Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Τι προβλέπει το μνημόνιο ΕΕ για τράπεζες

"Κούρεμα" στους κατόχους υβριδικών κεφαλαίων και μειωμένης εξασφάλισης χρεογράφων των ισπανικών τραπεζών οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα κρατικής διάσωσης, προβλέπει το μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ισπανία: Τι προβλέπει το μνημόνιο ΕΕ για τράπεζες
"Κούρεμα" στους κατόχους υβριδικών κεφαλαίων και μειωμένης εξασφάλισης χρεογράφων των ισπανικών τραπεζών οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα κρατικής διάσωσης, προβλέπει το προκαταρκτικό κείμενο του μνημονίου κατανόησης-MoU της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τραπεζική βοήθεια της Ισπανίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας που επικαλούνται οι Financial Times, οι ισπανικές τράπεζες διαθέτουν περίπου 67 δισ. ευρώ σε υβριδικά και μη εξασφαλισμένα χρεόγραφα σε κυκλοφορία, τα περισσότερα των οποίων πωλήθηκαν σε ιδιώτες μικρούς επενδυτές ως αποταμιευτικά προϊόντα.

Αυτό σημαίνει ότι η Μαδρίτη θα επιβάλλει ζημίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στους μικρούς αποταμιευτές, διαγράφοντας αυτούς τους συγκεκριμένους τύπους χρεογράφων, πριν γίνουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με την χρήση των ταμείων διασώσεων της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το προσχέδιο του μνημονίου προβλέπει επίσης ότι η Ισπανία θα αναθεωρήσει έως τον Δεκέμβριο 2012 τις ισχύουσες ρυθμίσεις για τις παρακαταθήκες κεφαλαίων ώστε να αντιμετωπιστούν ζημίες από την στεγαστική πίστη.

Επίσης σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή, η Μαδρίτη θα απαιτήσει από τις αποταμιευτικές τράπεζες να πωλήσουν μερίδια ελέγχου σε εμπορικές τράπεζες και να εισάγουν στο χρηματιστήριο κάποια εξ αυτών.

Κατά την Wall Street Journal, οι αποφάσεις σημαίνουν ότι η Μαδρίτη θα παραδώσει το μεγαλύτερο κομμάτι του ελέγχου των τραπεζών της στην Ευρώπη, σε αντάλλαγμα για την βοήθεια.

Τέλος, προβλέπεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας θα αποκτήσει αυξημένη ανεξαρτησία και νέες εξουσίες επί του τραπεζικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι αργά χθες το βράδυ, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν κατά την συνεδρίαση του Eurogroup στην υπογραφή προκαταρκτικού κειμένου (ΜoU) για την χρηματοοικονομική ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών μέσω του EFSF, μέχρι ο ESM τεθεί σε εφαρμογή.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα είναι έτοιμο έως την 20ή Ιουλίου. Προς το παρόν, το ύψος του πακέτου για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών δεν έχει διευκρινιστεί. Η Ε.Ε., όμως, έχει συμφωνήσει σε ένα ανώτατο πλαφόν 100 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 30 δισ. δολ. θα μπορούσαν να διατεθούν τον Ιούλιο εφόσον υπάρξει επείγουσα ανάγκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v