Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαύρη Δευτέρα για το χρυσό με "βουτιά" 30ετίας!

Η τιμή του χρυσού κατρακύλησε κατά $140 ή 9,3% στα $1.360 για τα συμβόλαια Ιουνίου. Η μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1980. Τα κινεζικά μεγέθη και ο ρόλος του Μάριο Ντράγκι. Τι λένε οι αναλυτές.

Μαύρη Δευτέρα για το χρυσό με βουτιά 30ετίας!
Σε έντονα πτωτική τροχιά συνεχίζει η τιμή του χρυσού, μετά τα αιφνιδιαστικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία, αλλά και λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο.

Η κατρακύλα στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου φτάνει τα 140 δολάρια, με τις απώλειες να διαμορφώνονται πλέον του 9%, έως τα 1.360 δολάρια για τα συμβόλαια Ιουνίου. Η βουτιά αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1980.

Στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή spot υποχώρησε κάτω από τα 1.400 δολ. ανά ουγκιά (συγκεκριμένα στα 1.397 δολ.), στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2011.

Οι αναλυτές επιρρίπτουν τις ευθύνες για την κατάρρευση της τιμής του χρυσού σε πολλούς παράγοντες. Το κλίμα άρχισε να αλλάζει όταν επενδυτικές διατύπωσαν υποβάθμιση των προβλέψεών τους για τον χρυσό. Την προηγούμενη εβδομάδα η Goldman Sachs αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τη μέση τιμή του χρυσού το 2013 στα 1.545 δολ. ανά ουγκιά.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία επίσης συνέβαλαν στην αλλαγή. Το ΑΕΠ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναπτύχθηκε κατά 7,7% το πρώτο τρίμηνο του 2013, από 7,9% το αμέσως προηγούμενο, και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ανάκαμψη στο 8%.

Ο Stan Shamu της IG Markets επισημαίνει ότι πολλές κεντρικές τράπεζες ζητούν πωλήσεις αποθεμάτων χρυσού για να καλυφθούν δημοσιονομικά ελλείμματα. «Αυτό συνέβη από τότε που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ζήτησε από την Κύπρο να πουλήσει τα πλεονάζοντα αποθέματα χρυσού για να συμβάλει στο πακέτο στήριξης και να κλείσει ένα κενό χρηματοδότησης 6 δισ. ευρώ. Αν και η Κύπρος δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα κάνει, τα σχόλια αυτά προβλημάτισαν τους επενδυτές και προκάλεσαν sell off», εξηγεί.

«Αυτό που βλέπουμε είναι πωλήσεις πανικού, που ίσως πυροδοτήθηκαν ακόμη και από τις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η Fed έδωσε το σήμα ότι μπορεί να μειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μειώνοντας κατά πολύ την ισχύ του χρυσού», δήλωσε ο Ντομινίκ Σνάιντερ της UBS.

Η βουτιά στον χρυσό συμπαρασύρει και άλλα μέταλλα. Το ασήμι υποχωρεί κατά 8% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2010. Συγκεκριμένα, άγγιξε τα 23,61 δολ. ανά ουγκιά, ενώ την Παρασκευή είχε υποχωρήσει κατά 5%.

Η τιμή του χαλκού υποχωρεί και αυτή σε χαμηλό 8 μηνών και η πτώση αγγίζει το 2%, στα 3,28 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v