Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χείρα βοηθείας από την Κίνα αναζητά η Ιταλία

Η Ρώμη στρέφεται στην Κίνα με στόχο να πετύχει "σημαντική" στήριξη των ομολόγων της αλλά και επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Χείρα βοηθείας από την Κίνα αναζητά η Ιταλία
Η Ιταλία στρέφεται στην Κίνα αναζητώντας «σημαντική» στήριξη των κρατικών ομολόγων αλλά και την διενέργεια στρατηγικών επενδύσεων από το Πεκίνο, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Liu Jiwei, πρόεδρος της China Investment Corp (CIC) ηγήθηκε αποστολής στην Ρώμη την προηγούμενη εβδομάδα και συναντήθηκε με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Giulio Tremonti. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, αξιωματούχοι του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών βρέθηκαν στο Πεκίνο και συναντήθηκαν με στελέχη της CIC και του Κινεζικού Οργανισμού Διαχείριση Χρέους.

Η Κίνα εδώ και καιρό έχει επιδείξει διάθεση στήριξης της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Wu Xiaoling πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας δήλωσε πως ο «πανικός» στις αγορές για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν είναι δικαιολογημένος και η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με άλλους για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι έγινε η συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ του κ. Tremonti και Κινέζων αξιωματούχων, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το αντικείμενο των συζητήσεων.

Σχεδόν ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα των χωρών της ευρωζώνης να χειριστούν την κρίση χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v