Στ. Κασσελάκης: Καιρός να τρίξουν κάποιες καρέκλες

Η «μεγάλη εικόνα» της νέας διακυβέρνησης με αφετηρία τις ευρωκάλπες. Συνεργασίες (από τη βάση) με ενσυναίσθηση-ηθική- τεχνοκρατική επάρκεια. «Μας είπαν βδέλλες, ανθέλληνες, μειοδότες και αποκαλεί εμένα αλαζόνα ο κ. Μητσοτάκης;». Τι απάντησε στον Ν. Ανδρουλάκη …που «δεν κοιμήθηκε από τη στενοχώρια του».

Στ. Κασσελάκης: Καιρός να τρίξουν κάποιες καρέκλες

Μετά από μία μηνιαία περιοδεία από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη ο Στέφανος Κασσελάκης έριξε προσωρινά άγκυρα στην Αθήνα πυκνώνοντας τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις, χωρίς να εγκαταλείπει την άμεση επαφή με τους πολίτες, όπως θα κάνει το απόγευμα στο κέντρο του Πειραιά.

Συνθέτοντας τα κομμάτια του παζλ προκύπτει η μεγάλη εικόνα που θέλει να περάσει για “την επόμενη της 9ης Ιουνίου ημέρα”, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει από τις ευρωκάλπες με ένα ποσοστό που “θα εκπλήξει τους πάντες”, όπως λέει. 

Η μεγάλη εικόνα είναι το χτίσιμο της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, με προσκλητήριο σε απλούς πολίτες ή και στελέχη άλλων όμορων κομμάτων “που ταιριάζουν τα χνώτα μας”.

“Η σύγχρονη αριστερά καλύπτει όλη την κεντροαριστερά” τόνισε χθες (μιλώντας στο Action24), δίνοντας, με αριθμητική σειρά, όπως διευκρίνισε, τα τρία κριτήρια που θα έχει η ηγετική ομάδα με την οποία θα κυβερνήσει: ενσυναίσθηση, ηθική, τεχνοκρατική επάρκεια. 

“Η πολιτική μας πρόταση θα είναι προγραμματική, θα παρουσιάσουμε προτάσεις νόμου και ξεκάθαρες θέσεις σε όλα τα θέματα, αλλά το μήνυμα θα είναι ένα: δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω”, είπε.

Ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, υπογράμμισε ότι “κάποιοι υπάρχουν ήδη στη Βουλή, έχουμε εξαιρετικούς υποψηφίους στο ευρωψηφοδέλτιο και στα think tanks”.

Έκανε μάλιστα και μία προειδοποίηση με νόημα: εάν, είπε, οι πολίτες τον τιμήσουν και τον αναδείξουν πρωθυπουργό “θα πάω γραμμή γραμμή στη δημόσια διοίκηση και θα κοιτάξω την σπατάλη του παρελθόντος, θα δω, για παράδειγμα, γιατί το ΕΣΥ είναι υπό διάλυση”, για να προσθέσει επίσης εμφατικά: “καιρός να τρίξουν κάποιες καρέκλες”. 

Ανασφαλής ο κ. Ανδρουλάκης

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, απάντησε και στο ειρωνικό σχόλιο του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είπε “δεν κοιμήθηκα όλη τη νύχτα από τη στενοχώρια μου που ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ότι δεν θα μου τηλεφωνήσει την επομένη των ευρωεκλογών”. 

“Από μόνο του αυτό λέει πολλά, φανερώνει μία ανασφάλεια που δεν αρμόζει σε μία υπερήφανη κεντροαριστερή πρόταση”, τόνισε, αναφερόμενος στην πρόταση για προοδευτική σύμπραξη “από την κοινωνία και όχι σε επίπεδο ηγεσιών”. 

