Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρω-γκάφα από το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ έχει τη δυνατότητα να δανείζει μόνο σε κράτη και δεν μπορεί να παρεμβαίνει κατευθείαν στην αγορά ομολόγων, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ταμείου στην Ευρώπη, Antonio Borges διαψεύδοντας τον εαυτό του!

Ευρω-γκάφα από το ΔΝΤ
Το πρωί το ΔΝΤ είχε στο οπλοστάσιο ένα επενδυτικό όχημα (SPV) που θα μπορούσε να προχωρήσει σε αγορές Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά, προσφέροντας ένα επιπλέον εργαλείο στην προσπάθεια να ελεγχτεί η κρίση χρέους στην Ευρώπη. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο επικεφαλής του ταμείου στην Ευρώπη, Antonio Borges. Λίγες ώρες αργότερα, το όπλο είχε γίνει καπνός και μάλιστα δια στόματος του ίδιου του Antonio Borges!

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ το πρωϊ της Τετάρτης δήλωσε:

«Υπό όρους, το ΔΝΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας, σε συνδυασμό με το EFSF. Δεν μιλάμε για πρόγραμμα αντίστοιχο με αυτό της Ελλάδας (...) Το ΔΝΤ θα μπορούσε, εάν χρειαστεί, να δημιουργήσει ένα SPV για αγορές ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας τόσο πρωτογενώς όσο και από τη δευτερογενή αγορά, μαζί με το EFSF».

Λίγες ώρες αργότερα όμως, ό ίδιος ο Borges ανασκεύασε πλήρως:

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει τη δυνατότητα να δανείζει μόνο σε κράτη και δεν μπορεί να παρεμβαίνει κατευθείαν στην αγορά ομολόγων (…) Οι πόροι του ΔΝΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά (…) Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια διαφορετική νομική δομή και διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v