Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Αγοράζει 300 δισ. δολ. μακροπρόθεσμα ομόλογα

Η Federal Reserve αιφνιδίασε τις αγορές και δεσμεύθηκε να αγοράσει 300 δισ. δολ. σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει. Διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα.

Fed: Αγοράζει 300 δισ. δολ. μακροπρόθεσμα ομόλογα
Η Federal Reserve αιφνιδίασε τις αγορές και δεσμεύθηκε να αγοράσει 300 δισ. δολ. σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, προκειμένου να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να ανακάμψει.

Επιπροσθέτως η τράπεζα θα προχωρήσει σε αγορές ύψους 750 δισ. δολ. σε χρεόγραφα διασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια, ενώ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια σε εύρος 0-0,25%. 

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αποδείχθηκε πιο απαισιόδοξη από προηγούμενες συνεδριάσεις όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, κατά το ανακοινωθέν που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης πιστωτικής πολιτικής.

Στο ανακοινωθέν δεν υπάρχει η προηγούμενη πρόβλεψη ότι η οικονομία θα ανακάμψει στη συνέχεια του έτους.

Η Fed ενίσχυσε, επιπλέον, τα υπόλοιπα προγράμματα στήριξης των πιστωτικών αγορών, με την δέσμευση ότι θα αγοράσει περισσότερα χρεόγραφα με αντίκρυσμα σε στεγαστικά δάνεια, μέσω νέου πιστωτικού μηχανισμού που θα εισαχθεί αυτή την εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει στην αγορά επιπλέον 750 δισ. δολαρίων σε τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, ενώ θα ενισχύσει την αγορά ομολόγων των Freddie Mac και Fannie Mae στα 200 δισ. δολάρια, έναντι 100 δισ. που ήταν μέχρι σήμερα.

Η διοίκηση της Fed επεσήμανε ότι θα προχωρήσει σε αγορά 2ετών και 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, ενώ η κίνησή της ήταν αρκετή για να "εκτοξεύσει" το ευρώ, το οποίο ξεπέρασε τα 1,34 δολάρια.

Η Fed επανέλαβε ότι ο αποπληθωρισμός συνιστά κίνδυνο για την οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v