ΣΥΡΙΖΑ: Για πόσο ακόμα θα κρύβεστε, κυρία Κεραμέως;

Για εξηγήσεις σχετικά με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων από το υπ. Εσωτερικών, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καλεί την υπουργό η Γιώτα Πούλου, τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Για πόσο ακόμα θα κρύβεστε, κυρία Κεραμέως;
«Ένα μόλις μήνα πριν τις ευρωεκλογές, νέες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα για την υπόθεση της παράνομης διαρροής προσωπικών δεδομένων 20.000 εκλογέων από το ΥΠΕΣ προς τη ΝΔ, επιτείνοντας τις εύλογες ανησυχίες των πολιτών για ην ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων αλλά και την ευκολία της πρόσβασης σε αυτά, από τον κομματικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος», αναφέρει δήλωση της Γιώτας Πούλου για την υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων από το ΥΠΕΣ.

Αναλυτικά:

«Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα φέρεται αφενός να απορρίπτει το πόρισμα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου (ΜΕΕ) του ΥΠΕΣ -που είναι επίσης ελεγχόμενη για την ασφάλεια δεδομένων-, το οποίο περιορίζει την ευθύνη σε υπηρεσιακούς παράγοντες και αφετέρου, αντίθετα από τις δηλώσεις της υπουργού, να συμπεραίνει ότι η διαρροή των προσωπικών δεδομένων έγινε επί της θητείας της στο υπουργείο.

Ταυτόχρονα στην ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας, επισημαίνονται σοβαρά κενά στην ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο ΥΠΕΣ, αφού δεν τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα, τα οποία θα απέτρεπαν οποιαδήποτε παραβίαση και πριν τον Μάρτιο του 2024.

Επίσης, από την αστυνομική έρευνα για την καταγγελθείσα διάρρηξη στο γραφείο του Διευθυντή Εκλογών του ΥΠΕΣ, το μεσημέρι της 26ης Απριλίου, προκύπτει ότι μάλλον πρόκειται για σκηνοθετημένη διάρρηξη και κατά πάσα πιθανότατα συνδέεται με την εν εξελίξει έρευνα για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων.

Οι αιτιάσεις αυτές δεν είναι δυνατόν να μείνουν άλλο αναπάντητες. Η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών οφείλει, επιτέλους, να πάψει να κρύβεται πίσω από το «ελλιπές πόρισμα» της ΜΕΕ και τις υπηρεσίες του υπουργείου της και να δώσει καθαρές εξηγήσεις, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη που της ανήκει εξ ολοκλήρου.

Για αυτό, καθίσταται κατεπείγουσα η κλήση της ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπως έχει ήδη αιτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v