Την ίδια απάντησε δίνει και στις παρατηρήσεις ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν αποδέχονται το προσκλητήριο συνεργασίας: “Δεν έκανα ‘άνοιγμα’ στις ηγεσίες αλλά σε όλο τον προοδευτικό κόσμο. Δεν ζητώ από κανέναν να αλλάξει τη φιλοσοφία του, να αλλάξουμε την κατάσταση ζητάω”. 

Βδέλλες, ανθέλληνες, μάπα…

Με αφορμή τις καλές δημοσκοπικές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι όλοι επιτίθενται σ΄αυτόν με χλευασμό, υπενθύμισε πως όταν εξελέγη πρόεδρος του κόμματος “προέβλεπαν ότι ο Κασσελάκης δεν θα αντέξει μέχρι τα Χριστούγεννα ή δεν θα φτάσει στις ευρωεκλογές”, ενώ για τις κυβερνήσεις επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ίδιον πρόσθεσε: “μας είπαν βδέλλες, ανθέλληνες, μειοδότες, εμένα με είπε (ο Άδωνις Γεωργιάδης) ‘μάπα’. Και με αποκαλεί από πάνω αλαζόνα ο κ.Μητσοτάκης; Καιρός να καταλάβουν ότι δεν είναι άρχοντες του τόπου αλλά υπηρέτες του. Εγώ είπα θετικά λόγια για τον πρωθυπουργό σε προσωπικό επίπεδο, την πολιτική του επικρίνω”.

Για να επαναλάβει: “Δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα, δεν είμαι εδώ για να κάνω καριέρα στην πολιτική. Προφανώς δεν υπάρχει βούληση από μένα για συμφωνίες κορυφής. Η οικογένεια μου έχει αναφορές στο παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, ξέρω ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έφερε μεγάλη αλλαγή και τομές, όπως τη συμφιλίωση και το ΕΣΥ, αλλά στην Ελλάδα σήμερα χρειαζόμαστε τομή. Δεν φταίει η έλλειψη προτάσεων που η χώρα και οι πολίτες τους έχουν τέτοια προβλήματα, η έλλειψη πολιτικής ηγετικοτητας φταίει, η κακή σχέση πολιτικών-πολιτών”.

Όσο για τον περίφημο “πήχη” στις ευρωεκλογές, σημείωσε ότι θα είναι “πολύ χαρούμενος” αν το ποσοστό φτάσει στο 20% (“και είμαστε πολύ κοντά σ' αυτό”), παρατηρώντας ότι “πριν από λίγους μήνες μας είχατε ‘πεθαμένους’, ενώ τώρα πολύς κόσμος που δεν είχε ψηφίσει δραστηριοποιείται μαζί μας”.

Συνέδριο με “ανοικτές πόρτες”

O κ. Κασσελάκης δεν φείδεται θετικών αναφορών στον Αλέξη Τσίπρα και, εσχάτως, τον αναφέρει σχεδόν καθημερινά, όπως και τον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, για την επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Χθες μάλιστα “αγρίεψε” σε δημοσιογραφική ερώτηση εάν η δική του πολιτική αποκλίνει από εκείνη του παλιού ΣΥΡΙΖΑ: “Πείτε μου ένα παράδειγμα απόκλισης, μην λέμε γενικολογίες. Το καταστατικό μας λέει ότι καλύπτουμε ένα χώρο από τη ριζοσπαστική αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο”.

Πρόσθεσε δε, ότι οι κινήσεις που επιλέγει, όπως η ανάδειξη των ευρω-υποψηφίων απευθείας από τα μέλη και τους φίλους, “υπήρχαν στο καταστατικό αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί”.  

Επ' αυτού, επαναλαμβάνει με επιμονή και σχεδόν σε καθημερινή βάση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει του καταστατικού συνεδρίου το φθινόπωρο, θα ανοίξει τις πόρτες του στον κόσμο: “η κομματική επετηρίδα δεν θα είναι πρωταρχικός παράγοντας, θα είναι η αξιοκρατία και η προσφορά”, τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v