Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΑΣΟΚ: Νέα τροπολογία «ξηλώνει» το επιτελικό κράτος

Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο του επιτελικού κράτους προκειμένου να διευθετήσει ζητήματα στελέχωσης στο ΥΠΕΞ. Υποστηρίζει ότι δημιουργείται επιπλέον θέση υφυπουργού με δημοσιονομικό κόστος και πολιτικές προεκτάσεις.

ΠΑΣΟΚ: Νέα τροπολογία «ξηλώνει» το επιτελικό κράτος

Οι θαυμαστές ημέρες του επιτελικού κράτους συνεχίζονται. Με τροπολογία της η Κυβέρνηση δίνει άλλο ένα χτύπημα αξιοπιστίας στο θεσμικό της δημιούργημα. Σύμφωνα με τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε, αύριο Παρασκευή 12 Ιουνίου, θα ορκιστεί για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Χατζηβασιλείου, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ.

Μόνο που υπάρχει κώλυμα. Σύμφωνα με τον νόμο για το επιτελικό κράτος "Κανένα Υπουργείο δεν μπορεί να έχει περισσότερες από τρεις (3) συνολικά θέσεις Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών. Οι θέσεις των Αναπληρωτών Υπουργών δεν μπορεί να είναι παραπάνω από μία σε κάθε Υπουργείο» (άρθρο 13 παρ.5 Ν. 4622/2019). Αυτές οι τρεις θέσεις σήμερα είναι καλυμμένες από τον Γιάννη Λοβέρδο, την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον Χάρη Θεοχάρη. Οπότε ή θα έπρεπε να παραιτηθεί κάποιος από τους τρεις εν ενεργεία Υφυπουργούς ή να επινοηθεί άλλο ένα σενάριο αυτο-ακύρωσης της επιτελικής διακυβέρνησης.

Έτσι και πράττουν. Η μεγαλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης με 57 υπουργούς, αναπληρωτες και υφυπουργούς εφαρμόζει σταθερά τη συνταγή “αλλάζω το νόμο για να βολέψω τους δικούς μου”. Το ίδιο έπραξαν, θυμίζουμε, και στην ΕΥΠ για την τακτοποίηση του κ. Κοντολέων, παρά την έλλειψη τυπικών προσόντων.

Με την ίδια λογική, στην εν λόγω τροπολογία, φωτογραφίζεται η κα. Παπαδοπούλου, η οποία, αντί να παραιτηθεί, αναβαθμίζεται σε μόνιμη υπηρεσιακή Υφυπουργό, καθώς «η θέση αυτή καλύπτεται από εν ενεργεία Πρέσβη ή Πρέσβη εκ προσωπικοτήτων που έχει διατελέσει μόνιμος διπλωματικός υπάλληλος με βαθμό Πρέσβη και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνέχειας της διοικητικής λειτουργίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής».

Η επιπλέον θέση υφυπουργού που συστήνουν θα έχει κόστος 85.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ έτσι εξασφαλίζεται και η θέση της στην υπηρεσιακή κυβέρνηση ενόψει της διενέργειας των επόμενων εθνικών εκλογών. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη ξηλώνεται από τους δημιουργούς του, διαβρώνει την αποστολή της δημόσιας διοίκησης και στέλνει το λογαριασμό στους πολίτες, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο