Δευτερολογία Μητσοτάκη: Κάθε συνέντευξη Κασσελάκη μας στοιχίζει ακόμη 10 δισ. ευρώ

«Το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό το 2015, όταν μια οργισμένη κοινωνία σας πίστεψε και την εξαπατήσατε. Το ψέμα έχει γίνει μέρος του DNA σας», τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Επίθεση και σε Ν. Ανδρουλάκη.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Κάθε συνέντευξη Κασσελάκη μας στοιχίζει ακόμη 10 δισ. ευρώ

«Αυτά που άκουσα σχετικά με την αξιολόγησή σας για την ευρωπαϊκή σύγκλιση της χώρας είναι ακριβώς ίδια με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Μας είπατε ότι αποκλίνουμε από την Ευρώπη. Άραγε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμούς πολλαπλάσιους του μ.ο. της Ευρωζώνης συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Όταν τα επιτόκια δανεισμού πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Όταν το 50% του ΑΕΠ της χώρας είναι εξαγωγές, επενδύσει σε ανάπτυξη και καινοτομία, συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Όταν όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα χαιρετίζουν τη μεγάλη οικονομική πρόοδο; Όταν διαπραγματευτήκαμε επί πέντε μέρες το Ταμείο Ανάκαμψης, παίξαμε ή όχι ένα σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη;

Η χώρα που αποκλίνει από την Ευρώπη, όπως υποστηρίζετε, γιατί έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το πλαφόν ενέργειας στο φυσικό αέριο και την μεταναστευτική πολιτική; Αποκλίνει ή συγκλίνει η χώρα με την Ευρώπη ως προς τις επίσημες διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ζητήματα του κράτους δικαίου; Συγκλίνει».

Απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο, ο πρωθυπουργός απάντησε στην κατηγορία αυτού ότι η κυβερνητική πολιτική ευνοεί τους λίγους. «Το διαψεύδουν πολλές από τις πρωτοβουλίες μας, όπως η μείωση ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, κατάργηση φόρου γονικών παροχών, μείωση φορολόγησης στις επιχειρήσεις, επίδομα γέννας σε κάθε νέα γέννηση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όμως η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η χώρα έχει καταφέρει να συγκλίνει με την Ευρώπη πρωτίστως στο κύρος της».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για την παράθεση διαστρεβλωμένων στοιχείων και ανέφερε, ως παράδειγμα, το γεγονός ότι η Ισπανία μετά τη μείωση του ΦΠΑ έχει σχεδόν ίδιο πληθωρισμό με την Ελλάδα στα τρόφιμα, αλλά με τεράστιες απώλειες εσόδων».

Επανερχόμενος στο κόστος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «15,1 δις ευρώ κοστολογούνται τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ από ΓΛΚ μόνο το 2024. Δεν έχω προσθέσει σε αυτά τον 13ο και 14ο μισθό, άλλα 2,2 δις. Μετά στην υγεία 5,8 δις είναι οι δαπάνες και είπε ο αρχηγός σας ότι θα δώσετε άλλο 5%, δηλαδή άλλα 11 δις. Κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη μας στοιχίζει 10 δις ακόμα. Το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό το 2015, όταν μια οργισμένη κοινωνία σας πίστεψε και την εξαπατήσατε. Το ψέμα έχει γίνει μέρος του DNA σας. Το δοκιμάσατε πάλι το 2023 και έρχεται τώρα ο νέος αρχηγός σας με νέο περιτύλιγμα με ακόμα περισσότερες υποσχέσεις. Δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα από τα σφάλματά σας. Μήπως να σκεφτείτε τι έκανε εσάς να πάτε από το 32 το 17% στις περσινές εκλογές; Οι πολίτες έχουν δίκιο. Συζήτηση με αυτούς τους όρους και με έναν τέτοιο λαϊκισμό πλειοδοσιών είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «μπορεί σε κάποια επίπεδα να είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση οι πολίτες, αλλά σίγουρα, έχοντας την δική σας εμπειρία, δεν πιστεύουν ότι, αν ερχόσασταν , θα δίνατε αυτά τα χρήματα χωρίς να χρεοκοπήσει η χώρα την επόμενη μέρα. Πρώτη μου προτεραιότητα είναι να αφήσω οριστικά πίσω την εποχή της χρεοκοπίας».

