Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ποσοστά των κομμάτων στο τελικό exit poll

(upd) Νέα δεδομένα με το τελικό exit poll που δείχνει πτώση για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και μικρή άνοδο για το ΠΑΣΟΚ. Τεράστια η αποχή. Οι πρώτες αντιδράσεις.

Τα ποσοστά των κομμάτων στο τελικό exit poll

Η τελική εκτίμηση από το exit poll ανακοινώθηκε στις 20.10 μετά από μια εκλογική διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από το σημαντικό ποσοστό αποχής. Η συμμετοχή ήταν 32,9% στις 17:30.

 • ΝΔ 27% – 31% Επτά έδρες
 • ΣΥΡΙΖΑ 13,8% – 17,2% Τέσσερις έδρες
 • ΠΑΣΟΚ 11,4% – 14,5% Τρεις έδρες
 • ΚΚΕ 8,4% – 10,8% Δύο με τρεις έδρες
 • Ελλ. Λύση 8,4% - 10,8% Δύο με τρεις έδρες
 • Νίκη 3,3% - 5,3% Μια έδρα
 • Πλεύση Ελευθερίας 2,6% - 4,6% Μία έδρα
 • ΜέΡΑ 25 1,5% – 2,9%
 • Νέα Αριστερά 1,5% – 2,9%
 • Φωνή Λογικής 2,2% – 3,6% 0-1 έδρα
 • Δημοκράτες 0,9% - 1,9%
 • Πατριώτες 0,9% - 2,3%
 • Κόσμος 0,5% - 1,5%
 • Άλλο: 3,6% - 5,6%

ΝΔ: Σημαντική νίκη, αλλά και μηνύματα των πολιτών

Για σημαντική νίκη, αλλά και για μήνυμα των πολιτών να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και να διορθωθούν οι αστοχίες, κάνουν λόγο στην ΝΔ, ως πρώτο σχόλιο μετά την ανακοίνωση των exit polls.

Στην Πειραιώς συστήνουν υπομονή προκειμένου να επισημοποιηθούν τα αποτελέσματα και να υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα, ενώ δεν παραβλέπουν την αυξημένη αποχή, που θα πρέπει -όπως λένε- να προβληματίσει όλους.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε εύρος στην ιστορία των ευρωεκλογών, σημειώνουν κομματικά στελέχη, δεδομένου του γεγονότος ότι οι μεγαλύτερες διάφορες μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος που έχουν σημειωθεί ιστορικά ήταν 9 μονάδες το 2004, 8,8 μονάδες το 1981 και 9,4 μονάδες πριν από πέντε χρόνια.

Οι ίδιες πηγές ερμηνεύουν το πρώτο ενδεικτικό αποτέλεσμα ως εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβερνώσα παράταξη, αλλά ταυτόχρονα και ως ένα μήνυμα ότι «έχουν αυστηρές απαιτήσεις για να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα και να διορθώσουμε λάθη και αστοχίες. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να ακούσουμε με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτών. Να ανταποκριθούμε στα αιτήματα και στις προσδοκίες τους», τονίζουν.

Στην Πειραιώς σημειώνουν πως δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί και το τι φαίνεται να συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου τα περισσότερα κυβερνώντα κόμματα καταρρέουν, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην ΝΔ αναφέρουν πως κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να βάζει τον πήχη που επιθυμεί. «Απ’ ό,τι φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει τα ποσοστά της εκλογικής συντριβής του, που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση. Βρίσκεται μάλιστα κατά πολύ κάτω από το 23% των τελευταίων ευρωεκλογών, όταν είχε λάβει 6 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο», σημειώνουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και σαφής αποδοκιμασία των πολιτικών του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μέχρι πρότινος προέβλεπαν την κατάρρευση του.
Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο πηγών της Κουμουνδούρου για τα exit polls.

Και προσθέτουν: “Είναι σαφές πως είναι πλέον στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Είναι επίσης σαφές πως δεν επιβραβεύτηκε η τακτική του κ. Ανδρουλάκη για μονομέτωπη στόχευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη”.

Κασσελάκης: Να έχουμε στο μυαλό την πυξίδα της πολιτικής

«Αύριο δεν αλλάζει η επισφάλεια, η ανασφάλεια, η φτώχεια που βιώνει τόσος κόσμος”, δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, αναχωρώντας από το σπίτι του για να μεταβεί στην Κουμουνδούρου.

Και πρόσθεσε: "Ας έχουμε στο μυαλό μας την πυξίδα της πολιτικής, για ποιο λόγο κάνουμε αυτό το οποίο κάνουμε. Δεν πρέπει να το κάνουμε για την καρέκλα αλλά για να υπηρετήσουμε τον λαό και την πατρίδα”.

ΠΑΣΟΚ: Τρίτη αναμέτρηση με ανεβασμένα ποσοστά

Εν αναμονή του επίσημου τελικού αποτελέσματος, παράγοντες στη Χαριλάου Τρικούπη προχώρησαν σε ένα πρώτο σχόλιο για τα ευρήματα του Exιt Poll. Για την εκλογική απήχηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισαν ότι για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση ανεβάζει τα ποσοστά του, αν και όχι τόσο όσο θα ήθελαν, και είναι ένα από τα δύο κόμματα που αυξάνει την εκλογική επιρροή του.

Οι ίδιοι παράγοντες υποστήριξαν ότι η μεγάλη εικόνα είναι πως οι πολίτες έδειξαν δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία στην κυβέρνηση της ΝΔ, αφού μειώθηκαν αισθητά τα ποσοστά της από εκείνα των περυσινών εθνικών εκλογών αλλά και από των ευρωεκλογών του 2019.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν ότι η καθοδική πορεία των ποσοστών του συνεχίζεται, καθώς έπεσε κάτω από τα ποσοστά των εθνικών εκλογών και των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Θεωρούν, δε, τη μεγάλη αποχή μείζον ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει όλα τα κόμματα. Ακόμη, στο ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ως έντονα ανησυχητικό στοιχείο την άνοδο που καταγράφουν τα μικρότερα κόμματα στον χώρο της ακροδεξιάς, κάτι το οποίο θα πρέπει, επίσης, να απασχολήσει τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Τέλος, επιφυλάσσονται για πιο συγκεκριμένη τοποθέτηση όταν θα διαμορφωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

Νέα Αριστερά: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα

«Η τεράστια αποχή επιβεβαιώνει ότι το πολιτικό σύστημα διέρχεται βαθιά κρίση και αυτό οδηγεί στην άνοδο της Ακροδεξιάς. Η κρίση αυτή πλήττει και την Αριστερά από την οποία η Νέα Αριστερά δεν εξαιρείται», αναφέρουν πηγές της Νέας Αριστεράς σε σχόλιο της για τα πρώτα exit polls, ενώ αναμένουν το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.

«Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει τον αγώνα της. Ιδρύθηκε στην βάση αξιών και αρχών. Δεν ήταν μια ευκαιριακή επιλογή. Η μάχη απέναντι στην κυριαρχία της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς θα συνεχιστεί όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v