ΙΕΑ: Επιμένει η ανοδική τάση για το μαύρο χρυσό

Η Διεθνής Επιτροπή Πετρελαίου διαψεύδει όσους ήλπιζαν πως η πυρηνική συμφωνία του Ιράν θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών. Αναβαθμίζει προβλέψεις για ζήτηση μαύρου χρυσού και τονίζει ότι μειώνεται η παραγωγή του ΟΠΕΚ.

ΙΕΑ: Επιμένει η ανοδική τάση για το μαύρο χρυσό

Υψηλότερα αναμένεται να κινηθεί η τιμή του πετρελαίου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ) η οποία διαπιστώνει «αξιοσημείωτα επίμονους» παράγοντες τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης. Η εκτιμήσεις της ΙΕΑ διαψεύδουν τα σενάρια όσων αισιοδοξούσαν ότι με την προσέγγιση Ουάσιγκτον – Τεχεράνης θα υποχωρήσει και η τιμή του μαύρου χρυσού.

Η ΙΕΑ όμως, προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για τη ζήτηση πετρελαίου τονίζοντας ότι μετά από 8 συνεχή τρίμηνα συρρίκνωσης, η ζήτηση κινείται και πάλι ανοδικά. Τον προηγούμενο μήνα, η ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Έτσι, η ΙΕΑ αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τη ζήτηση μαύρου χρυσού κατά 145.000 βαρέλια ημερησίως για το 2013 και κατά 110.000 το 2014.

Επίσης, η ΙΕΑ καταγράφει μείωση της προσφοράς πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ κατά 160.000 βαρέλια ημερησίως το Νοέμβριο, για τέταρτο συνεχή μήνα κυρίως λόγω των αναταραχών στη Λιβύη, αλλά και τη Νιγηρία.

Η ΙΕΑ τονίζει ότι ακόμη κι αν το ιρανικό πετρέλαιο επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, υπάρχουν παράγοντες που θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την τιμή. Αναφέρεται κυρίως στην προβλεπόμενη ανάκαμψη των χωρών του ΟΟΣΑ. «Οι παράγοντες της αγοράς πετρελαίου ετοιμάζονται για ήπια υποχώρηση το πρώτο τρίμηνο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι στην αγορά πετρελαίου, τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς που αποδεικνύονται αξιοσημείωτα επίμονοι» αναφέρει η ΙΕΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v