αυγή και τις παραφυάδες της όταν έχει συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιό της, προβεβλημένη υμνήτρια του Κασιδιάρη!

Όσον αφορά την «κρουαζιέρα» του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, μάλλον ο κ. Μαρινάκης μπερδεύτηκε με τις βουτιές του κ. Μητσοτάκη στο Μαράθι, την ώρα που είχε ξεσπάσει η μεγάλη κρίση στην Μέση Ανατολή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v