Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρομπάι: Τον Δεκέμβριο αποφάσεις για μετανάστευση

Χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις η Σύνοδος Κορυφής για το θέμα της μετανάστευσης. Ποια είναι η «γραμμή» για οικονομία και ανεργία.

Ρομπάι: Τον Δεκέμβριο αποφάσεις για μετανάστευση

Αποτροπή, προστασία και αλληλεγγύη» είναι το τρίπτυχο με το οποίο θα προσπαθήσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευση, δήλωσε ο Χερμαν Βαν Ρομπέι μετά τη Σύνοδο Κορυφής, μεταφέροντας τη λύπη όλης της Ευρώπης για τα τραγικά συμβάντα των τελευταίων εβδομάδων. 

Υποστήριξε ότι το θέμα θα είναι ψηλά στην ατζέντα τους επόμενους μήνες και πως θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, αυτές που αποτελούν τα σύνορα της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μίλησε για ενίσχυση της Frontex, αλλά αναφορικά με το εάν θα υπάρξουν επιπλέον κεφάλαια είπε ότι θα εξετάσουν τις προτάσεις που θα γίνουν και θα ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στην οικονομία και την ανεργία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε ότι πρώτο στόχο αποτελεί οι δράσεις που έχουν αποφασιστεί να είναι πλήρως ενεργές τον Ιανουάριο.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στόχος είναι να στηριχθούν χρηματοδοτικά μέσα από τη γενναία αύξηση των πόρων που θα διατεθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Όπως τόνισε ο κ. Ρομπάι τα 12 δισ. που είναι διαθέσιμα πρέπει να «μοχλευθούν» έτσι ώστε το κάθε ευρώ να μεταφραστεί σε δάνεια ύψους 5-6 ευρώ για τις μικρομεσαίες.

Τρίτος στόχος είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες με αλλαγές στη νομοθεσία, όπου απαιτείται.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να ενισχυθεί το εμπόριο μέσα από συμφωνίες όπως αυτή που πρόσφατα υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ενωση με τον Καναδά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v