Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Egan Jones: Υποβάθμισε τη Γερμανία σε Α από Α+

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γερμανίας σε "Α" από "Α+" προχώρησε ο οίκος Egan Jones. Αμετάβλητη διατηρεί την άριστη αξιολόγηση (Aaa) η Moody's σε ετήσια έκθεση που δημοσίευσε.

Egan Jones: Υποβάθμισε τη Γερμανία σε Α από Α+
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γερμανίας σε Α από Α+ προχώρησε Την Τετάρτη ο οίκος Egan Jones.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του οίκου, τα οικονομικά στοιχεία της Γερμανίας μπορεί να είναι αξιόλογα, ωστόσο η χώρα βρίσκεται εκτεθειμένη τόσο στο εγχώριο τραπεζικό της σύστημα όσο και στα αδύναμα μέλη της ευρωζώνης.

Επιπλέον, ο Egan Jones βλέπει το χρέος της Γερμανίας να πιάνει το 100% του ΑΕΠ από 80,6% το 2011.

Σημειώνεται ότι ο Egan Jones κινείται περισσότερο επιθετικά όσον αφορά τις υποβαθμίσεις χωρών, κι η πλειονότητα των αναλυτών σημειώνει ότι πολλές φορές λειτουργεί και ως προπομπός για επικείμενες υποβαθμίσεις από τους τρεις ισχυρούς οίκους αξιολόγησης Moody’s, Fitch και S&P.

Διατηρεί το Aaa η Moody's - Αρνητικό το outlook

Εν τω μεταξύ, η Moody's διατηρεί την αξιολόγηση Aaa, με αρνητικό outlook, για τη Γερμανία, λόγω της προηγμένης, διαφοροποιημένης και ιδιαίτερα ανταγωνιστικής οικονομίας της και του ιστορικού της σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές πολιτικές που στοχεύουν στη σταθερότητα. Επιπλέον, η Γερμανία έχει υψηλό επίπεδο επενδυτικής εμπιστοσύνης, το οποίο αντανακλάται στο πολύ χαμηλό κόστος χρηματοδότησης του χρέους της.

Όπως διευκρινίζει ο οίκος, η έκθεσή του αυτή αποτελεί ετήσια επικαιροποίηση και δεν συνιστά κίνηση αξιολόγησης.

Όπως αναφέρεται, η υψηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητας, ο μετριασμός των μισθών και η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση για γερμανικά προϊόντα έχουν δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να εδραιώσει μια ευρεία οικονομική βάση, η ανθεκτικότητα της οποίας στηρίζεται στο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της.

Η Moody’s σημειώνει επίσης πως η Γερμανία έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής, καταγράφοντας το 2012 το πρώτο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της από το 2007. Επιπλέον, ο οίκος εκτιμά πως η χώρα θα εμφανίσει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με τον οίκο, αν και το γερμανικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει υψηλό, κοντά στο 80%, η αύξηση κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης και της κρίσης στην ευρωζώνη ήταν χαμηλότερη σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει γύρω στο 70% του ΑΕΠ τα επόμενα 5 χρόνια. Επιπλέον, το χαμηλό κόστος χρηματοδότησής της θα διασφαλίσει ότι το υψηλό χρέος και οι δαπάνες για τους τόκους παραμένουν σε ανεκτό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ, το 2012 υπήρξε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξής του και η Moody’s προβλέπει πως θα υπάρξει περαιτέρω επιβράδυνση στο 0,4% το 2013 -λόγω της χαμηλότερης καθαρής συνεισφοράς των εξαγωγών εν μέσω ισχνότερων προοπτικών στην ευρωζώνη και της αύξησης των εισαγωγών- καθώς και μέτρια ανάκαμψη στον ρυθμό ανάπτυξης των επενδύσεων. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αντισταθμιστεί εν μέρει από την ισχυρή ιδιωτική ζήτηση και από τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση. Σχετικά υψηλότερη ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται το 2014, στο 1,5%.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η ικανότητα της γερμανικής κυβέρνησης να προσαρμόζεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στα δημοσιονομικά της τα επόμενα χρόνια θα δοκιμαστεί περισσότερο από: 1) το υψηλό της χρέος, 2) τις ισχνές προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης και 3) τις αυξανόμενες δημογραφικές προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση του εργατικού δυναμικού.

Το αρνητικό outlook, σημειώνει ο οίκος, αντανακλά την αβεβαιότητα που σχετίζεται με την επίπτωση της συνεχιζόμενης κρίσης στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα με τους κινδύνους για τη Γερμανία και την ευρύτερη ευρωζώνη που προέρχονται από πιθανή έξοδο κάποιου κράτους-μέλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v