Ήττα για τους Σοσιαλιστές του Ολάντ στις δημοτικές εκλογές

Το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα δέχθηκε νέο σημαντικό πλήγμα στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο κέρδισε σε αρκετές πόλεις, για πρώτη φορά από το 1995, εν μέσω αποχής που κινήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό.

Ήττα για τους Σοσιαλιστές του Ολάντ στις δημοτικές εκλογές

Ποσοστό 49% στη Δεξιά, 42% στην Αριστερά και Άκρα Αριστερά και 9% στην Ακροδεξιά δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία.

Το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα δέχθηκε νέο σημαντικό πλήγμα στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο κέρδισε σε αρκετές πόλεις, για πρώτη φορά από το 1995, εν μέσω αποχής που κινήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό. 

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών έρχεται στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία ανακοινώθηκε ότι η ανεργία ανήλθε σε νέο ρεκόρ, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αντιστροφή των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των εκλογών, αλλά και πιθανό τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ακόμα και τη Δευτέρα.

Περίπου το 80% των Γάλλων θέλουν ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ να «απαλλάξει» από τα καθήκοντά του τον πρωθυπουργό Μαρκ Ερό, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, ενώ επικρατέστερος για τη θέση του θεωρείται ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, πολλές πόλεις-σύμβολα για την Αριστερά πέρασαν ήδη στη δεξιά αντιπολίτευση, όπως οι Κενπέρ, Σεν Ετιέν, Ανζέ (Μεν-ε-Λουάρ), Ρουμπέ, Ρέιμς (Μαρν), Μπελφόρ, ή ακόμα κι η Λιμόζ, τις οποίες είχαν οι σοσιαλιστές από το 1912.

Παρ' όλα αυτά, στο Παρίσι, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό κατάφερε να κερδίσει με ποσοστό γύρω στο 54%. Θα είναι η πρώτη γυναίκα-δήμαρχος για την πρωτεύουσα.

Στη δεύτερη μεγάλη πόλη της Γαλλίας, τη Μασαλία, ο Ζαν Κλοντ Γκοντέν, για τρίτη θητεία δεξιός υποψήφιος δήμαρχος, φέρεται ήδη ως νικητής, στη δε πόλη Πο (Πυρηναία) ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού κέρδισε με 63% χάρις στη συμμαχία με τη Δεξιά.

Επίσης οι Οικολόγοι άρπαξαν τελικά την Γκρενόμπλ από τα χέρια των σοσιαλιστών. Στοιχεία παρηγοριάς για την Αριστερά είναι ότι κέρδισαν στην πόλη Μες (Λορέν), καθώς και την πολύ σημαντική, στον πολιτιστικό τομέα, πόλη της Αβινιόν (Αλπ-Κυανή Ακτή) στην οποία ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου προηγείτο κατά τον πρώτο γύρο.

Επίσης οι σοσιαλιστές κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις πόλεις Στρασβούργο, Λιλ και Ντιζόν. Το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε τελικά την πόλη Φρεζίς (Βαρ), έχασε όμως στις πόλεις Φορμπάκ, όπου υποψήφιος ήταν ο Φλοριάν Φιλιπό 2ος τη τάξει στο κόμμα, και Περπινιάν με υποψήφιο τον Λουί Αλιό, αντιπρόεδρο του κόμματος και σύντροφο της Μαρίν Λεπέν.

Μετά τη νίκη του στην Ντιζόν ο γερουσιαστής Φρανσουά Ρεμπζαμέν, πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στη Γερουσία, αποδέχθηκε ότι "οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα σκληρό και ιδιαίτερα βίαιο μήνυμα στην κυβέρνηση (...) λέγοντας δεν καταλαβαίνουμε τι κάνετε" και υποστήριξε ότι εκείνο που επείγει για τον Ολάντ είναι να μιλήσει στον γαλλικό λαό και αυτό πριν από οποιονδήποτε ανασχηματισμό αποφασίσει μέσα στις επόμενες ώρες.

Τα κέρδη της Λεπέν

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία κέρδισε σε 14 ή 15 πόλεις με περισσότερους από 9.000 κατοίκους στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρί Λεπέν είχε προβλέψει πριν από την εκλογική διαδικασία ότι το κόμμα της θα επικρατούσε σε δεκαπέντε πόλεις της Γαλλίας.

Μεταξύ των πόλεων που έπεσαν στα χέρια του Εθνικού Μετώπου είναι η Μπεζιέ στα νοτιοδυτικά και η Φρεζίς στα νότια της Γαλλίας. Ήδη από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών η γαλλική ακροδεξιά είχε κερδίσει την πόλη Ενάν Μπομούν στα βόρεια.

Το 1995, στην καλύτερη εκλογική επίδοση της γαλλικής ακροδεξιάς, υπό την προεδρία του Ζαν Μαρί Λεπέν, το Εθνικό Μέτωπο είχε καταφέρει να κερδίσει σε τρεις δήμους, στον νότο της Γαλλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v