Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κατ΄ οίκον περιορισμό ο Στρος Καν

Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Στρος-Καν καθώς το δικαστήριο δέχτηκε την καταβολή εγγύησης 1 εκατ. δολ. σε μετρητά και εγγυητική επιστολή 5 εκατ. δολ. Τα επικρατέστερα ονόματα για την αντικατάστασή του.

Σε κατ΄ οίκον περιορισμό ο Στρος Καν
Σε κατ’ οίκον περιορισμό και με καταβολή εγγύησης ύψους 1 εκατ. δολαρίων σε μετρητά και εγγυητική επιστολή 5 εκατ. δολ. δέχτηκε το δικαστήριο να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην πρόεδρος του ΔΝΤ. Ο Strauss-Kahn θα φορά ηλεκτρονικό περιβραχιόνιο και θα πρέπει να έχει ένοπλο φρουρό επί 24ώρου βάσεως, τον οποίο μάλιστα θα πληρώνει ο ίδιος.

Παράλληλα, οι ένορκοι αποφάσισαν την παραπομπή του πρώην πρόεδρου του ΔΝΤ σε δίκη για 7 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης και της απόπειρας βιασμού. Υπενθυμίζεται ότι νωρίς σήμερα ο Ντομινίκ Στρος-Καν υπέβαλε την παραίτησή του από πρόεδρος του ΔΝΤ και δήλωσε κατηγορηματικά πως είναι αθώος.

"Αρνούμαι με τη μεγαλύτερη δυνατή κατηγορηματικότητα όλους τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται εναντίον μου", αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του και συμπληρώνει: "Θέλω να αφιερώσω όλη μου τη δύναμη, τον χρόνο και την ενέργεια στο να αποδείξω την αθωότητά μου".

Ανοίγει η κούρσα διαδοχής

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του προφυλακιστέου Ντ. Στρος-Καν από την κεφαλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κούρσα για τη διαδοχή του στον κορυφαίο διεθνή πιστωτικό οργανισμό παίρνει φωτιά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, κ. Angela Merkel, δήλωσε το πρωί πως είναι σημαντικό ο νέος επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να είναι Ευρωπαίος, δεδομένης της ισχυρής εμπλοκής του ταμείου στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ευρώπης. Αν και αποσαφήνισε ότι δεν θα προτείνει σήμερα κάποιον υποψήφιο, χαρακτήρισε σημαντικό να βρεθεί γρήγορα ο αντικαταστάτης του κ. Strauss-Kahn και πως το θέμα θα συζητηθεί εντός της Ε.Ε.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν αργά το απόγευμα, η κ. Merkel προκρίνει τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών κ. Chr. Lagarde για την έδρα.

Επισημαίνεται ότι από πολλές πλευρές έχει διατυπωθεί το αίτημα να ανατεθεί σε αξιωματούχο από αναδυόμενη οικονομία η ηγεσία του ΔΝΤ, δεδομένης και της ενίσχυσης της σημασίας αυτών των αγορών στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Μέσα στα διάφορα ονόματα που έχουν αναφερθεί, βάσει αυτού του σεναρίου, είναι ο Τούρκος Kemal Derevis.

Ωστόσο, με σημερινές του δηλώσεις, ο Kemal Derevis, ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του ΔΝΤ.

Επίσης, υπήρξε μία ακόμη πρόταση για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτήν τη φορά από τον κ. Nout Wellink, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Ολλανδός τραπεζίτης πρότεινε ανάθεση της ηγεσίας του ΔΝΤ στον… κ. Jean-Claude Tichet, τον νυν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η θητεία του οποίου λήγει τον Οκτώβριο και πιθανότατα θα αντικατασταθεί από τον Ιταλό κ. Mario Draghi.

"Γνωρίζω έναν φανταστικό υποψήφιο. Είναι ο Trichet από την ΕΚΤ", δήλωσε ο κ. Wellink και συμπλήρωσε: "Με τη λήξη της θητείας του μπορεί να πάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ως διάδοχος ή έστω και προσωρινά μέχρις ότου επιστρέψει ο Strauss-Kahn".

Προς το παρόν, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, κ. John Lipsky, εκτελεί ατύπως τα καθήκοντα του κ. Strauss-Kahn. Και ο κ. Lipsky, όμως, αποχωρεί από το ΔΝΤ στα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Telegraph", οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν πάση θυσία να παραμείνει σε ευρωπαϊκά χέρια η ηγεσία του ΔΝΤ, προωθώντας ως επικρατέστερους υποψηφίους για τη διαδοχή του τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών κ. Christine Lagarde ή τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη κ. Axel Weber. Επί τάπητος έχει τεθεί ακόμα και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, κ. Gordon Brown, όπως αποκαλύπτουν οι "Financial Times".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v