Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πακέτο €20 δισ. ετοίμαζε η Δύση για την Ουκρανία

Οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι ΔΝΤ και ΕΕ ετοίμαζαν πακέτο στήριξης για την Ουκρανία τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ. Το Κίεβο επέστρεψε στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας με δάνειο 15 δισ. δολ.

Πακέτο €20 δισ. ετοίμαζε η Δύση για την Ουκρανία

Έτοιμη να παραχωρήσει δάνειο στην Ουκρανία ύψους τουλάχιστον 20 δις. ευρώ ήταν η Δύση εάν το Κίεβο υπέγραφε τελικά τη συμφωνία εμπορικής συνεργασίας με την ΕΕ. Η είδηση αποκαλύπτεται από τους Financial Times που επικαλούνται εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ.

«Αυτά τα 20 δισ. ευρώ, τα οποία ένας αξιωματούχος χαρακτηρίζει μάλιστα συντηρητική εκτίμηση, θα προέρχονταν κυρίως μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά μέσω σκληρών προϋποθέσεων» αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθούσε με διαδικασίες «fast-track» για την εκταμίευση των κεφαλαίων, σύμφωνα με ξεχωριστό ευρωπαϊκό έγγραφο».

Το σύνολο της χρηματοδότησης θα ήταν ισάξιο με την στήριξη που έλαβε τελικά η Ουκρανία από τη Ρωσία (πακέτο στήριξης 15 δισ. δολ. και συνολικές εκπτώσεις στο φυσικό αέριο 4 δισ. δολ.) στη θριαμβευτική γεωπολιτική νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος κατάφερε να επαναφέρει το Κίεβο στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v