Ντ. Μπακογιάννη: Δεν εννοούσε την αντιπολίτευση με το «ρεμπεσκέδες»

Τι διευκρίνισε στη Βουλή μετά από ερώτηση της Ρένας Δούρου. Έπρεπε ή όχι να κυρωθούν τα τρία μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία; ΣΥΡΙΖΑ: «Σοκαριστική» η δήλωση του πρώην υπ. Άμυνας για ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ντ. Μπακογιάννη: Δεν εννοούσε την αντιπολίτευση με το «ρεμπεσκέδες»

Διευκρινίσεις για τα περί «ρεμπεσκέδων» που είπε χθες έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, ερωτηθείσα από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, με το «ρεμπεσκέδες» αναφερόταν στη στάση της ΝΔ απέναντι στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, θέλοντας να αναδείξει ότι το κυβερνών κόμμα δεν θα φερθεί ανεύθυνα. Ότι, δηλαδή, θα φέρει στη Βουλή προς έγκριση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όταν κρίνει ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος.

Η κ. Μπακογιάννη φέρεται να σημείωσε πως «όποιος έχει τη μύγα…», απευθυνόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση που ζήτησε εξηγήσεις για τον επίμαχο όρο.

Σημειώνεται ότι η κ. Μπακογιάννη δήλωσε χθες (στον Σκάι) πως η κυβέρνηση μπορούσε να έχει προχωρήσει στην ψήφιση των τριών μνημονίων (σ.σ. που εκκρεμεί από το 2019) αλλά τώρα δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος, λόγω των εξελίξεων στη βόρεια γείτονα.

Αντιθέτως, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι «καλώς δεν τα ψηφίσαμε», χωρίς να διαβεβαιώσει ότι θα ψηφιστούν.

Σε άλλο μήκος κύματος για τα τρία μνημόνια

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων γίνεται κεκλεισμένων των θυρών καθώς ενημερώνει τα μέλη της ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης για θέματα ενδιαφέροντος, όπως η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

  • Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την άποψη, μιλώντας με δημοσιογράφους, ότι τα τρία μνημόνια θα έπρεπε να έχουν κυρωθεί.
  • Ο κ. Γεραπετρίτης όμως, πάλι μιλώντας με δημοσιογράφους, είπε ότι καλώς δεν κυρώθηκαν, διότι η μη κύρωση ήταν προσπάθεια συμμόρφωσης των γειτόνων. Πρόσθεσε πάντως ότι θα ήθελε η κύρωσή τους να γίνει στη διάρκεια της δικής του θητείας στο ΥΠΕΞ.

«Σοκαριστική» η δήλωση Παναγιωτόπουλου

Την ίδια στιγμή, η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει «σοκαριστική» τη σημερινή δήλωση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι «στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα πρέπει να υπάρχει πάντα ως όπλο η καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών, είτε ως όπλο πίεσης είτε ως πραγματικό».

«Ειλικρινά είναι σοκαριστική η δήλωση, διότι επί της ουσίας παραδέχεται και ομολογεί την κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης της ΝΔ σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν την ήθελε, ανέκαθεν, δεν ήθελε να είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα εκείνη που θα υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και τώρα βλέπουμε, σε μια αποθέωση αμηχανίας και έλλειψης πρωτοβουλίας, ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θέλει να ολοκληρώσει αυτή τη Συμφωνία και να φέρει στη Βουλή προς κύρωση τα τρία πρωτόκολλα, τα τρία μνημόνια συνεργασίας, αλλά μέσω στελεχών της λέει ότι μπορεί και να ακυρώσει μονομερώς τη Συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά.

«Αυτό δεν είναι διπλωματικό όπλο. Η κ. Ντερ Λάιεν, που είναι και φίλη προσωπική του κ. Μητσοτάκη, πέραν του ότι κατέχει ανώτατη θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τι θα πει εφόσον ακούσει τέτοιες δηλώσεις;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v