Ανδρουλάκης από Τέμπη: Θα δώσουμε αγώνα μέχρι τέλους

«Διαφάνεια για δικαιοσύνη στη σιδηροδρομική τραγωδία. Να πέσει άπλετο φως, να πληρώσουν οι υπεύθυνοι», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Άφησε λουλούδια, μαζί με τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, Ν. Σμιτ.

Ανδρουλάκης από Τέμπη: Θα δώσουμε αγώνα μέχρι τέλους

Στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών βρέθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νικολά Σμιτ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Φόρο τιμής στα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη απέτισαν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης και ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Νίκολας Σμιτ, αφήνοντας λουλούδια στο σημείο.

«Μόλις ήρθε στη Βουλή των Ελλήνων το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που έκανε λόγο για παράβαση καθήκοντος και απιστία του υπουργού Κ. Καραμανλή, για τη σύμβαση 717 που αφορούσε στην τηλεδιοίκηση, καταθέσαμε πρόταση για προανακριτική επιτροπή, την οποία, βέβαια, καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία.

Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το ίδιο μόλις προκύψουν νέα στοιχεία και, ιδίως, από τη δικογραφία της Λάρισας. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτή την τραγωδία χωρίς να πέσει άπλετο φως, χωρίς να πληρώσουν οι υπεύθυνοι. Έχουμε τεράστιο ηθικό και πολιτικό χρέος -το σύνολο του πολιτικού συστήματος- για τις ψυχές που χάθηκαν άδικα αλλά και για τα όσα περνούν τους τελευταίους μήνες οι οικογένειές τους. Έχουμε χρέος και θα δώσουμε αγώνα μέχρι τέλους για διαφάνεια, για δικαιοσύνη στην τραγωδία των Τεμπών», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Σμιτ απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας και στον ελληνικό λαό.

«Απαιτείται διαφάνεια και υπευθυνότητα για να φωτιστεί τι συνέβη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό στη δημοκρατία μας να διασφαλίσουμε και τα δύο», επισήμανε από την πλευρά του.

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, είχαν το απόγευμα της Δευτέρας στη Λάρισα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, και ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Νίκολας Σμιτ.

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που δοκίμασε τη Θεσσαλία, ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε ότι «δυστυχώς, στη χώρα μας δεν επενδύουμε στην πρόληψη όσο πρέπει και τελικά στην περίπτωση της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών αποδεικνύεται ότι δεν είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε οργανωμένα την αποκατάσταση. Το επιχείρημα ότι τέτοιες καταστροφές συμβαίνουν κάθε 500 χρόνια, μάλλον είναι λόγια του αέρα και το βιώσαμε δυο φορές εδώ.

Για αυτό, πρέπει με τις προτάσεις και τις θέσεις μας -και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο-, να επενδύσουμε στην πρόληψη και στα στρατηγικά σχέδια αποκατάστασης και μέσω ενίσχυσης των ευρωπαϊκών ταμείων, τα οποία δεν έχουν αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα να καλύψουν τέτοιες καταστροφές. Θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μέσω αυτών των ταμείων».

«Εμείς εξαρχής μιλάμε για ενιαία αρχή διαχείρισης υδάτων, αλλά όχι για ιδιωτικοποίηση του νερού. Δεν μπορεί μέσα από ωραίες ρεκλάμες και ταμπέλες να συμβαίνουν πράγματα, που μπορούν να επιβάλουν καταστάσεις στον πρωτογενή τομέα, μακριά από τα τοπικά συμφέροντα και χωρίς κανένα διάλογο. Γι’ αυτό, πρέπει τέτοια σχέδια να αποδίδουν ζωτικό ρόλο στην τοπική κοινωνία, την αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών, τα επιμελητήρια, τους συνεταιρισμούς σε σχέση και με το νερό και με την ενέργεια», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο Νίκολας Σμιτ ανέφερε ότι ως Επίτροπος επισκέφθηκε τις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι πόσο καταστροφικές ήταν οι συνέπειες των πλημμυρών.

«Θα μεταφέρω στην Κομισιόν τα αποτελέσματα της συζήτησης μας. Είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε πέντε χρόνια για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Είναι ένα τεστ για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Πρέπει να έρθουν κοινοτικοί πόροι γρήγορα, βέβαια αυτό εξαρτάται και από την κυβέρνηση κάθε κράτους μέλους» κατέληξε ο κ. Σμιτ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v