Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο... δεν κινείται!

Με μήκος σχεδόν μισό χιλιόμετρο, βάρος 660.000 τόνων και πλάτος μεγαλύτερο από τη... διώρυγα του Παναμά, το πλοίο-πλατφόρμα Prelude της Shell είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Να είχε και μηχανή...

Δεν κράτησε πολύ η πρωτοκαθεδρία της Maersk στον τομέα των μεγαλύτερων εν ενεργεία πλοίων στον κόσμο με τα Triple E container ships που ναυπήγησε φέτος.  

Με μήκος σχεδόν... μισό χιλιόμετρο, το πλοίο-πλατφόρμα Prelude της Shell είναι το μεγαλύτερο πλεούμενο στην Ιστορία καθώς υπερβαίνει κατά 100 μέτρα το προηγούμενο ρεκόρ. 

Είναι μακρύτερο από πέντε γήπεδα ποδοσφαίρου και πλατύτερο από τη διώρυγα του Παναμά. 

Το βάρος του αγγίζει τους 660.000 τόνους, ενώ η κατασκευή του υπολογίζεται ότι κόστισε περί τα 11 δισ. δολάρια. Είναι δε ένα από τα ελάχιστα πλεούμενα που μπορεί να αντέξουν μία από τις μεγαλύτερες θεομηνίες, έναν τυφώνα κατηγορίας 5.  

Ωστόσο, το Prelude δεν είναι ακριβώς πλοίο καθώς... δεν έχει μηχανή. Έχει σχεδιαστεί για να αγκυροβολήσει σε ένα σημείο για δεκαετίες, με στόχο την άντληση φυσικού αερίου από υποθαλάσσια κοιτάσματα και την υγροποίησή του ώστε να είναι έτοιμο προς μεταφορά.

Το πρώτο του αγκυροβόλιο θα είναι κοντά στις αυστραλιανές ακτές, όπου και προγραμματίζεται να παραμείνει για 25 χρόνια. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v