Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Όταν έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο, θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές

«Ανοιχτή η κυβέρνηση στις μετακλήσεις», είπε ο πρωθυπουργός για την έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό. Εξετάζεται επιπρόσθετος περιορισμός στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Μητσοτάκης: Όταν έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο, θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές

Στην περαιτέρω ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με αιχμή τη διαμόρφωση των λειτουργικών προδιαγραφών που θα πρέπει να πληρούν τα καταλύματα που διατίθενται διαδιακτυακά σε τουρίστες μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb εστίασε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ανοικτής συνεδρίασης της 32ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Όπως επισήμανε κατά τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γιάννη Παράσχη, μετά τη νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Δεκεμβρίου, που ήταν φορολογικού χαρακτήρα, η κυβέρνηση μελετά, πέρα από τις λειτουργικές προδιαγραφές, το ενδεχόμενο επιβολής κάποιου επιπρόσθετου περιορισμού που ίσως πρέπει να μπει.

«Γιατί όταν πραγματοποιούνται, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις παρεμβαίνουν στη λειτουργία της τουριστικής αγοράς και στην αγορά της στέγης, καθώς στερεί σπίτια από την αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης. Δεν θα αργήσουμε και πολύ να αναπτύξουμε τις πολιτικές μας», σημείωσε.

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, πως όταν υπάρξει το δημοσιονομικό περιθώριο η πρώτη μείωση φόρων που θα προωθηθεί θα αφορά τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Αναφερόμενος, δε, στην έλλειψη εργαζομένων από τον τουρισμό, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος, είπε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στις μετακλήσεις, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι αυτές θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στη συμμετοχή του εγχώριου δυναμικού.

«Είμαστε ανοιχτοί στις μετακλήσεις, αλλά πρώτη προτεραιότητα η δυνατότητα να έχουν οι νέοι μια καριέρα στον τουρισμό. Αυτό συνδέεται με περαιτέρω εκπαίδευση στον τουρισμό και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε βήματα να κάνουμε. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε, να είμαστε αντικειμενικοί. Θέλουμε να διευκολύνουμε μετακλήσεις όπου είναι απαραίτητες, συμπληρωματικά προς το εργατικό δυναμικό που έχουμε στη χώρα μας. Είναι άδικο να θεωρούμε ότι τα νέα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για τον τουρισμό».

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού, αναφέρθηκε «στη μεγαλύτερη σιωπηλή μεταρρύθμιση η οποία θα ολοκληρωθεί τα επόμενα 3-4 χρόνια» και η οποία αφορά ζητήματα δόμησης και συγκεκριμένα, πέρα από το χωροταξικό, τα περιφερειακά και τοπικά πολεοδομικά σχέδια που θα καθορίσουν χρήσεις γης.

Στην ίδια κατεύθυνση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση υδάτινων πόρων «γιατί θα βρεθούμε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα και δεν γίνεται να δούμε αυτή την πραγματικότητα αποσπασματικά. Θα πρέπει να το δούμε σε άλλο επίπεδο και κλίμακα».

Προανήγγειλε, δε, τη δημιουργία ενός νέου ταμείου για δράσεις απανθρακοποίησης για τα νησιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v