Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Αμφισβητείται το άλμα 10,6% στις εξαγωγές

Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 10,6%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν στασιμότητα. Υπό αμφισβήτηση τα στοιχεία που δεν "δένουν" με την ευρύτερη εικόνα επιβράδυνσης. Η θεωρία των υπερτιμολογήσεων.

Κίνα: Αμφισβητείται το άλμα 10,6% στις εξαγωγές

Κάθε προσδοκία ξεπέρασαν τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας με τις εξαγωγές της χώρας να εκτινάσσονται παρά τις αντίθετες προβλέψεις για οριακή άνοδο.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη αυξήθηκαν κατά 10,6% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση μόλις 0,1%. Οι εισαγωγές της χώρας επίσης αυξήθηκαν κατά 10%, που είναι και η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 6 μηνών.

«Είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Είναι εντυπωσιακό να καταγράφεται τέτοια ανάπτυξη από ήδη υψηλά επίπεδα» σχολιάζει η Helen Qiao της Morgan Stanley. Αυτή ήταν και η θέση των αγορών καθώς οι χρηματιστηριακοί δείκτες της κυρίως λόγω των κινεζικών στοιχείων.

Δεν συμμερίζονται όμως, όλοι αυτή την άποψη. Για πολλούς τα νέα εμπορικά στοιχεία της Κίνας επαναφέρουν στο προσκήνιο τη συζήτηση περί υπερτιμολογήσεων στην Κίνα. «Νιώθουμε ότι ενδεχομένως θέματα όπως η υπερτιμολόγηση να έχουν ενισχυθεί σημαντικά» δηλώνει ο  Louis Kuijs, της RBS.

Οι υπερτιμολογήσεις ήταν τακτική που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον κινεζικές επιχειρήσεις στο παρελθόν για να αποφύγουν τους κεφαλαιακούς ελέγχους και να φέρουν ρευστότητα στη χώρα, ώστε να εκμεταλλευθούν τα υψηλότερα επιτόκια στην ηπειρωτική Κίνα και την σταδιακή ανατίμηση του γουάν.

«Αυτή η ισχυρή αύξηση των εξαγωγών μας προβληματίζει» αναφέρει και ο Zhang Zhiwei της Nomura και συμπληρώνει: «Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό τα στοιχεία των εξαγωγών αντικατοπτρίζουν και την ισχύ της οικονομίας».

Τις τελευταίες εβδομάδες άλλωστε υπήρξε μπαράζ στοιχείων που επιβεβαίωναν την εικόνα της επιβράδυνσης στην Κίνα. Οι δείκτες ΡΜΙ δείχνουν σημαντική επιβράδυνση δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα και οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με το βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 14 ετών στο 7,4%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v