Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Κόβει στο μισό την έκδοση ομολόγων

Διευρύνθηκαν τα spreads των ομολόγων των υπόλοιπων περιφερειακών κρατών της ευρωζώνης, με "οδηγό" την Πορτογαλία, μετά την περικοπή της έκδοσης βραχυχρόνιων ομολόγων από τον πορτογαλικό ΟΔΔΗΧ.

Πορτογαλία: Κόβει στο μισό την έκδοση ομολόγων
Διευρύνθηκαν τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων των υπόλοιπων περιφερειακών κρατών της ευρωζώνης, με "οδηγούς" τα spreads της Πορτογαλίας, ανατρέποντας την αρχική πτώση που προκάλεσε η έγκριση του Προγράμματος Σταθεροποίησης της ελληνικής κυβέρνησης από την Κομισιόν.

Η ανοδική τάση στα επιτόκια επέστρεψε όταν ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους της Πορτογαλίας περιέκοψε την προγραμματισμένη έκδοση βραχυχρόνιων ομολόγων στα 300 εκατ. ευρώ από τα 500 εκατ. ευρώ που προγραμμάτιζε, καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί έναντι του placement του Ιανουαρίου.

"Αυτή ήταν η αφορμή... Η αγορά είναι τώρα πάρα πολύ νευρική για την Πορτογαλία μετά την Ελλάδα, όπου το πρόβλημα επίσης ξεκίνησε από τα βραχυχρόνια ομόλογα και επεκτάθηκε στις πιο μακροχρόνιες εκδόσεις", δηλώνει αναλυτής ομολόγων στο Reuters.

Το spread ανάμεσα στο 10ετές ομόλογο της Πορτογαλίας και στο αντίστοιχο της Γερμανίας "χτύπησε" τις 144 μονάδες βάσης, από 125 μ.β. νωρίτερα, ενώ το ιταλικό spread ανήλθε στις 88 μ.β. από 80.

Το ελληνικό spread διευρύνθηκε στις 349 μ.β., ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχε διολισθήσει έως τις 328.

Ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν κ. J. Almunia, δήλωσε νωρίτερα, στο πλαίσιο των ανακοινώσεών του όσον αφορά στο ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, ότι οι προσπάθειες της Πορτογαλίας για τη μείωση του ελλείμματος πρέπει να επιταθούν και "η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν κάποια ανάλογα προβλήματα".
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v