ΝΔ: Η στρατηγική των δύο τελευταίων προεκλογικών εβδομάδων

Ο κίνδυνος αποχής, διαμαρτυρίας και «αψήφιστης» ψήφου. Κινήσεις σε δύο επίπεδα από Μητσοτάκη και στελέχη. Η πολιτική σταθερότητα και η στάση απέναντι στην αντιπολίτευση.

ΝΔ: Η στρατηγική των δύο τελευταίων προεκλογικών εβδομάδων

Με… μπροστάρη την Κυριάκο Μητσοτάκη, καθημερινές περιοδείες, στοχευμένες επισκέψεις και δημόσιες παρεμβάσεις, καθώς και έμφαση στο θετικό αφήγημα για τις προκλήσεις της επόμενης μέρας σε Ευρώπη και Ελλάδα, η ΝΔ μπαίνει στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες, στην Πειραιώς αισιοδοξούν ότι ο στόχος του 33%, ποσοστό που έλαβε η ΝΔ στις προηγούμενες ευρωεκλογές, θα επιτευχθεί, μολονότι η ανησυχία για το μέγεθος της αποχής και οι αβέβαιες συνέπειές της είναι υπαρκτή.

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη περαιτέρω συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κόμματός του, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ενδεχόμενα μηνύματα διαμαρτυρίας και «αψήφιστης» ψήφου, δεδομένου και του μικρότερου ενδιαφέροντος που δείχνουν οι πολίτες σε σχέση με τις περσινές εθνικές εκλογές.

«Γι’ αυτό και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια συσπείρωσης της δικιάς μας βάσης. Και προσωπικά περνάω πολύ χρόνο να εξηγώ γιατί είναι τόσο σημαντικές αυτές οι ευρωεκλογές», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του (στα ΝΕΑ).

Ο κίνδυνος, όπως λέει, «είναι να αντιμετωπιστούν οι κάλπες επιπόλαια. Να μην γίνει κατανοητό πόσο άμεσα συνδέεται το αύριο της Ευρώπης με το αύριο της Ελλάδας. Αλλά και ο κίνδυνος να παρασυρθούν κάποιοι από δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας που θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα».

Μετά την Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο όπου βρέθηκε χθες, επόμενος σταθμός του κ. Μητσοτάκη θα είναι αύριο, Δευτέρα, η Κέρκυρα. Εντός της εβδομάδας πιθανότατα θα βρεθεί στην Πάτρα, το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Κρήτη, απ’ όπου έχει επιλέξει να παραχωρήσει και την διακαναλική του προεκλογική συνέντευξη. Την άλλη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Θεσσαλονίκη και τελευταία στην Αθήνα, κλείνοντας την προεκλογική εκστρατεία του.

Την ίδια ώρα, οι 12 υπουργοί που έχουν αναλάβει από μία εκλογική περιφερειακή ενότητα της χώρας, θα συνεχίσουν τις περιοδείες τους σε αυτές, ενώ μεικτά κλιμάκια, αποτελούμενα από υπουργούς, γενικούς γραμματείς και βουλευτές θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες έως και την ύστατη ώρα.

Ιδιαίτερο βάρος η ΝΔ δίνει στην Αττική, όπου καθημερινά τοπικοί βουλευτές και στελέχη θα παρίστανται σε κομματικές εκδηλώσεις, σε μια επιχείρηση διεύρυνσης του ανοίγματος στην κοινωνία και επικοινωνίας των θέσεων της παράταξης.

Δύο επίπεδα

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά - κομματικά στελέχη θα κινηθούν σε δύο επίπεδα: Αφενός θα συνοψίσουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, κυρίως κατά τον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας της, που -κατά τον κ. Μητσοτάκη- «προϋπόθεταν ρήξεις με παγιωμένες αντιλήψεις ακόμα και με δομημένα συμφέροντα», όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η εκκένωση των καταλήψεων, ο νέος δικαστικός χάρτης, το φορολογικό νομοσχέδιο, η επιστολική ψήφος και ο νέος τρόπος επιλογής διοικήσεων στο δημόσιο. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνεται στα οφέλη της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και η συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Αφετέρου θα προσδιορίσουν τους στόχους των επόμενων τριών ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα επιδιωχθούν «περισσότερες αλλαγές που θα λύσουν εκκρεμότητες δεκαετιών», έχοντας στο επίκεντρο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών: «Είναι ο βασικός στόχος. Και η επίτευξή του προϋποθέτει μικρές και μεγάλες νίκες: ανθρώπινη υγεία, σύγχρονη παιδεία, ικανοποιητικές απολαβές, ψηφιακό κράτος, καλύτερες υποδομές», επισημαίνει ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, συνδέει και τα στοιχήματα για την Ευρώπη με την καθημερινότητα, σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών, την περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών, τους πόρους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να καταστούν ανταγωνιστικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, καθώς και την κινητοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για το δημογραφικό.

Με φόντο όλα αυτά, στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν την ανάγκη «πολιτικής σταθερότητας» στον τόπο μέσω των επικείμενων ευρωεκλογών. «Η αντιπολίτευση λέει ‘στείλτε μήνυμα να είναι η κυβέρνηση πιο αδύναμη’. Εμείς απαντάμε πως στις 9 Ιουνίου στέλνουμε ένα πολιτικό μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας. Είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να εξακολουθεί να έχει την ισχυρότερη δυνατή νομιμοποίηση για να μπορεί να συνεχίσει τις μεγάλες αλλαγές τις οποίες έχουμε δρομολογήσει», τόνισε χθες το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης από το Αγρίνιο.

Όσον αφορά τη στάση απέναντι στην αντιπολίτευση, η κυβερνητική γραμμή προβλέπει σκληρή κριτική για τις «ψεύτικες υποσχέσεις που οδηγούν ξανά στην χρεοκοπία», συγκρίνοντας την σημερινή περίοδο με αυτή των ετών 2012-2015, πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν έταζαν τα πάντα στους πάντες και είδαμε το αποτέλεσμα στη συνέχεια», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v