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική και το ενδεχόμενο ο κ. Κασσελάκης να επισκεφθεί την Παλαιστίνη, ο πρωθυπουργός σχολίασε:

«Καταλαβαίνω και το lifestyle και να φωτογραφίζεσαι με τον οποιοδήποτε, να καθίστασαι ελκυστικός σε κάποιες εκπομπές της τηλεόρασης. Όταν αρχίζετε όμως και φεύγετε από τα εσωτερικά, τα πράγματα γίνονται πιο ανησυχητικά. Άκουσα ότι ο αρχηγός σας θα πάει στην Ραμάλα. Έχετε κανονίσει με ποιους θα συναντηθείτε; Να υποστηρίξουμε τι τελικά; Την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης και να πούμε ότι η Χαμάς είναι ντεμί τρομοκρατική οργάνωση; Είναι επικίνδυνη αφέλεια.

Ο αρχηγός σας εκεί και αν χρειάζεται ταχύρρυθμα σεμινάρια. Για την Παλαιστίνη, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών και θεωρεί ότι η οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το καθεστώς της Παλαιστίνης μπορεί να λυθεί στα πλαίσια ενός οδικού χάρτη που θα οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. Σέβομαι και τις αποφάσεις των άλλων χωρών. Ψηφίσαμε στον ΟΗΕ υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστίνης, όμως όταν ακούω την Χαμάς να πανηγυρίζει για την φρικιαστική επίθεση εντός του Ισραήλ, δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος. Η κριτική που έχουμε ασκήσει στην κυβέρνηση του Ισραήλ για τη Γάζα είναι πολύ σκληρή».

Αναφορικά με το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Δεν χρειάζεται να θυμίσω τι έχω πει εδώ το 2019, όταν φέρατε προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μας την φορτώσατε, μην κουνάτε και το δάχτυλο. Αποτελεί μια διεθνή διακρατική συμφωνία που υπερισχύει των νόμων. Είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για εθνικιστικό παροξυσμό στη γείτονα χώρα, επιλέξαμε να μην φέρουμε προς κύρωση τα πρωτόκολλα γιατί θέλαμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι θα υπήρχε συμμόρφωση ειδικά στο κρίσιμο θέμα του ονόματος. Σε αυτή τη συγκυρία που όλη η Ευρώπη βρίσκεται απέναντι στην Βόρεια Μακεδονία, μετά και από δικές μας παρεμβάσεις, έρχεστε με μια διπλωματική ενάργεια να ζητήσετε να κυρωθούν τα μνημόνια τώρα. Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Τη στιγμή που η ελληνική διπλωματία σκληραίνει -και σωστά- την στάση της απέναντι στα Σκόπια, εσείς έρχεστε και λέτε να κυρώσουμε τα μνημόνια».

Για τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι πολύ δύσκολο να ακούς επί ώρες ατελείωτα ψέματα. Μας είπε ο κ. Βελόπουλος ότι είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος πως ποτέ η εικόνα της Ελλάδος δεν ήταν χειρότερη. Ο ίδιος ο κ. Παπαλεξόπουλος είπε ότι ‘’ουδέποτε ελέχθη ότι η εικόνα της Ελλάδος είναι κακιά, αλλά εντυπωσιακά βελτιωμένη τα τελευταία χρόνια’’».

Και κατέληξε στην δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχουμε ευρωεκλογές σε δύο εβδομάδες. Είναι η τελευταία κοινοβουλευτική συζήτηση. Οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιους ευρωβουλευτές θα εκλέξουν και ποιο κόμμα θα έχει ισχυρή φωνή την επόμενη μέρα. Θα επιλέξουν με ευθυκρισία, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση τους, είμαστε βέβαιοι ότι η ΝΔ θα είναι και πάλι η μεγάλη νικήτρια για να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v