Τα χειρότερα της κρίσης χρέους της Ευρώπης έχουν περάσει, καθώς τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών των προβληματικών χωρών έχουν διορθωθεί, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Erkki Liikanen.Σε συνέντευξή του στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat, ανέφερε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει αυτό που της αναλογεί για να βοηθήσει, μέσω της νομισματικής πολιτικής και των προσπαθειών για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.
Σύμφωνα με τον κ. Liikanen, τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα και στην Ισπανία προσφάτως δείχνουν πλεονάσματα, ενώ τα εμπορικά τους ελλείμματα έχουν συρρικνωθεί. Πρόσθεσε πάντως πως «η διαδικασία προσαρμογής συνεχίζεται».
Κατά τον κ. Liikanen, η ανακοίνωση της ΕΚΤ τον Ιούλιο ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά για μια παρατεταμένη περίοδο και ενδεχομένως να τα μειώσει ακόμα περισσότερο, είχε μια κρίσιμη, σταθεροποιητική επίπτωση στις αγορές.