FAZ: Η ΕΚΤ εξέτασε μοντέλο για QE ύψους €1 τρισ.

Οι υπολογισμοί της ΕΚΤ δείχνουν ότι ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 1 τρισ. ευρώ θα πρόσθετε 0,2 με 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό. Ανησυχίες αξιωματούχων για φούσκα στην αγορά εταιρικών ομολόγων.

FAZ: Η ΕΚΤ εξέτασε μοντέλο για QE ύψους €1 τρισ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέτασε μοντέλο για τις οικονομικές επιπτώσεις από αγορές στοιχείων ενεργητικού 1 τρισ. ευρώ στο πλαίσιο ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μετέδωσε την Παρασκευή η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανέφερε πως υπάρχει ομοφωνία στο διοικητικό συμβούλιο για την χρήση περαιτέρω μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής αν ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα. Σε ερώτηση για το αν στα μη συμβατικά μέτρα περιλαμβάνεται και το QE απάντησε καταφατικά. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η γερμανική εφημερίδα γράφει πως οι υπολογισμοί της ΕΚΤ δείχνουν ότι ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 1 τρισ. ευρώ θα πρόσθετε 0,2 με 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό.  

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας στη  FAZ το ερώτημα είναι "κατά πόσον η αγορά ιδιωτικού χρέους στην Ευρώπη είναι αρκετά μεγάλη για ένα QE". Δεύτερος αξιωματούχος εξέφρασε ανησυχίες για πιθανές στρεβλώσεις που θα προκαλούσε μια τέτοια παρέμβαση, λέγοντας πως ένα πρόγραμμα χαλάρωσης από την ΕΚΤ θα μπορούσε να προκαλέσει φούσκα στην αγορά εταιρικών ομολόγων. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v